Lastebiler

Sjåførassistent­systemer

Trafikken innebærer et intenst samspill mellom sjåfører og andre trafikanter. I en Volvo-lastebil har sjåføren tilgang til en rekke støttesystemer for å unngå ulykker. Les mer nedenfor, eller ta kontakt med en forhandler hvis du har spørsmål.

Sikkerhet for sjåfører og andre trafikanter

Systemene våre er utviklet for å assistere sjåfører, slik at sikkerheten øker i et bredt spekter av situasjoner: enten du kjører i høy hastighet på motorveien, kjører sakte i bytrafikken, eller står stille med andre trafikanter i umiddelbar nærhet.

  Lastebil og sjåfør i form

  En våken sjåfør og en lastebil i god stand er et godt utgangspunkt for å kjøre trygt. Dekktrykkovervåking følger med på trykket i hvert enkelt dekk i kjøretøykombinasjonen, og varsler om lavt lufttrykk, rask lekkasje eller høy temperatur. Systemet er den ultimate beskyttelsen mot ulykker forårsaket av punkterte dekk. Sjåførvarselassistent oppdager tegn på trøtthet eller uoppmerksom kjøring. Hvis det oppdages, blir sjåføren varslet og bedt om å ta en pause. For sikkerhetens skyld.

  Bedre sikt for alle

  Sjåførens sikt er avgjørende for å kjøre trygt. Adaptivt fjernlys er laget for å oppdage andre kjøretøy foran lastebilen, noe som gjør det mulig å kjøre under mørke forhold med fjernlyset på når det ellers ville vært uegnet. Denne funksjonen endrer lysstrålen dynamisk for å gi optimalisert belysning uten å blende andre førere, noe som forbedrer sikkerheten for både lastebilsjåføren og andre trafikanter.

  Ivareta sikkerhetsmarginen

  I høy fart betyr avstand sikkerhetsmarginer. Kollisjonsvarsler med full autobrems er laget for å oppdage kjøretøy foran samt fotgjengere og syklister som nærmer seg fra sidene eller beveger seg i samme retning som lastebilen, og varsle sjåføren hvis det er kollisjonsfare. Hvis sjåføren ikke foretar seg noe og risikoen vedvarer, bremser lastebilen automatisk for å unngå kollisjon. Den adaptive cruisekontrollen tilpasser hastigheten for å opprettholde sikker avstand til kjøretøyet foran ved automatisk å akselerere og bremse. Den virker i hele området fra cruising i høy hastighet ned til full stopp og starter så automatisk igjen når trafikken fortsetter. Tilfører både komfort og sikkerhet til kjøring på motorveien.

  Håndter tilhengervekten

  Kjøring i nedoverbakke med tilhenger på glatt underlag kan føre til at tilhengeren skyver lastebilen og forårsake saksing, noe som øker risikoen for ulykke. Vogntogbremsen kan bidra til å forhindre dette ved å pumpebremse tilhengeren, noe som strekker ut kjøretøykombinasjonen for å øke trafikksikkerheten.

  Se hva som skjuler seg

  Fotgjengere og syklister kan komme tett på lastebiler i bygatene, og det kan være vanskelig for sjåfører å se hva som skjer på nært hold. Hjørnekameraet på passasjersiden avdekker dødvinkler og gir utmerket sikt over områdene på passasjersiden. Det utløses automatisk av blinklyset, og kameravisningen projiseres på sidepanelet.

  Føl deg trygg under rygging

  Ryggekameraet gir utmerket sikt bak lastebilen, og gir sjåføren bedre oversikt over omgivelsene. Det aktiveres automatisk når lastebilen settes i revers, og kameravisningen vises på sidepanelet. Funksjonen er brukervennlig og gjør ryggingen mye enklere.

  God sikt fremover

  Front Short Range Assist bruker frontradaren til å oppdage og varsle sjåføren om trafikanter i risikoområdet foran lastebilen ved stillstand og i hastigheter opp til 10 km/t. Hvis systemet oppdager en trafikant i risikoområdet foran lastebilen, varsles sjåføren. Hvis faren for kollisjon øker, utløses også et lydvarsel.

