Lastebiler

Kjørestøtte­systemer

I trafikken kan det være et intenst samspill mellom sjåfører og andre trafikanter. I en Volvo-lastebil har sjåføren tilgang til en rekke støttesystemer for å unngå ulykker og beskytte alle trafikanter.

Forbedret sikkerhet for sjåfører og andre trafikanter


Systemene våre er utviklet for å hjelpe sjåfører med å forbedre sikkerheten i en lang rekke situasjoner – enten de kjører i høy hastighet på motorveien, kjører sakte i bytrafikk eller står stille med andre trafikanter i nærheten. Oppdag fordelene med kjørestøttesystemene våre på motorveier og i urbane miljøer nedenfor.

  Pilot Assist

  Pilot Assist, som er gjort mulig av Volvo Dynamic Steering, bruker kameraet til å lese kjørefeltmarkeringer og gir sjåføren kontinuerlig aktiv styrehjelp for å holde kursen og posisjonen i kjørefeltet. Dette resulterer en hjelpefunksjon som er mer forutseende, designet for en tryggere og mer avslappet kjøretur. Systemet krever at sjåføren holder hendene på rattet.

  Lane Keeping Assist

  Hvis lastebilen skjener ut fra kjørefeltet, er Volvo Dynamic Steering med Lane Keeping Assist utformet for å varsle sjåføren og gi styrehjelp for å føre lastebilen mot midten av kjørefeltet.

  Stability Assist

  Volvo Dynamic Steering med Stability Assist er designet for å oppdage om lastebilen begynner å skrense. Den motstyrer deretter lastebilen umiddelbart for å stabilisere kjøretøykombinasjonen og avverge situasjonen.

  Adaptiv cruisekontroll

  Den adaptive cruisekontrollen tilpasser hastigheten for å opprettholde sikker avstand til kjøretøyet foran ved automatisk å akselerere og bremse. Den fungerer hele veien fra cruising i full fart ned til full stopp – og starter så automatisk igjen når trafikken kommer i bevegelse. Tilfører både komfort og sikkerhet til kjøring på motorveien.

  Intelligent hastighetshjelp

  Det å holde riktig hastighet er nøkkelen til å kjøre trygt. Intelligent hastighetshjelp informerer sjåføren om fartsgrensen for den spesifikke kjøretøykombinasjonen på gjeldende veistrekning. Hvis grensen overskrides, vil sjåføren bli varslet.

  Sjåførvarselassistent

  For sikker kjøring må du være årvåken og skikket til å kjøre. Sjåførvarselassistent oppdager tegn på trøtthet eller uoppmerksom kjøring. Hvis det oppdages tegn, blir sjåføren varslet og rådet til å ta en pause.

  Kollisjonsvarsler med full autobrems

  Kollisjonsvarsler med full autobrems er designet for å oppdage kjøretøy, syklister og fotgjengere foran samt syklister og fotgjengere som beveger seg i samme retning som lastebilen. Når en risiko for kollisjon registreres, varsler systemet sjåføren. Hvis sjåføren ikke foretar seg noe og risikoen vedvarer, bremser lastebilen automatisk for å unngå kollisjon.

  Cruisekontroll for nedoverbakker

  For at ikke hjulbremsene skal overopphetes i nedoverbakke, hjelper cruisekontroll for nedoverbakker deg med å begrense kjøretøyets hastighet under den innstilte hastigheten. Den bruker motorbremsen sammen med et tilpasset girvalg, og bruker bare hjulbremsene når det er nødvendig.

  Hengerbrems

  Kjøring i nedoverbakke med tilhenger på glatt underlag kan føre til at tilhengeren skyver lastebilen og forårsake saksing, noe som øker risikoen for ulykke. Vogntogbremsen kan bidra til å forhindre dette ved å pumpebremse tilhengeren, noe som strekker ut kjøretøykombinasjonen og dermed øker trafikksikkerheten.

  Adaptivt fjernlys

  Adaptivt fjernlys er laget for å oppdage andre kjøretøy foran lastebilen, noe som gjør det mulig å kjøre under mørke forhold med fjernlyset på når det ellers ville vært uegnet. Funksjonen endrer lysstrålen dynamisk for å gi best mulig belysning uten å blende sjåfører av andre kjøretøy.

