Lastebiler

Redegjørelse i henhold til åpenhetsloven for Volvo Norge AS for 2025

 

Åpenhetsloven

Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold («åpenhetsloven») trådte i kraft 1. juli 2022. Volvo Norge AS («Volvo Norge») er omfattet av loven, jf. åpenhetsloven §§ 2 og 3.

 

Åpenhetsloven § 4 pålegger Volvo Norge å utføre aktsomhetsvurderinger for å identifisere faktiske og mulige negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold som virksomheten forårsaker eller bidrar til, se § 4 bokstav a-f. Etter lovens § 5 skal Volvo Norge offentliggjøre en redegjørelse for selskapets aktsomhetsvurderinger innen 30. juni hvert år.

 

Organisering og ansvarsfordeling

Volvo Group er et børsnotert selskap med hovedkontor i Göteborg, Sverige. Volvo Group er en av verdens ledende produsenter av lastebiler, busser, anleggsmaskiner samt marine og industrielle motorer, og tilbyr også komplette løsninger for finansiering og service. I 2024 utgjorde Volvo Groups salg omtrent 527 milliarder svenske kroner. Konsernets hovedmerker er Volvo, Volvo Penta, Rokbak, Renault Trucks, Prevost, Nova Bus og Mack. I tillegg inngår vi partnerskap og fellesforetak med SDLG, Milence, Eicher, Dongfeng, Cellcentric, Flexis og Cespira. Ved å tilby produkter og tjenester under ulike merkevarer dekker vi mange forskjellige kunde- og markedssegmenter globalt. Volvo Group har 102 000 ansatte over hele verden, produksjonsanlegg i 17 land, og produktene selges i 180 markeder. De mest betydningsfulle produksjonsenhetene er lokalisert i Sverige, USA, Brasil, India, Frankrike og Kina.

 

Volvo Norge er et heleid datterselskap av Volvo Group. Volvo Norge hadde per 31. desember 2024 til sammen 326 ansatte. Volvo Norge driver med import og distribusjon av Volvo lastebiler og busser samt av tyngre Renault kjøretøy til/i Norge. Volvo Norge har også en egen forhandler-/verkstedvirksomhet som drives gjennom avdelingen Volvo Trucks og som særlig retter seg mot kunder i det sentrale Østlandsområdet.

 

Volvo Norge eier samtlige aksjer i Volvo Finans Norge AS. Volvo Finans Norge AS avgir egen redegjørelse etter åpenhetsloven.

Volvo Group er avhengig av både globale og lokale forsyningskjeder for å levere komponenter, deler, tjenester og komplette systemer. Omtrent 12 000 leverandører støtter konsernets serieproduksjon, og det totale nettverket i tier 1 omfatter mer enn 50 000 leverandører globalt. I 2024 kjøpte Volvo Group varer og tjenester for totalt 354 milliarder svenske kroner. Innkjøpsteamet vårt, med over 2 800 ansatte i mer enn 25 land, står for direkte og indirekte innkjøp for Volvo Groups virksomheter, merkevarer og fellesforetak.

 

Forsyningskjeden er kompleks, og det finnes som regel flere ledd mellom produsenten og leverandøren av råmateriale. Generelt har bulkmaterialer som stål, aluminium og polymerere regionale og kortere forsyningskjeder. Bærekrafts påvirkninger knyttet til disse materialene kan oppstå ved utvinning og foredling i flere ledd. De lengste, mest komplekse og globalt utstrakte forsyningsnettverkene gjelder vanligvis elektronikk, inkludert batterier og andre komponenter til elektriske kjøretøy. Vi har best innsikt i våre tier 1-leverandører, men synligheten reduseres jo dypere vi går i kjeden. Våre tier 1-partnere har mellom to og femti tier 2-leverandører, avhengig av råvaren, og antallet aktører øker eksponentielt i de lavere leddene. Vi fortsetter å gjøre fremskritt med å kartlegge og forstå våre forsyningsnettverk.

