Lastebiler

Redegjørelse i henhold til åpenhetsloven for Volvo Norge AS for 2024

 

Åpenhetsloven

Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold («åpenhetsloven») trådte i kraft 1. juli 2022. Volvo Norge AS («Volvo Norge») er omfattet av loven, jf. åpenhetsloven §§ 2 og 3.

 

Åpenhetsloven § 4 pålegger Volvo Norge å utføre aktsomhetsvurderinger for å identifisere faktiske og mulige negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold som virksomheten forårsaker eller bidrar til, se § 4 bokstav a–f. Etter lovens § 5 skal Volvo Norge offentliggjøre en redegjørelse for selskapets aktsomhetsvurderinger innen 30. juni hvert år.

 

Organisering og ansvarsfordeling

Volvo Norge er et heleid datterselskap av Volvo Group. Volvo Group er et svensk børsnotert konsern med virksomhet i 190 land. Konsernet har ca. 102 000 ansatte på verdensbasis. Volvo Norge hadde per 31. desember 2023 til sammen 326 ansatte.

 

Volvo Norge driver med import og distribusjon av Volvo lastebiler og busser samt av tyngre Renault kjøretøy til/i Norge. Volvo Norge har også en egen forhandler-/verkstedvirksomhet som drives gjennom avdelingen Volvo Trucks og som særlig retter seg mot kunder i det sentrale Østlandsområdet.

 

Volvo Norge eier samtlige aksjer i Volvo Finans Norge AS. Volvo Finans Norge AS avgir egen redegjørelse etter åpenhetsloven.

 

Retningslinjer og prosedyrer for håndtering og oppfølgning av loven

Volvo Group har et sterkt engasjement for menneskerettigheter og arbeider aktivt for å respektere og beskytte disse rettighetene. Negative menneskerettighetspåvirkninger kan oppstå internt i organisasjonen, gjennom forretningsforbindelser og i verdikjeden. For å motvirke dette, har Volvo Group implementert et omfattende Human Rights Program, basert på internasjonale rammeverk som FN-pakten, ILO-konvensjonene, FN Global Compact, FN- retningslinjer for næringsliv og menneskerettigheter og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper.

 

I 2021 lanserte Volvo Group en selvstendig menneskerettighetspolitikk som gjelder for alle selskaper i konsernet, deres ansatte og leverandører. Denne politikken er en felles plattform for Volvo Groups forpliktelse til å overholde menneskerettighetene.

 

For å ytterligere styrke arbeidet med menneskerettigheter i konsernet, vedtok Volvo Group Executive Board i 2022 et eget menneskerettighetsprogram (Human Rights Program) for konsernet. Målet med dette programmet er å systematisk identifisere, redusere og håndtere risiki knyttet til menneskerettigheter, samtidig som det kontinuerlig arbeides med å forbedrer våre prosesser.

 

I prosessen med å implementere menneskerettighetsprogrammet har Volvo Group sett et behovfor å styrke og utvikle sentrale verktøy og prosesser for å håndtere menneskerettighetsarbeidet på en mer effektiv måte. Dette arbeidet er i gang, og målet er å oppnå større harmonisering, ansvarliggjøring og bevissthet på tvers av hele gruppen.

 

På konsernnivå gjennomføres det land-for-land-vurderinger av menneskerettigheter med ambisjon om å dekke alle operasjoner, ansatte og annet personell i det vurderte landet. Disse vurderingene gjennomføres basert på en metodikk utviklet i tråd med internasjonalt anerkjent praksis.

 

Volvo Group tilbyr ulike kanaler for interne og eksterne interessenters rapportering av potensielle etiske bekymringer eller brudd på Volvo Groups retningslinjer. Dette inkluderer vår varslingsprosess, «Volvo Whistle», som er offentlig tilgjengelig på Volvogroup.com.