  Elektronisk stabilitetskontroll

  Elektronisk stabilitetskontroll er laget for å minimere risikoen for å skrense og velte. Når systemet oppdager en kritisk situasjon, reduserer det kraftuttaket og bremser hvert hjul på lastebilen individuelt.

  Dekktrykkovervåkning

  Gode dekk er et godt utgangspunkt for sikker kjøring. Dekktrykkovervåkingssystemet holder rede på trykket i hvert dekk i kjøretøykombinasjonen – og varsler om lavt lufttrykk, rask lekkasje eller høy temperatur. Systemet gir ekstra beskyttelse mot ulykker forårsaket av punkterte dekk.

  Front Short Range Assist

  Ved stillstand og hastigheter opp til 10 km/t bruker Front Short Range Assist frontradaren og kameraet til å oppdage og varsle sjåføren om trafikanter i risikoområdet foran lastebilen. Dersom systemet oppdager en trafikant foran lastebilen, vil sjåføren bli informert. Skulle risikoen for en kollisjon øke, vil det også være et lydvarsel.

  Støtte for unngåelse av sidekollisjoner

  Vår sidekollisjonssystem bruker radarsensorer for å oppdage fotgjengere, syklister og andre kjøretøy – på begge sider av lastebilen. Sjåføren får lyssignal når en trafikant oppdages. Skulle sjåføren aktivere blinklyset – varsler systemet med blinkende lys, lyd og aktiv styreveiledning.

  Varsel om døråpning

  Fotgjengere og syklister kan være vanskelige å oppdage når de er i nærheten av lastebilen. Varsel om døråpning bruker radarsensorer til å skanne begge sider av lastebilen for å oppdage og varsle om andre trafikanter i fareområdene ved åpning av førerhusdørene. Systemet varsler i inntil to minutter etter at tenningen er slått av.

  Hjørnekamera på passasjersiden

  Fotgjengere og syklister kan komme nær lastebiler i bymiljø og kan være vanskelig å se for sjåførene. Hjørnekameraet på passasjersiden gir utmerket sikt over områdene på passasjersiden. Det utløses automatisk av blinklyset, og video fra kameraet vises på sidepanelet.

  Ryggekamera

  Ryggekameraet gir utmerket sikt bak lastebilen, og gir sjåføren bedre oversikt over omgivelsene. Det aktiveres automatisk når lastebilen settes i revers, og video fra kameraet vises på sidepanelet.

  Akustisk kjøretøyvarslingssystem

  Våre elektriske lastebiler er så og si helt stille. Dette er bra for sjåførens arbeidsmiljø så vel som bymiljøet, men det gjør også elektriske lastebiler vanskeligere å legge merke til. Akustisk kjøretøyvarslingssystem genererer subtile, men merkbare lyder for å gjøre folk i nærheten av lastebilene oppmerksomme. Designet for å forbedre sikkerheten for fotgjengere og syklister.

  Auto Hold

  Det kan være utfordrende å ivareta sikkerheten under kjøring med hyppige start og stopp. Auto Hold er designet for å gjøre køkjøring med mange stopp sikrere og mer praktisk, ved automatisk å bruke bremsene for å holde lastebilen i posisjon til sjåføren trykker på gasspedalen. Funksjonen virker både forover og bakover, i oppoverbakke og nedoverbakke og på flatt underlag.

  Active Grip Control

  Godt veigrep er nødvendig for å kjøre trygt og unngå skrens. Active Grip Control er designet for å kontrollere hjulspinn for å forbedre stabilitet, akselerasjon og bremsing under glatte forhold. Systemet aktiveres umiddelbart når det oppdager tegn på skrens.

Les mer om kjørestøttesystemer

Detaljert informasjon om et utvalg av våre kjørestøttesystemer er tilgjengelig i en samling av infoark. Tilgjengelig for nedlasting her.


Last ned infoark

Funksjonene som er avbildet, er kanskje ikke standard eller tilgjengelige for alle utstyrsnivåer og drivlinjealternativer.

Har du spørsmål?

Din lokale Volvo-forhandler vil gi deg svar. Stikk innom, ring dem, eller be dem besøke deg.