 

Styring av menneskerettigheter

Volvo Group er forpliktet til å respektere internasjonalt anerkjente menneskerettigheter. Negative påvirkninger på menneskerettigheter kan potensielt oppstå ikke bare i vår egen organisasjon, men også gjennom våre forretningsforbindelser og i verdikjeden. Vi søker å håndtere negativ påvirkning på menneskerettighetene som Volvo Group er involvert i. Vi fortsetter å styrke og tilpasse vårt arbeid med menneskerettigheter i tråd med følgende internasjonale rammeverk:

  • FNs internasjonale menneskerettighetserklæring
  • ILOs grunnleggende konvensjoner
  • FNs Global Compact
  • FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter
  • OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper
  • Prinsippene for barns rettigheter og næringsliv

 

Dette er en kontinuerlig prosess, og Volvo Group har valgt en risikobasert tilnærming hvor vi prioriterer og fokuserer på områder hvor vi vurderer at risikoen for negativ påvirkning på menneskerettigheter er størst. Vår strategi for å håndtere ulike bærekrafts spørsmål inkluderer en vurdering basert på dobbel vesentlighet, som hjelper oss med å evaluere påvirkninger, risikoer og muligheter knyttet til hvert relevante bærekrafttema.

 

Volvo Group lanserte en egen menneskerettighetspolicy i 2021. Denne policyen fastsetter vår felles forpliktelse til å respektere menneskerettighetene, og gjelder for alle enheter i Volvo Group, ansatte og andre som arbeider ved våre lokasjoner. Menneskerettighetspolicyen suppleres av konsernets etiske retningslinjer (Code of Conduct), konsernets menneskerettighetsprogram og spesifikke retningslinjer, direktiver og veiledninger utviklet av våre lastebildivisjoner og forretningsområder innen flere områder relatert til menneskerettigheter. Dette inkluderer helse og sikkerhet, ansvarlig innkjøp gjennom vår leverandøratferdskodeks, personalpolitikk, ansvarlig salg og varsling.

 

Volvo Groups styring av menneskerettigheter følger fordelingen av forretningsansvar og inkluderer flere tverrfaglige styringsgrupper på konsernnivå. På konsernnivå overvåkes den strategiske retningen for menneskerettigheter av Volvo Groups Human Rights Board, som består av relevante medlemmer fra konsernledelsen. Implementeringen av menneskerettighetsagendaen støttes av en tverrfaglig referansegruppe og en arbeidsgruppe med medlemmer fra relevante konsernfunksjoner, lastebildivisjoner og forretningsområder.

 

I 2022 vedtok konsernledelsen et konsernomfattende menneskerettighetsprogram. Dette programmet beskriver hvordan vi gjennomfører vår forpliktelse til å respektere menneskerettighetene som angitt i vår menneskerettighetspolicy. Hensikten med programmet er å støtte Volvo Group i systematisk identifisering, avbøting og håndtering av risikoer for menneskerettighetsbrudd, samt å legge til rette for kontinuerlig forbedring i våre prosesser. Programmet tydeliggjør Volvo Groups ambisjoner innen menneskerettigheter, gjeldende standarder, vesentlige risikoer, strategi for aktsomhetsvurderinger og styring på tvers av konsernet.

 

Menneskerettighetsprogrammet overvåkes av Group Human Rights Board (som beskrevet ovenfor). Operativt ledes programmet av konsernfunksjonen Corporate Responsibility sammen med representanter fra lastebildivisjoner, forretningsområder og andre konsernfunksjoner.

 

I løpet av 2024 gjennomførte vi et konsernomfattende prosjekt for vurdering av risiko og modenhet knyttet til menneskerettigheter, som ble initiert sent i 2023. Målet med prosjektet er å:

  1. Øke vår forståelse av menneskerettighetsrisikoer i Volvo Groups verdikjede
  2. Få bedre innsikt i modenheten til våre eksisterende styringssystemer for å kunne gjennomføre aktsomhetsvurderinger
  3. Forberede etablering og kontinuerlig integrering av en robust, systematisk og helhetlig tilnærming for identifisering og håndtering av menneskerettighetsrisikoer og -påvirkninger i hele Volvo Group

 

Prosjektet er planlagt ferdigstilt i løpet av 2025.

