– Vi er den eneste stasjonen i Norge som utelukkende berger tunge kjøretøy, begynner Anders Bjørneby.
Vi treffer den daglige lederen på gården på Klemetsrud. Der har han vokst opp, og her er også hovedkvarteret til Sæter Auto. Selv om han ikke har rukket å bli mer enn 43 år gammel, er han allerede en nestor i bransjen.
En tittel han deler med tradisjonsrike Sæter Auto, de har sine røtter ved Sæter-krysset på Nordstrand tilbake på 70-tallet. Ette flere flyttinger og eiere valgte Anders Bjørneby å blåse liv i det ærverdige navnet igjen i 2018. I dag opererer de for både Viking og REDGO, i tillegg til at de har avtale med de største lastebil- og busselskapene i hovedstadsregionen.
Det er ikke få tungbiler den daglige lederen og hans kollegaer på Sæter Auto har hjulpet tilbake på veien i Oslo-området.
– I 2024 hadde vi over 6000 assistanser på tunge kjøretøy i Oslo og omegn. Det er fordelt på seks bergingsbiler, to semier med flatbed-hengere og flere tungservicebiler. Det er et høyt antall oppdrag for en vanlig bergingsstasjon på 15 mann, understreker Bjørneby.
LES OGSÅ: – Det har blitt en livsstil
For å oppnå dette antallet er bilene i døgnkontinuerlig drift, med to skift per bil og vaktlag som rullerer.
– Alle samarbeider godt som gruppe, og trår virkelig til om det skulle være behov, roser sjefen.
Bedriften er Fair Transport-sertifisert og godkjent lærebedrift. Fra 2022 har de tilbudt yrkessjåførfagbrev til alle.
– Mange av de ansatte som er her i dag har også fagbrev fra buss og lastebil.
Berging av tunge kjøretøy krever gjerne et bredt erfaringsgrunnlag.
– Man må vite hvordan kjøretøyet virker og hvordan det håndteres. Da er det viktig med fagteknisk kunnskap, og vi er flinke til å dele med hverandre, sier den daglige lederen.
Det er i det hele tatt en jobb preget av problemløsning. Det kan være mange årsaker til et havari.
– Det kan være en hjulbolt, et nav eller havari som gjør at vi er nødt til å bruke spesielt materiell for å få med oss kjøretøyet. Det er dette som gjør vår jobb så spesiell. Vi må sette oss inn i hvordan vi skal berge eller få kjøretøyet til et verksted, sier Bjørneby.
Noen ganger er de avhengig av å benytte utstyr som de har satt sammen selv på eget sveiseverksted. Problemet kan kreve en Petter Smart-løsning, og den typen er gjerne ikke hyllevare.
– Da leddbussene kom, og de begynte å havarere, fant vi ut at vi måtte lage en felg med en truckaksling som vi sveisa sammen. Ved totalhavari har vi muligheten til å løfte objektet opp i en dolly med rotatoren, for å kunne trille, forteller den daglige lederen.
Sæter Auto har på ingen måte giftet seg med en produsent. De har et godt forhold til de fleste, men det er liten tvil om at Volvo Trucks står sentralt for dem. Som arbeidsverktøy og som samarbeidspartner. Men det er ikke bare det gode forholdet som har gjort at Bjørneby har valgt å gå for FMX på flere av bergingsbilene. Det er en bil som er godt egnet med tanke på komfort og fremkommelighet. Ikke minst er det en hard negl!
– FMX er en lav og robust bil. Den tåler litt terreng, og klarer å gå inn der andre står fast, konstaterer bergingssjefen.
Svært lite er overlatt til tilfeldighetene når 43-åringen spesifiserer sine bergingsbiler.
– Bilparken vi har i dag er topp spesifisert, med det nyeste du får tak i, sier han.
De har valgt et påbygg fra USA. Skapene er i aluminium for vektens skyld. De er lette, lave og aerodynamiske.
– Det er for at sjåførene skal kunne jobbe trygt og godt. Det blir mye mindre belastning for kroppen når du slipper å løfte kjettinger over hodet. Det gjør at sjåførene våre får en mye mer behagelig hverdag og kan utføre jobben sin profesjonelt. Bilens høyde er også en grunn til at vi har valgt FMX, sier 43-åringen.
Bilen er utstyrt med 10 tonn framaksel for maksimal lastekapasitet.
– Når vi laster bak vil det vippe opp, så vi må ha vekt foran. Det gjør at bilen er litt annerledes å kjøre enn vanlige lastebiler som gjerne er tunge bak. Det er en ny verden for de som setter seg inn i en bergingsbil kontra en vanlig lastebil. Vi har også et sidestøttebein på bilen, som vi har muligheten til å kunne trekke ut hvis vi står i en trang gate eller liknende. Det er greit å ha flere alternativer for å få ut en havarist, forteller Bjørneby.
En ting er at de bruker Volvo som et viktig verktøy i arbeidshverdagen. Forholdet strekker seg lenger enn det. Sæter Auto fungerer som en forlenget arm for Volvo Action Service ute i felt.
– Via våre samarbeidspartnere har vi en avtale med Volvo Action Service. Med vår fagkyndighet, har vi muligheten til å gjøre mindre eller større reparasjoner avhengig av hva Volvo ønsker at vi skal gjøre, forteller Bjørneby.
Skulle det utenkelige skje, at redningsbilen stopper, får de umiddelbar hjelp.
– Vårt forhold til Volvo er meget godt. Vi har et kjempegodt samarbeid, og vi er superfornøyde med servicen vi mottar. Vi får hjelp både kvelder og helger. Våre biler er nødt til å rulle. Det har Volvo full forståelse for, avslutter Anders Bjørneby.