Lastebiler

Overser lastebilbransjen biogass som fremtidens drivstoff?

Lars Mårtensson
2025-02-28
3 min å lese
Alternativt drivstoff
Author
Lars Mårtensson
Direktør for miljø og innovasjon hos Volvo Trucks

Biogass er et effektivt og fornybart drivstoff for tungtransport

Biogass, også kalt bio-LNG, er et effektivt og fornybart drivstoff laget av matrester og annet avfall. Det kan høres for godt ut til å være sant, men det er faktisk det biogass er. Likevel får det lite oppmerksomhet når vi snakker om alternativer til diesel i tungtransporten.

 

 

Hvilke drivstoff skal ta over for diesel?

Hos Volvo Trucks mener vi at det ikke finnes én løsning som passer for alle. Fremtidens transport vil trolig bestå av flere ulike løsninger, som batterielektriske lastebiler, hydrogenbaserte løsninger og forbrenningsmotorer som bruker fornybare drivstoff som biodiesel, HVO og biogass.

 

Alle drivstoff til lastebiler har fordeler og ulemper. Hva som passer best for din bedrift, kommer an på hva slags transport dere driver med og hvilke forhold dere jobber under. For noen kan biogass være det smarteste valget. Nå som produksjonen av biometan øker og flere LNG-fyllestasjoner i Norge og Europa kommer på plass, blir biogass stadig mer aktuelt som et reelt alternativ.

 

Hva er biogass og hvordan produseres det?

Biogass lages av organisk avfall, som for eksempel matrester, husdyrgjødsel, avløpsvann og annet avfall fra landbruk og industri. Kort forklart brytes avfallet ned og renses for å lage biometan. Deretter kjøles gassen ned til omtrent -160 °C der det kondenserer slik at den blir flytende, det er det vi kaller biogass eller flytende biogass.

Biogass er kjemisk likt konvensjonell LNG (flytende naturgass). Den gir samme ytelse og kan brukes i de samme gassdrevne lastebilene og på de samme fyllestasjonene. Forskjellen er at biogass er laget av fornybare råvarer, ikke fossile, og det gjør den karbonnøytral fra tank til hjul.

 

Fordelene med biogasslastebiler og sirkulær økonomi

Dersom biogass lages av husdyrgjødsel, kan den faktisk bidra til negative CO₂-utslipp, opptil 200 % målt fra brønn til hjul. Det skyldes at man både unngår utslipp fra fossilt drivstoff og samtidig hindrer at metangass slipper ut fra gjødsellagring. I praksis kan én biogassdrevet lastebil i et slikt system oppveie utslippene fra to diesellastebiler.

 

I tillegg støtter biogass en sirkulær økonomi. Den utnytter avfall, og restene fra produksjonen kan brukes som gjødsel. Biogass kan produseres lokalt, noe som reduserer behovet for transport og dermed også utslipp.

 

Utviklingen i markedet for biogass internasjonalt

EU har satt seg som mål å produsere 35 milliarder kubikkmeter biometan innen 2030, som en del av sin REPowerEU-plan. Allerede i 2023 var den samlede produksjonen av biometan og biogass oppe i 22 milliarder kubikkmeter. Til sammenligning brukte EU 295 milliarder kubikkmeter naturgass samme år.

 

I USA har biogassproduksjonen vokst kraftig de siste tre årene. I 2023 sto biogass for over 90 % av alle nye prosjekter innenfor gassproduksjon. Også Kina har ambisiøse mål, med planer om å produsere 20 milliarder kubikkmeter biogass innen 2030.

 

I Europa finnes det nå 780 LNG-fyllestasjoner, som alle kan brukes til biogass. Kina og India satser også tungt på gassdrevne lastebiler som et alternativ til diesel, og bygger ut nye påfyllingsnettverk i stor skala.

Antallet LNG-tankstasjoner vokser raskt, spesielt i Europa, og veksten vil fortsette i årene som kommer.

Hvilke transportoppdrag egner seg for biogass?

En av fordelene med gasslastebiler er at de kan gi samme rekkevidde og raske påfylling som en vanlig diesellastebil. For eksempel kan Volvo Trucks' gassdrevne lastebiler kjøre opptil 1000 kilometer på én fylling, med samme effekt og dreiemoment som dieselalternativene.

 

Bruker man fossil LNG, kan CO₂-utslippene fra tank til hjul være rundt 20 % lavere enn med diesel. Går lastebilen på biogass, kan utslippene reduseres med opptil 100 %.

 

Selv om det fortsatt er begrenset tilgang på biogass, kan det være mulig å bytte fra diesel til gass allerede i dag, spesielt hvis det finnes biogass- eller LNG-fyllestasjoner langs rutene dine. Det gir umiddelbare CO₂-kutt for transportbedriften din.

 

Enkel overgang fra LNG til biogass

På lengre sikt, etter hvert som biogass blir mer tilgjengelig, vil det være enkelt å bytte fra fossil LNG til biogass. Du kan bruke de samme kjøretøyene og fyllestasjonene, og drivstoffene kan til og med blandes. I dag tilbyr for eksempel Shell en blanding av biogass og LNG i Nederland og Tyskland, som gir rundt 30 % lavere CO₂-utslipp.

 

Etter hvert som andelen biogass i blandingen øker, kan utslippene fra tank til hjul nærme seg null. For mange transportselskaper kan dette være den enkleste og mest effektive veien til utslippsfri transport. Og for bransjen som helhet, et viktig skritt mot bærekraftig drift.

 

Gassdrevne lastebiler kan være et smart valg for mange. Her finner du mer informasjon og relaterte artikler:

●       Hva er det beste alternative drivstoffet for lastebilen din?

●       Ulike veier mot en fossilfri fremtid for lastebiler

●       8 vanlige spørsmål om biogass og gassdrevne lastebiler
 

* Tank til hjul viser til utslipp under selve kjøringen. Brønn til hjul inkluderer også utslipp fra produksjon og transport av drivstoffet.

Lurer du på noe?

Har du spørsmål om artikkelen eller vil du vite mer om Volvo lastebiler og tjenester?

Din lokale forhandler kan hjelpe deg.