 

Retningslinjer inkludert erklæringer om moderne slaveri

Volvo Groups etiske retningslinjer (Code of Conduct)

Nulltoleranse for tvangsarbeid og barnearbeid har vært en del av Volvo Groups etiske retningslinjer siden 2003. Retningslinjene gjelder for alle som arbeider på vegne av Volvo Group, inkludert fast og midlertidig ansatte, konsulenter, vikarer, ledere og styremedlemmer i konsernets selskaper. Volvo Groups etiske retningslinjer fastslår at vi ikke tolererer noen former for moderne slaveri, inkludert praksiser som tvangsarbeid, gjeldsslaveri og menneskehandel. Retningslinjene gir eksempler på slike praksiser, blant annet:

  • beslag av identitetspapirer eller pass
  • tilbakeholdelse av lønn
  • manglende offisiell ansettelsesstatus
  • fysiske eller seksuelle overgrep
  • gjeldsbinding
  • uforholdsmessige rekrutteringsgebyrer
  • restriksjoner på bevegelsesfrihet

 

Retningslinjene er tilgjengelige på femten ulike språk. Alle ansatte, inkludert Volvo Norge sine ansatte, er pålagt å gjennomføre obligatorisk e-læring i de etiske retningslinjene én gang i året. Retningslinjene er offentlig tilgjengelige på Volvogroup.com: https://www.volvogroup.com/content/dam/volvo-group/markets/master/about-us/company-values/code-of-conduct-other-policies/vg-code-of-conduct-en.pdf

 

Volvo Groups menneskerettighetspolicy

Menneskerettighetspolicyen uttrykker vår forpliktelse til å respektere internasjonalt anerkjente menneskerettigheter og til å unngå å forårsake eller medvirke til negativ påvirkning, i tråd med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter og FNs Global Compact. Policyen understreker at konsernets bærekrafts mål er inndelt i tre områder: klima, ressurser og mennesker – og at menneskerettighetsrisiko kan være tilstede i alle tre.

 

Policyen gjelder for alle selskaper i Volvo Group, ansatte og andre som jobber på våre lokasjoner. Den beskriver konsernets vesentlige menneskerettighetsrisikoer innenfor de tre bærekraftsområdene, identifisert gjennom aktsomhetsvurderinger, konsernrisikostyring, dialog med fagforeninger, bransjeaktører og interessenter, samt bekymringer rapportert via våre varslingskanaler.

 

Moderne slaveri og barns rettigheter er anerkjent som sentrale risikoer under «Mennesker». Policyen slår fast at Volvo Group ikke tolererer noen form for moderne slaveri eller barnearbeid i egen virksomhet eller i leverandørkjeden. Menneskerettighetspolicyen er offentlig tilgjengelig på Volvogroup.com:

https://www.volvogroup.com/content/dam/volvo-group/markets/master/about-us/company-values/code-of-conduct-other-policies/Human_rights_policy.pdf

 

Leverandørens atferds kodeks (Supply Partner Code of Conduct)

Siden 1996 har vårt program for ansvarlig innkjøp gradvis økt kravene til leverandører innen miljøprestasjon, forretningsetikk og menneskerettigheter. Fra 2019 har leverandører vært kontraktsmessig forpliktet til å overholde Volvo Groups leverandørkodeks.

 

Kodeksen fastslår at Volvo Group ikke tolererer noen former for moderne slaveri, inkludert, men ikke begrenset til, tvangsarbeid, gjeldsarbeid og menneskehandel. Leverandører skal ha tilstrekkelige retningslinjer, risikobevissthet, risikovurderinger og aktsomhetsrutiner på plass for å forhindre moderne slaveri og tvangsarbeid, inkludert planverk for å rette opp eventuelle funn.

 

Videre oppfordres leverandører til å samarbeide med relevante interessenter som frivillige organisasjoner og bransjeforeninger for å styrke innsatsen mot moderne slaveri. Leverandørene er ansvarlige for at kravene i kodeksen overholdes i egen drift og i hele verdikjeden. Volvo Group forventer også at leverandørene formidler og fremmer forventningene i kodeksen internt og videre i sitt leverandørnettverk.

Alle leverandører skal gjennomføre aktsomhetsvurderinger i henhold til kodeksen og/eller gjeldende lover og forskrifter, for å vurdere integritet, kvalitet og egnethet hos sine forretningspartnere.