  På den sikre siden

  Å svinge eller skifte kjørefelt kan være risikabelt. Støtte for unngåelse av sidekollisjoner bruker radarsensorer på begge sider av lastebilen til å registrere fotgjengere, syklister og andre kjøretøy. Systemet vårt dekker begge sider av lastebilen for økt trafikksikkerhet, selv om lovgivningen kun krever dekning på passasjersiden. Når en trafikant oppdages i området som overvåkes, informeres sjåføren via et lyssignal i sidespeilet. Skulle sjåføren aktivere blinklyset, varsler systemet med blinkende lys og lyd. Hvis lastebilen er utstyrt med Volvo Dynamic Steering med Lane Keeping Assist, vil det også aktivere styreveiledning.

  Pass opp for dørene

  Fotgjengere og syklister kan dukke opp helt plutselig og være vanskelig å oppdage når de er i nærheten av lastebilen. Advarsel om døråpning bruker radarsensorer til å skanne begge sider av lastebilen for å oppdage og advare sjåføren og passasjeren om andre trafikanter i risikoområdene før de åpner noen av førerhusdørene. Systemet varsler i inntil to minutter etter at tenningen er slått av.

  Rykkvis kjøring på en mer komfortabel måte

  Det kan være utfordrende å ivareta sikkerheten under kjøring hyppig start og stopp. Auto Hold er laget for å gjøre rykkvis kjøring mer komfortabelt og tryggere. Denne funksjonen bruker bremser automatisk for å holde lastebilen i posisjon til sjåføren trykker på gasspedalen. Funksjonen virker både forover og bakover, i oppoverbakke og nedoverbakke og på flatt underlag.

  Få bedre grep

  Godt veigrep er nødvendig for å unngå skrens og å kjøre trygt. Active Grip Control er laget for å hindre hjulspinn og øke sikkerhet og komfort. Hvis systemet oppdager tegn på skrens, aktiveres det umiddelbart for å hjelpe sjåføren med å holde seg på veien ved å forbedre styreegenskapene, bremseytelsen og stabiliteten.

  Stille, men legges merke til

  Våre elektriske lastebiler så og si helt stille. Det er positivt for sjåførens arbeidsmiljø så vel som bymiljøet, men det gjør også elektriske lastebiler vanskeligere å legge merke til. Akustisk kjøretøyvarslingssystem genererer lyder som er merkbare nok til å gjøre folk i nærheten av lastebilen oppmerksomme, men som likevel er behagelige for sjåføren og andre trafikanter. Laget for å øke sikkerheten for fotgjengere og syklister uten høy støy.

Oversikt

Funksjoner

 

Mer informasjon

FH16

FH

FM

FMX

FL

FE

Dekktrykkovervåking

 

 

 

 

Last ned infoark >

Sjåførvarselassistent

Adaptivt fjernlys

 

 

 

 

Intelligent hastighetshjelp

Kollisjonsvarsler med full autobrems

Adaptiv cruisekontroll

Front Short Range Assist

Støtte for unngåelse av sidekollisjoner

Varsel om døråpning

 

 

Auto Hold

 

 

Volvo Dynamic Steering med Lane Keeping Assist

 

 

 

Elektronisk stabilitetskontroll

 

Volvo Dynamic Steering med Stability Assist

 

 

 

Cruisekontroll for nedoverbakker

 

 

 

Vogntogbrems

 

 

 

Hjørnekamera på passasjersiden

 

Ryggekamera

 

Active Grip Control

 

 

 

 

Akustisk kjøretøyvarslingssystem*

 

 

 

*Kun på elektriske lastebiler

       

SPØR DIN LOKALE SPESIALIST

Din lokale Volvo Trucks-forhandler kan vise sjåfør
assistentsystemene våre og svare på spørsmål.