Lastebiler

Hvordan forbedre lastebilens drivstoffeffektivitet

Det er ingen hemmelighet at drivstoff er et transportselskaps største utgift. For mange operatører står det for minst 1/3 av de totale kostnadene. Så hvordan forbedrer du drivstofføkonomien? Det handler om å vite hva hovedfaktorene er og hvordan de spiller inn. Denne siden dekker hva du bør tenke på hvis du vil redusere drivstoffregningen – fra lastebilspesifikasjoner og vedlikehold til sjåførytelse og flåtestyring.

Hva påvirker drivstofforbruket mest?

Selve lastebilen

For å få best mulig drivstofføkonomi må lastebilen spesifiseres på riktig måte. Det er tre hovedområder å vurdere her: drivlinjen, aerodynamikken og rullemotstanden.
 

Utover spesifikasjonene kan du også forbedre drivstoffeffektiviteten med de riktige lastebiltjenestene for å vedlikeholde og administrere bilparken din.

Sjåførytelse

Visste du at de beste sjåførene vanligvis er 5–10 % mer drivstoffeffektive enn gjennomsnittssjåføren? Og forskjellen kan være enda større – opptil 20 %.
 

Bruk av cruisekontroll, kjøring i riktig hastighet og riktig bremsing er noen av måtene sjåførytelsen kan påvirke bunnlinjen på.

5 viktige spørsmål for å forbedre drivstofforbruk, utslipp og bilparkkostnader

En introduksjon til de viktigste faktorene som påvirker drivstofføkonomien.

1. Hvordan optimaliserer du drivlinjen?

Drivlinjen er en av de største faktorene i en lastebils drivstofføkonomi. Når dette er spesifisert, er mye av lastebilens drivstofforbruk fastsatt – så det er avgjørende å få det riktig. Selv om hver drivlinjekomponent utgjør en forskjell – fra bakakselen til oljen i girkassen – er de tre komponentene med størst påvirkning motoren, girkassen og cruisekontrollen.
 

I dag tar nye teknologiske fremskritt hver av disse komponentene til nye høyder av effektivitet. Turbocompound-motorer (som D13TC) leverer mye kraft og bedre drivstofføkonomi enn eSCR-er, og reduserer også AdBlue-bruken betydelig. En automatisert girkasse som I-Shift bruker kjøredata i sanntid for å gjøre hvert girskift ekstremt presist. Og introduksjonen av prediktiv cruisekontroll (I-See) gjør at sjåførene kan ta foten av gassen selv i kupert terreng – og spare enda mer drivstoff.

Topp 3 drivlinjefaktorer

Utforsk disse løsningene for den optimale drivlinjen.

2. Hvordan forbedrer du den aerodynamiske ytelsen?

Aerodynamikk er en annen spesifikasjonsfaktor som har stor innvirkning på lastebilens drivstofforbruk. Ytelsen kan påvirkes av alt fra eksternt tilbehør til speil og frontspoilere, men det viktigste er:
 

 • Utforming av førerhus
 • Takspoiler og spoilere på førerhussidene
 • Sideskjørt og skjermlister
 •  Tilhenger
   

Så hvordan forbedrer du en lastebils aerodynamiske ytelse? Når det gjelder førerhus, utgjør høyden, takvinkelen og utformingen en forskjell. Hva med takspoileren, sidespoilerne, sideskjørtet og skjermlistene? De forbedrer alle drivstofføkonomien, men pass på at takspoileren er fabrikkmontert – montering av den 5 cm for lavt eller 10 cm for høyt kan påvirke potensielle drivstoffbesparelser. Og angående tilhengere: Det å holde dem i topp stand og hjulene riktig justert er nøkkelen. Du kan vedlikeholde hele kjøretøyet på ett besøk med vår tilhengerservice.

 Trailer Service

3. Hvordan minimerer du rullemotstanden?

Rullemotstand er den tredje største spesifikasjonsfaktoren som påvirker drivstoffet. Dette bestemmes først og fremst av:
 

 • Dekk
 • Hjulinnstilling


For å minimere rullemotstanden kan du bruke drivstoffoptimaliserte dekk i stedet for «flerbruksdekk». Og sørg for at du ikke kjører med for lite luft i dekkene eller feiljusterte aksler. Feiljustering fører til ustabilitet i styringen og fører til at lastebilen tar opp mer plass på veien siden hjulene ikke kjører i samme bane. Dette øker luftmotstanden, noe som forverrer drivstofføkonomien.

4. Hvordan reduserer lastebilvedlikehold, flåtestyringstjenester og tilkobling drivstoffkostnadene?

De riktige tjenestene kan gjøre det enkelt å spore og forbedre drivstofforbruket samt holde bilparken i topp stand.

5. Hvordan påvirker sjåførytelsen drivstofforbruket? 

Det å investere i sjåførene dine er like viktig som å investere i lastebilene dine. Hvorfor det? Fordi kompetente og motiverte sjåfører er mer produktive, effektive og sikre. Når det gjelder å spare drivstoff, er det viktigste en sjåfør kan gjøre å utvikle gode vaner angående:
 

 •  Marsjhastighet
 • Konstantfartholder
 • Bremsing
   

Andre faktorer inkluderer årvåken kjøring, tomgangskjøring og kjøring i bytrafikk.

Den sikreste måten å øke sjåførytelsen – og bunnlinjen på – er å dra nytte av våre sjåføropplæringskurs. I tillegg til å spare drivstoff, kan de også øke produktiviteten, øke sjåførenes bransjekunnskap, forbedre sikkerheten og hjelpe deg med å tiltrekke og beholde de beste sjåførene.

 

Sjåføropplæring

Alternativt drivstoff

Hvor enkelt er det å gå over til å kjøre elektrisk?

Reduser miljøpåvirkningen din

Relevante nyheter og historier

Latest Press Release

Latest Press Release

Kontakt din forhandler

Den lokale Volvo Trucks-forhandleren hjelper deg med å finne den riktige delen og/eller å reparere eller vedlikeholde lastebilen din. Ring når som helst – eller enda bedre: Besøk oss.