 

Aktsomhetsarbeidet skal følge internasjonale standarder som OECDs veiledning for ansvarlig næringsliv og FNs veiledende prinsipper. Leverandørene skal særlig fokusere på områder med høyest risiko for negativ påvirkning, tilpasset selskapets størrelse og omstendigheter.

 

Leverandørkodeksen og bærekraftsprestasjonen inngår som en nøkkelindikator i konsernets kvalifiserings- og vurderingsprosess for leverandører. Å akseptere kodeksen er en forutsetning for samarbeid med Volvo Group. Vi forbeholder oss retten til å revidere leverandøren og deres nettverk når som helst i kontraktsperioden. Manglende samarbeid og brudd kan føre til redusert samarbeid eller avslutning av forretningsforholdet. Kodeksen er offentlig tilgjengelig på Volvogroup.com: https://www.volvogroup.com/content/dam/volvo-group/markets/master/suppliers/our-supplier- requirements/Volvo-Group-Supply-Partner-Code-of-Conduct-edition3-2023.pdf

 

Risikovurdering, aktsomhetsvurdering og vesentlighet

Risikoer knyttet til moderne slaveri i vår virksomhet vurderes innenfor rammen av menneskerettighetsgjennomganger, som nærmere beskrevet under «Egen virksomhet – menneskerettighetsgjennomganger». Risikoer i vår leverandørkjede vurderes gjennom vårt Responsible Purchasing Program (se nedenfor). I disse gjennomgangene og vurderingene prioriterer vi land og innkjøpskategorier der vi mener risikoen for negativ påvirkning på menneskerettighetene er størst, basert på data fra troverdige tredjepartsleverandører om risiko for moderne slaveri i ulike land.

 

For å forstå og håndtere bærekrafts spørsmål, inkludert menneskerettigheter, gjennomfører vi vurderinger basert på dobbel vesentlighet, som hjelper oss med å evaluere virkninger, risikoer og muligheter for hvert relevant tema. I den siste vurderingen identifiserte vi risikoer i verdikjeden knyttet til arbeidstakerrettigheter, tvangsarbeid og barnearbeid. Risikoer og muligheter er identifisert ved å analysere faktiske forhold og vurdere ulike teorier for fremtidig utvikling – både på kort, mellomlang og lang sikt. I områder med høy usikkerhet benyttes scenarioer for å utforske mulige utfall. Disse teoriene er utviklet av et nettverk av bærekrafts eksperter fra ulike deler av Volvo Group.

 

I enkelte tilfeller, særlig relatert til menneskerettighetsbrudd i upstream- og downstream- aktiviteter, er sannsynligheten for at slike brudd oppstår usikker. I slike tilfeller vektlegges alvorlighetsgraden av mulig skade mer enn sannsynligheten i vurderingen. Et konkret eksempel er tvangsarbeid og barnearbeid i verdikjeden – som kan være vanskelig å oppdage eller kvantifisere sannsynligheten for. Når vi vurderer at det finnes en mulighet for at dette kan forekomme, prioriteres det likevel grunnet den høye alvorlighetsgraden.

 

Vår vesentlighetsvurdering baseres på mange kvalitative og kvantitative datapunkter, og er ikke en rent matematisk prosess grunnet temaenes natur. Likevel brukes kvantitative vurderinger for å redusere skjevhet. Vi har interne kontroller for å sikre at dataene er både relevante og nøyaktige. Beslutninger om hva som anses som vesentlig for konsernet tas av en styringskomité med representanter fra konsernledelsen. Prosessen overvåkes av revisjonskomiteen i AB Volvos styre.

 

I 2024 økte vi innsatsen for aktsomhetsvurderinger innen menneskerettigheter i hele verdikjeden. Vurderingene inkluderte ansatte hos leverandører og underleverandører, kontraktører og tjenesteleverandører ved våre og våre samarbeidspartneres lokasjoner, samt personer i vår nedstrøms verdikjede. Tvangsarbeid og gjeldsarbeid ble identifisert som en potensiell risiko i vår upstream-leverandørkjede, særlig i geografiske områder nær migrasjonskorridorer med høyere risiko. Våre aktsomhetsprosesser har i noen tilfeller avdekket risikoer knyttet til potensielle tilfeller av tvangsarbeid. Disse har blitt håndtert og overvåkes kontinuerlig for å forhindre alvorlige hendelser.

