Lastebiler

Volvo F12 fra 1978 restaurert til perfeksjon

Volvo Trucks
2024-06-12
5 min
Business story Celebrate Volvo FH
Author
Volvo Trucks

– Jeg får nesten tårer i øynene, utbryter Terje Stangeland når han får se den restaurerte F12-en fra 1978.

 

– Den er som jeg husker den. Hundre prosent som vi leverte dem. Hadde jeg hatt plass i kjelleren hos meg, så hadde jeg også hatt en sånn lastebil. Det er det jeg har levd og åndet for i hele mitt liv, fortsetter han.

 

Vi skal tilbake til veteranbilen, men vi er nødt til å stoppe opp litt med veteranen Terje Stangeland.

50 år i Volvos tjeneste

68-åringen startet i det som da het Rieber Thorsen Buss og Last 10. juni i 1974. Ja, ganske nøyaktig for femti år siden. Da kunne han med stolthet ta fatt på jobben som læregutt. Fagbrev som bilmekaniker fulgte, men han har etter hvert hatt de fleste roller man kan ha i systemet.

 

– Jeg har kjørt både kranbil og bergingsbil, vært på delelager og kundemottak. Jeg har solgt brukte biler, vært salgssjef og daglig leder, forteller han.

 

I dag er han tilbake i rollen som salgssjef i det som nå heter Trucknor Rogaland AS. Det er liten tvil om at dette spesielle merket har vært en stor del av livet hans.

 

– Jeg har jo alltid vært en Volvo-mann fra jeg var liten, og jeg har en kamerat som kaller meg for «Volvo himself». Volvo har vært trygghet. De er enkle å reparere og har vært utrolig gode biler gjennom alle år, er Stangelands attest.

Jeg har jo alltid vært en Volvo-mann fra jeg var liten, og jeg har en kamerat som kaller meg for «Volvo himself». Volvo har vært trygghet. De er enkle å reparere og har vært utrolig gode biler gjennom alle år.

 

 

 

 

 

 

Solgt bil til bestefar

Han har ingen planer om å gi seg med det første heller. Han kan telle på én hånd de dagene han ikke har hatt lyst til å møte opp på kontoret.

 

– Det har alltid vært kjekt å gå på jobb. Så har vi stort sett bare gode kunder og medarbeidere, sier 68-åringen.

 

Daglig leder Erik Haugland i Ørland Transport kan fortelle at Stangeland har solgt lastebiler til bestefaren hans i sin tid. Forholdet mellom dem er langt og godt.

 

– Ørland transport har jeg hatt som kunder i 35 år, og jeg har solgt masse biler til dem. Litt diskusjon har det noen ganger vært, men for oss har det vært fantastiske kunder, og for meg har det vært helt topp, sier Stangeland.

– En stolthet

Når vi besøker Sandnes-bedriften er det én ting som skinner sterkere enn sola. Du kan se at Terje Stangeland smelter litt. For bak veteranen, står en smellvakker veteranbil. Dette er en gammel kjenning han har solgt mange av, men det begynner å bli veldig lenge siden. Vi lar Erik Haugland forklare:

 

 – Selv om vi hele tiden prøver å fornye oss, har vi også en brennende interesse for det faget vi holder på med. Dette er en F12 fra 1978 som vi har restaurert tilbake til gammel stil.

 

Bilen hentet de som en gammel tippbil på Hønefoss. Så startet en møysommelig jobb. De har kortet inn ramma og vippet alt ned. 78-modellen har fått nye skjermer, lykter og takgrind. Felger, ramme og hytte er lakkert.

 

– Det var en svær bulk i støtfangeren som vi klarte å rette opp. Det er fortsatt den gamle, gode grillen med sprekker i. Målet har vært å holde den mest mulig original, forteller Haugland, før han svinger seg opp i hytta og tar den med ut på en liten tur. En kort tur. Det er kanskje like greit.

 

– Den er spesiell å kjøre. Den kan selvfølgelig ikke sammenlignes med en ny. Men det er kjekt å kjøre, sier han og gliser.

 

Terje Stangeland liker svært godt det han ser.

 

– De har vært gode, sett på gamle bilder og fått laget den helt sånn som den skal være. Det er utrolig kjekt at de bruker penger på dette, og passer så godt på utstyret som Ørland har gjort i dette tilfellet, sier han.

 

– Dette går mer på interessen enn på fornuften. Dette er en stolthet, legger Haugland til.

Les også: – Ikke tilfeldig at vi har gått for Volvo

Ørland Transport er opptatt av kvalitet og sikkerhet. Bilparken teller 121 biler, med en liten overvekt av Volvo. Når det kommer til elektrisk derimot, er det kun ett merke som gjelder for Sandnes-bedriften.

– Rivende utvikling

Nostalgi har et behagelig og trygt romantisk slør. Det er alltid er en god følelse å lengte tilbake til tidligere tider, men veteran Stangeland synes likevel det er vel så spennende med nåtid og fremtid.

 

– Hadde du spurt meg i 2016–17, så hadde jeg fortsatt ikke tro på at vi skulle få elektriske lastebiler, at det skulle fungere så godt og at Ørland skulle kjøpe så mange biler på så kort tid, det hadde jeg heller aldri drømt om.

 

– Det er en rivende utvikling. Jeg hadde ikke drømt om at det hadde blitt så kjekt. Det fungerer så godt at det bare er å krysse fingrene og håper det fortsetter sånn. Per i dag så har vi bedre biler enn konkurrentene våre. Litt skryt må man få lov å gi, sier Terje Stangeland.

 

Selv om han har gått inn i sitt 51 år som Volvo-ansatt er entusiasmen fortsatt like sterk.

Lurer du på noe?

Har du spørsmål om artikkelen eller vil du vite mer om Volvo lastebiler og tjenester?

Din lokale forhandler kan hjelpe deg.