Lastebiler

Hvordan fungerer gassdrevne lastebiler? Teknologien bak lastebiler på biogass fra Volvo

Daniel Bergstrand
2025-03-21
Alternativt drivstoff
Author
Daniel Bergstrand
Produktsjef for H2-ICE og Brenselceller

Hvorfor velge gassdrevne lastebiler?

Hva er fordelene med biogass?

Flere og flere velger gassdrevne lastebiler, og det er ikke uten grunn. For mange transportselskaper har disse kjøretøyene blitt et praktisk og klimavennlig alternativ til diesel, spesielt når målet er å redusere CO₂-avtrykket uten å gi slipp på hverken kraft eller kjøreegenskaper. Men er alle gasslastebiler egentlig like, eller skjuler det seg viktige forskjeller i teknologien som brukes?

 

Hvordan kutter det CO₂-utslipp?

Presset på transportbransjen for å kutte CO₂-utslipp øker, både fra kunder, myndigheter og samfunnet for øvrig. Derfor satser Volvo Trucks på flere spor innen alternativt drivstoff, inkludert hydrogen, elektrisk og ikke minst gassdrevne lastebiler basert på LNG og LBG (liquid bio gas). Sistnevnte har fått spesielt mye oppmerksomhet i det siste og det er ikke rart: med riktig teknologi kan disse kjøretøyene levere på lik linje med diesel når det gjelder ytelse og drift, samtidig som de kutter utslipp betydelig.

 

 

To teknologier, én tydelig forskjell

Ottomotoren: Begrenset kraft i tungtransport

Når det kommer til gassdrevne lastebiler, finnes det hovedsakelig to teknologispor. Den mest brukte løsningen på markedet i dag er ottomotoren, en teknologi som stammer fra personbilverdenen og i praksis fungerer som en bensinmotor med tennplugg. Dette fungerer greit til lett kjøring, men når det er snakk om tung last og bratte bakker, kommer svakhetene frem: lavere kompresjonsforhold gir mindre kraft og dreiemoment, og det er akkurat det du trenger i tungtransport.

 

HPDI-teknologi: Dieselbasert løsning med full ytelse

Volvo Trucks har derfor valgt en annen vei. I stedet for å bruke en ottomotor, har vi utviklet gassmotorer basert på dieselteknologi, og nøkkelen ligger i det som kalles HPDI-teknologi: High Pressure Direct Injection*. Dette innebærer at en liten mengde flytende drivstoff, for eksempel HVO, sprøytes inn med høyt trykk for å starte forbrenningen, før gassen tilføres. På denne måten oppnår motoren høyt kompresjonsforhold, bedre energieffektivitet, lavere forbruk og høyere ytelse. Resultatet blir gasslastebiler fra Volvo som leverer samme kraft og kjøreegenskaper som en vanlig diesellastebil, selv med full last og krevende topografi.

Gassdrevne lastebiler fra Volvo er en ekte vinn-vinn for transportselskaper, de kombinerer lave totale eierkostnader med redusert CO₂-utslipp, uten at det går på bekostning av produktiviteten.

Hva er forskjellen på LNG og bio-LNG?

Ytelse og fleksibilitet med gass som drivstoff

Med vanlig LNG kan du redusere CO₂-utslippene med opptil 20 % sammenlignet med diesel. Velger du biogass, som produseres av organisk avfall som matrester, husdyrgjødsel eller kloakk, kan du faktisk redusere utslippene med opptil 100 %. Dette gjør LBG til en kostnadseffektiv løsning for bedrifter som vil kutte utslipp direkte, særlig i markeder med støtteordninger for fornybart drivstoff.

 

En av de store fordelene med gasslastebiler fra Volvo Trucks, er at det spiller ingen rolle hvilket av drivstoffene du bruker, eller om du mikser dem. Motoren håndterer LNG og flytende biogass sømløst, helt uten tilpasninger.  

 

* HPDI-systemet leveres av teknologileverandør Cespira

Volvo sine lastebiler på biogass: modeller og ytelse

  • Tilgjengelig i modellene Volvo FM, Volvo FH og Volvo FH Aero, skreddersydd for langtransport og krevende ruter.
  • Opptil 1000 km rekkevidde, opptil 500 hestekrefter og hele 2500 Nm dreiemoment, ytelse på nivå med diesel, men med lavere CO₂-utslipp.
  • De største markedene i dag er Norge, Sverige, Nederland, Spania og Storbritannia, men stadig flere land – blant annet India og Japan, tar nå i bruk dette bærekraftige drivstoffalternativet.

Hvor mye CO₂ kan du redusere med gasslastebiler fra Volvo?

  • Ved å bytte fra diesel til LNG (flytende naturgass) kan CO₂-utslippene reduseres med opptil 20 % (målt fra tank til hjul).
  • Bruker du biogass, kan du kutte CO₂-utslippene med opptil 100 % (målt fra brønn til hjul), et reelt nullutslippsalternativ.
  • LBG lages av fornybare råstoffer som matavfall, landbruksavfall og kloakk, og regnes som en ikke-fossil energikilde.
  • Når det gjelder ytelse, lagring og fylling, er LBG som LNG, og kan brukes om hverandre i samme lastebil.
  • Med HPDI-teknologi og HVO som drivstoff til tenning, kan gassmotorene kjøres med biogass og oppnå fullstendig CO₂-nøytralitet.