 

I 2024 har vi som del av vårt arbeid med å styrke aktsomhetsvurderingene innen menneskerettigheter arbeidet med å definere særlig sårbare grupper, slik at tiltak kan skreddersys for disse. Definisjonen er under utvikling, men eksempler på identifiserte grupper inkluderer:

  • Servicepersonell som jobber ved våre eller våre partneres lokasjoner (renholdere, kantineansatte, vektere m.fl.)
  • Migrantarbeidere

 

Våre hovedaktiviteter for å forebygge, redusere og utbedre negativ påvirkning på arbeidstakere i verdikjeden inkluderer:

  • Aktsomhetsvurdering i leverandørnettverket – med fokus på kontraktsbundne leverandører
  • Bærekraftige mineralaktiviteter – med fokus på transparens og aktsomhet lenger opp i leverandørkjeden
  • Aktsomhet nedstrøms – med fokus på distribusjon og salg

 

Egen virksomhet – Menneskerettighetsgjennomganger

På konsernnivå benytter Volvo Group land baserte menneskerettighetsgjennomganger som verktøy for å implementere aktsomhetsvurderinger på tvers av organisasjonen. Disse dekker alle virksomheter, ansatte og øvrig personell på våre lokasjoner i det aktuelle landet. Gjennomgangene utføres i tråd med internasjonalt anerkjent metodikk og omfatter:

 

  • Skrivebordsanalyser: Bruk av interne data (som arbeidsstyrkedata, lokale retningslinjer, medarbeiderundersøkelser og tariffavtaler), samt eksterne kilder (nasjonale menneskerettighetsrapporter og arbeidsrett).
  • Egenvurderinger: Gjennomføres av landsledelsen og lokale HR-avdelinger.
  • Virksomhetsbesøk: Inkluderer møter med ledelse, HR, ansatte, lokale eksperter og tredjepartspersonell. Ved behov involveres også eksterne ekspertorganisasjoner.
  • Korrigerende tiltak og oppfølging: Handlingsplaner avtales, med ansvar hos lokal ledelse og rapportering til relevante konsernledere.

 

Slike gjennomganger overlapper ofte med andre interne prosesser som gjelder ikke-diskriminering, HMS, arbeidsmiljø, kvalitet og miljøledelse. Funnet i én prosess kan avdekke forbedringsbehov i en annen. Menneskerettighetsgjennomgangene, samt prioriteringsplanen for hvilke land som vurderes, inngår i vårt Human Rights Risk and Maturity Project.

 

Volvo Norge har tatt utgangspunkt i Volvo Groups risikobaserte tilnærming i arbeidet med aktsomhetsvurderingen. En slik tilnærming er også i tråd med åpenhetsloven. Vi har gjort en avgrensning på ulike parametere som størrelse på omsetning, varegruppe, produksjonssted, opprinnelsessted, spesifikt regelverk og relevans i henhold til åpenhetsloven for selskapets leverandører og samarbeidspartnere. Dette har blitt segmentert i et eksternt system.

 

Leverandører – Program for ansvarlig innkjøp

Volvo Groups leverandører spiller en avgjørende rolle i å realisere bærekraftstrategien vår i hele verdikjeden. Arbeid med et globalt leverandørnettverk medfører ulike påvirkninger, risikoer og muligheter. Utover direkte leverandører ser vi også muligheter for felles innkjøpspåvirkning for å styrke bærekraft i hele leverandørnettverket.

 

For å sikre at leverandører følger Volvo Groups verdier og forventninger, gjennomfører vi aktsomhetsvurderinger gjennom vår Supply Partner Code of Conduct og egne risikovurderinger.

 

Bærekraftsvurderinger fokuserer primært på tier 1-leverandører og skjer via egenevalueringer og grundige revisjoner på stedet. Revisjoner prioriteres ut fra bærekraftrisiko i land, råvaretyper, prosesser eller arbeidsområder. Risikoene vurderes ved hjelp av eksterne verktøy som gir et helhetlig bilde av risiko innen menneskerettigheter, arbeidsforhold, miljø og etikk.