 

Les mer om våre retningslinjer her:

AB Volvos Human Rights Policy: Human rights | Volvo Group

AB Volvos Code of Conduct: Code of Conduct and other policies | Volvo Group

AB Volvos Health and Safety Policy: Code of Conduct and other policies | Volvo Group

 

Volvo Norge driver sin virksomhet i Norge basert på Volvo Groups retningslinjer. Volvo Norges virksomhet er omfattet av allmenngjort tariffavtale i Norge. Volvo Norge utfører rutinemessige stikkprøver og kontroller av arbeidstakeres arbeidsforhold, arbeidsavtaler, sikkerheten på verksteder og bruken av etablerte HMS-rutiner. Etter vår vurdering, er vi disse tiltak tilstrekkelige når det gjelder egne ansatte.

 

Våre leverandører

Volvo Groups arbeid med menneskerettigheter tar sikte på å identifisere, forebygge og begrense potensielle eller faktiske negative risiki og virkninger for menneskerettighetene. Volvo Groups ansvar, innflytelse og påvirkningskraft varierer avhengig av hvilken del av verdikjeden og operasjonelle sammenhenger vi befinner oss i. Derfor bør våre prosesser og aktiviteter knyttet til menneskerettigheter tilpasses vår rolle innenfor de forskjellige delene av verdikjeden, inkludert egne operasjoner, leverandørkjeden, forretningspartnere og salgstransaksjoner.

 

Volvo Group, herunder Volvo Norge, ønsker samme høye standard hos sine leverandører som i egen organisasjon. Det er derfor utviklet en egen Code of Conduct for leverandører (Volvo Supply Partner Code of Conduct) som beskriver de krav og mål Volvo har til sine leverandører. Disse kravene dekker følgende områder:

 

Moderne slaveri/tvangsarbeide – Vi tolererer ikke noe form for tvangsarbeid eller moderne slaveri blant våre samarbeidspartnere.

Barnerettigheter – Vi tolererer ikke barnearbeid. Leverandører skal avstå fra all form av barnearbeid, og respektere barns rettigheter for personlig utvikling og utdannelse. Leverandørens ansatte skal være ferdig med grunnleggende utdanning, og aldri yngre enn 15 år.

Arbeidstid og fri – Leverandører skal alltid respektere gjeldende lover og fremforhandlede avtaler rundt arbeids- og hviletid, inkludert overtidsbestemmelser. I tillegg skal ansatte ha rett til ferie, sykefravær og foreldrepermisjoner.

Lønn og goder – Leverandører skal alltid betale og gi sine ansatte lønn og goder som minimum dekker lokale regler og fremforhandlede avtaler. Arbeidsavtaler med informasjon om lønn og goder skal være tilgjengelig for alle ansatte i et språk og format som de forstår.

Ikke-diskriminering og rettferdig behandling – Alle ansatte skal behandles med verdighet og respekt og ha like muligheter i sitt arbeid basert på den enkeltes evne til å gjennomførearbeidet . Det skal ikke tolereres at ansatte blir diskriminert eller dårlig behandlet på bakgrunn av kjønn, seksualitet, religion mv. Verbal, fysisk, psykisk eller seksuell trakassering skal ikke tolereres.

Fagforeningsfrihet – Alle ansatte hos våre samarbeidspartnere skal ha rett til å bli medlem i fagforening eller ha felles forhandlinger e.l. Ansatte skal kunne kommunisere åpent og dele ideer og bekymringer med ledelsen, uten frykt for represalier eller diskriminering.

Helse, Miljø og Sikkerhet – Leverandørene skal sikre sine ansatte mot potensielle sikkerhetsfarer som maskiner, utstyr, kjemisk eksponering etc. Ansatte skal få nødvendig personlig verneutstyr og tilgang til førstehjelpsutstyr. Leverandører skal påse at alle ansatte har et trygt arbeidsmiljø, og får nødvendig utstyr og opplæring for å kunne gjennomføre sin jobb på best mulig måte.

 

Volvo Norge ber rutinemessig om at selskapets leverandører skal bekrefte at de vil etterleve Volvos Supply Partner Conduct.