 

Risiko kan oppdages under leverandørrevisjoner, opplæring, besøk eller via Volvo Groups varslingskanaler. De fleste revisjoner og gjennomganger utføres av interne ressurser. Innkjøpspersonell og spesialiserte revisorer deler ansvaret for å lukke avvik. Leverandører og eksterne aktører oppfordres til å varsle om lovbrudd og uetisk atferd gjennom konsernets varslingssystem.

 

Egenevalueringer: Volvo Group benytter et standardisert spørreskjema for bilindustrien med fokus på bærekraft i leverandørkjeden. Dette er første del av utvelgelsesprosessen for nye leverandører. Spørreskjemaet (SAQ), utviklet gjennom DRIVE Sustainability Automotive Partnership, vurderer bærekraftsprestasjoner innen menneskerettigheter, arbeidsforhold, miljø og ansvarlig leverandørstyring. Potensielle leverandører inviteres til å gjennomføre SAQ, og resultatene brukes i utvelgelsen.

 

For å bekrefte troverdighet valideres alle svar fra potensielle leverandører av en tredjepart. Hvis en leverandør scorer under risikoterskelen eller ikke svarer tilfredsstillende på utvalgte spørsmål, kreves en handlingsplan. For å sikre kontinuerlig forbedring gjelder vurderingen i tre år, deretter må en ny gjennomføres. I 2024 ble antallet leverandører som fullførte SAQ utvidet, noe som ga bedre oversikt over etterlevelse og mangler. I alt ble det gjennomført 3 547 vurderinger i 2024, opp fra 2 020 i 2023. 94 % av alle leverandører (målt etter direkte innkjøpsvolum) har gjennomført vurderingen, og 85 % fikk godkjent resultat. I høyrisikoområder var fullføringsraten 96 %, med 85 % godkjent.

 

Bærekraftsrevisjoner: I tillegg til egenevalueringer gjennomføres risikovurderinger og revisjoner på stedet for potensielle leverandører av direkte materialer i høyrisikoområder under anskaffelsesfasen. Det samme gjelder indirekte leverandører med kontraktsverdi over en forhåndsdefinert terskel. Forbedringer og tiltak er alltid leverandørens ansvar. Eventuelle avvik følges opp av ansvarlig innkjøper og revisor. Samme prosedyrer gjelder for eksisterende leverandører.

 

Formålet er å bygge en bærekraftig leverandørbase og et solid partnerskap. I 2024 ble 481 leverandører av direkte og indirekte materialer valgt ut for revisjon. Resultatene brukes i anskaffelsesbeslutninger, og brudd må lukkes raskt for at samarbeidet skal kunne fortsette. Leverandører som ikke adresserer kritiske forhold kan miste kontrakter. Vanlige avvik inkluderer for lange arbeidstider og manglende rutiner mot tvangsarbeid, samt manglende krav til underleverandørnettverk.

 

Aktsomhet for bærekraftige mineraler: Volvo Group søker å redusere risiko for negativ påvirkning gjennom Sustainable Minerals Program. Programmet bygger på OECDs retningslinjer og Responsible Minerals Initiative (RMI). Fokusmineralene er tinn, tantal, wolfram, gull (3TG) og kobolt – materialer brukt i mange komponenter globalt.

 

Leverandører i tier 1 som leverer deler med slike materialer må erklære aktsomhetstiltak og oppgi hvilke smelteverk eller raffinerier (SOR) som benyttes. Deltakelse er avgjørende for å kartlegge og redusere risiko. Siden oppstarten har deltakelse økt med 73 % for 3TG og 94 % for kobolt.

 

SORs vurderes av RMI. Godkjente enheter revideres av uavhengige tredjepartsrevisorer og klassifiseres som samsvarende eller ikke. I 2024 var 696 koboltleverandører omfattet – 474 (68 %) deltok. 98 SORs ble identifisert, hvorav 52 % var samsvarende og 3 % ikke samsvarende. For 3TG var 654 leverandører omfattet og 543 (83 %) deltok. Av 602 identifiserte SORs var 63 % samsvarende og 8 % ikke samsvarende. Resten var under behandling. Programmet oppdateres nå i tråd med kommende regelverk.

 

Volvo Norge har gjort sin egen vurdering basert på klassifisering som nevnt ovenfor, og har pt. Ikke funnet noen kritikk verdige forhold.

 

Utbedring (Remediation): Volvo Group skal bidra til og støtte utbedring dersom vi har forårsaket eller medvirket til negativ påvirkning, og også der vi er forbundet med slik påvirkning gjennom virksomhet, produkter, tjenester eller forretningsforhold. Hendelser i verdikjeden undersøkes enkeltvis. Ansvar ligger hos relevant divisjon eller forretningsområde, støttet av konsernfunksjonen for samfunnsansvar og øvrige relevante funksjoner.

 

Vi jobber med å styrke undersøkelsesprosessene gjennom veiledning og verktøy. Frem til nå har hovedinnsatsen for forebygging og utbedring vært rettet mot leverandørkjeden. Dobbel- vesentlighetsanalysen viser at det også finnes risikoer andre steder i verdikjeden, inkludert hos nedstrøms samarbeidspartnere. Vi etablerer derfor mer robuste aktsomhetsprosesser for hele verdikjeden.

 

I 2024 definerte vi hva som regnes som «alvorlige menneskerettighetsbrudd» og utviklet et system for å rapportere og følge opp slike hendelser. Som del av programmet innføres både aktivitetsbaserte og resultatbaserte mål, herunder:

  1. Full revisjonsdekning av leverandører i høyrisikoområder
  2. Full transparens og deltakelse i leverandørkjeden for 3TG og kobolt

 

Interessentdialog: Ved revisjoner snakker vi direkte med arbeidere hos leverandører, som del av standard prosedyre. Vi vurderer også bransjerapporter og samarbeider med organisasjoner som fremmer arbeidstakerrettigheter. Vi har gjennom våre prosesser identifisert særlig sårbare grupper, blant annet servicepersonell og migrantarbeidere, og har gjennomført mer omfattende vurderinger i markeder med høyere risiko.

 

I 2024 gjennomførte vi et prosjekt for å utvikle en metode for konsultasjon med sivilsamfunn og lokalsamfunnsgrupper. Formålet var å forberede oss på EUs kommende regelverk (CSDDD). Dialog med arbeidstakere og lokalsamfunn anerkjennes som nøkkelområder i vårt menneskerettighetsarbeid.

 

For å bedre forstå vår påvirkning på lokalsamfunn engasjerer vi oss også med lokale myndigheter og representanter ved etablering av nye fabrikker. I 2024 gjennomførte vi en vurdering av menneskerettighetsrisikoer knyttet til etableringen av vår nye fabrikk i Mexico.

Konsultasjonsprosessen hjalp oss å identifisere og forebygge negativ påvirkning. Resultatene ble brukt som beslutningsgrunnlag i prosjektgruppen. Vi jobber nå med å utvikle en mer strukturert modell for rettighetshaverkonsultasjon som del av menneskerettighetsprogrammet.

 

Opplæring og kapasitetsbygging

Opplæring og bevisstgjøring blant våre kolleger og relevante forretningspartnere er et sentralt element i vårt arbeid med menneskerettigheter, og vi erkjenner at det fortsatt er behov for forbedringer.

 

Alle ansatte med tilgang til datamaskin er pålagt å gjennomføre årlig e-læring i Volvo Groups etiske retningslinjer (Code of Conduct). For ansatte i produksjonsmiljøer eller uten datatilgang, skal ledere gjennomføre obligatoriske opplæringsøkter. I 2023 inkluderte e-læringen et modul spesielt rettet mot moderne slaveri. Ved utgangen av 2024 hadde mer enn 66 000 ansatte gjennomført opplæringen. Sent i 2023 ble det også lansert et introduksjonskurs om næringsliv og menneskerettigheter, inkludert moderne slaveri, tilgjengelig på tolv språk for alle ansatte og konsulenter i Volvo Group.