 

Ytterligere informasjon om Volvos Supply Partner Code of Conduct gis her: Supply Partner Code of Conduct (volvogroup.com)

 

Generell informasjon om Volvo Groups arbeid med etterlevelse av menneskerettigheter mv. er inntatt på Volvo Groups nettside: Responsible Business | Volvo Group

 

Det vises også til redegjørelsen på side 185–193 i årsrapporten for 2023 for Volvo Norges morselskap AB Volvo. AB Volvos årsrapport kan lastes ned på den nettside som er nevnt i foregående avsnitt.

 

Våre risikovurderinger og tiltak

Volvo Group følger en risikobasert tilnærming og prioriterer områder med høyest risiko for uønskede menneskerettighetspåvirkninger. Volvo Norge har tatt utgangspunkt i Volvo Groups risikobaserte tilnærming i arbeidet med aktsomhetsvurderingen. En slik tilnærming er også i tråd med åpenhetsloven. Vi har gjort en avgrensning på ulike parametere som størrelse på omsetning, varegruppe, produksjonssted, opprinnelsessted, spesifikt regelverk og relevans i henhold til åpenhetsloven for selskapets leverandører og samarbeidspartnere.

 

For å kartlegge risiko valgte vi i første omgang å sende ut et spørreskjema til selskapene i det utvalg vi ble stående igjen med. Målet var å innhente og vurdere relevant informasjon fra disse selskapene for videre oppfølging. De første spørreskjemaene ble sendt ut til leverandører og samarbeidspartnerne i februar 2023 og svarene ble gjennomgått etter hvert som vi mottok dem. Selv om en slik undersøkelse i seg selv øker bevisstheten blant mottakerne av spørreskjemaet om de forhold spørreskjemaet gjelder, er vår samlede vurdering at nytten av undersøkelsen ikke står i forhold til omfanget av arbeidet, både for oss og våre leverandører. Vi vil derfor foreløpig ikke gjenta et slikt prosjekt med spørreundersøkelse.

 

Vi har i den senere tid i stedet valgt å prioritere inngåelse av avtaler med våre leverandører og samarbeidspartnere om at de skal oppfylle Volvos Supply Partner Code of Conduct (jf. ovenfor). De aller fleste av våre viktige leverandører og samarbeidspartnere har nå inngått slik avtale.

 

Våre klart største leverandører er andre selskaper i Volvo Group. Disse selskapene er underlagt og følger de regler og rutiner som generelt gjelder i Volvo Group og som er beskrevet over. De konserninterne leverandørene med støtte fra Volvo Groups compliance- ressurser gjør derfor en betydelig innsats for å redusere risikoen for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i den underliggende leverandørkjeden som langt overgår det vi har realistisk mulighet til å gjøre. Dette arbeidet reduserer risikoen for at det i denne delen av vår leverandørkjede oppstår negative konsekvenser for menneskerettigheter eller arbeidsforhold.

 

Vi vil derfor konsentrere vår oppfølging av leverandører og samarbeidspartnere til eksterne leverandører og samarbeidspartnere som ut fra bransje og/eller produksjonsland anses å ha en forhøyet risiko for å drive slik at det oppstår negative konsekvenser for menneskerettigheter eller arbeidsforhold.

 

Volvo Norge vil i annet halvår 2024 vurdere og prioritere hvilke leverandører vi skal foreta slik ytterligere oppfølgning overfor, og ved behov vurdere tiltak.

 

Vi vil samtidig fortsette arbeidet med å sikre at alle leverandører og samarbeidspartnere av betydning forplikter seg til å etterleve Volvos Supply Partner Code of Conduct.

 

Ønsker du ytterligere dokumentasjon fra oss rundt åpenhetsloven, kan du skrive til oss på følgende e-post-adresse: compliance.volvonorge@volvo.com

Vi plikter som hovedregel å svare skriftlig på alle henvendelser innen 14 dager.