 

Som en del av vårt aktsomhetsarbeid i leverandørkjeden investerer Volvo Group i kapasitetsbygging gjennom leverandøropplæring. For bred gjennomføring skjer dette i samarbeid med DRIVE Sustainability. I 2024 ble det holdt opplæring for Volvo Groups leverandører i Kina, med fokus på europeiske ESG-reguleringer og deres betydning, inkludert aktsomhetsvurderinger og leverandørstyring. I tillegg har vi løpende dialog med våre leverandører om bærekraft, blant annet gjennom Volvo Group Purchasing Summit, Business Review Meetings og Strategic Innovation Dialogues.

 

Varslingsmekanismer

Volvo Group tilbyr flere kanaler for både interne og eksterne interessenter til å rapportere etiske bekymringer eller brudd på våre retningslinjer. Dette inkluderer vårt varslingssystem «Volvo Whistle», som er offentlig tilgjengelig på Volvogroup.com. Interne og eksterne interessenter informeres også om «Volvo Whistle» gjennom blant annet Code of Conduct, opplæring i etterlevelse og menneskerettigheter, artikler på intranettet og i vår års- og bærekraftsrapport.

 

Vi oppfordrer ansatte til å si ifra ved mistanke om kritikkverdige forhold og inviterer også eksterne tredjeparter til å gjøre det samme. Vi tolererer ikke represalier mot varsling i god tro. Vi legger vekt på anonymitet, konfidensialitet, uavhengige og objektive undersøkelser, samt tilbakemelding til den som varsler.

 

Funksjonen for varsling og globale undersøkelser er en uavhengig enhet innen Group Compliance, som håndterer mottak og oppfølging av varsler. I 2024 mottok Group Compliance 402 varsler via ulike rapporteringskanaler. Alle ble undersøkt. Siden lanseringen i 2017 har det ikke blitt rapportert saker knyttet til moderne slaveri via Volvo Whistle.

 

Partnerskap

I 2024 fortsatte Volvo Group sitt medlemskap og samarbeid i flere bransjeinitiativer for bærekraftige leverandørkjeder.

 

DRIVE Sustainability er et nettverk av 18 ledende bilprodusenter som arbeider for å styrke bærekraft i bilindustrien gjennom felles påvirkning og samarbeid med leverandørkjeden, interessenter og beslektede sektorer. Volvo Group er aktiv i flere arbeidsgrupper innenfor initiativet, med mål om å utvikle en sirkulær og bærekraftig bilverdikjede. I 2024 tok vi ytterligere steg for å forstå risikoen for moderne slaveri innen nikkelgruvedrift i Indonesia, et område identifisert som høyrisiko i vår risikovurdering.

 

RMI (Responsible Minerals Initiative) er en samarbeidsplattform som fokuserer på ansvarlig innkjøp av mineraler globalt. Volvo Group samarbeider med RMI for å sikre ansvarlig og bærekraftig innkjøp av tinn, tantal, wolfram og gull (ofte kalt konfliktmineraler), samt kobolt. Gjennom RMI får deltakerne tilgang til verktøy og ressurser som støtter samsvar med regelverk og ansvarlig innkjøp fra konflikt- og høyrisikoområder.

 

Global Battery Alliance er en offentlig-privat samarbeidsplattform under World Economic Forum. Målet er å utvikle en sirkulær og bærekraftig batteriverdikjede, basert på ti veiledende prinsipper – fra gjenbruk av batterimaterialer og reduksjon av klimagassutslipp, til avskaffelse av barnearbeid og tvangsarbeid.

 

Responsible Trucking Initiative, i regi av CSR Europe, har som mål å forbedre arbeidsforholdene for yrkessjåfører i veitransportsektoren i Europa. Initiativet har utviklet sosiale retningslinjer med felles forventninger til leverandører og underleverandører innen menneskerettigheter, arbeidsforhold og forretningsetikk.

 

Vi vil fortsette arbeidet med å sikre at alle leverandører og samarbeidspartnere av betydning forplikter seg til å etterleve Volvos Supply Partner Code of Conduct.

 

-------------------------------------------

 

Ønsker du ytterligere dokumentasjon fra oss rundt åpenhetsloven, kan du skrive til oss på følgende e-post-adresse: compliance.volvonorge@volvo.com

Vi plikter som hovedregel å svare skriftlig på alle henvendelser innen 14 dager.