Lastebiler

Hvordan kan vi gjøre lastebilbransjen mer attraktiv for kvinner?

Delphine Maury
2024-11-28
Sjåførens verden
Author
Delphine Maury
Senior Market Analyst, at Group Truck Technology

De siste årene har stadig flere kvinner satt seg bak rattet i en bransje som tradisjonelt har vært dominert av menn. En fersk undersøkelse gir et spennende innblikk i erfaringene, utfordringene og mulighetene kvinnelige lastebilsjåfører står overfor.

Det er mangel på flinke lastebilsjåfører over hele verden, og mange transportbedrifter sliter allerede i dag. Situasjonen kan bli enda verre innen 2028. Flere peker på at å få flere kvinner inn i yrket kan være en del av løsningen. I USA har antallet kvinnelige lastebilsjåfører økt med 88 % siden 2010. Likevel er det fortsatt en mannsdominert bransje, der kvinneandelen av sjåfører i USA kun utgjør 13,7 %. Andre steder har det vært mindre fremgang. Kvinner utgjør bare 4 % av lastebilsjåførene i Europa.


For å lære mer om hva som motiverer kvinner til å velge yrket som lastebilsjåfør, har Volvo Trucks spurt 231 kvinner i ti europeiske land.


– Hvis vi skal lykkes med å rekruttere og beholde kvinner i bransjen, må vi vite mer om deres erfaringer og ikke basere oss på stereotypier eller antagelser, sier Delphine Maury, senior markedsanalytiker i Volvo Trucks.

 

 

Hva liker kvinnelige sjåfører ved jobben sin?

Undersøkelsen viser at mange kvinnelige sjåfører ser mye positivt i jobben sin. 44 % mener lastebilkjøring er bra for mental helse. To av tre kan se for seg å bli i yrket resten av karrieren og vil anbefale det til andre kvinner. 75 % synes de har gode arbeidsforhold, og 91 % opplever godt samhold med andre sjåfører. I tillegg sier 88 % at de er stolte av å være kvinner i dette yrket.

– Jeg ble virkelig overrasket over hvor stor lidenskap de har for jobben, sier Delphine. – Mange kvinnelige sjåfører er ikke her fordi de må, men fordi de har valgt det. De elsker å kjøre og være ute på veien.

 

Når de ble spurt om hva de liker med jobben, svarte flest at de liker å kjøre (83 %), være alene (53 %), reise og oppleve nye steder (51 %), være uavhengige (47 %) og slippe kontorarbeid (45 %). På spørsmål om hva som er det aller beste, svarte de fleste tiden bak rattet (75 %), å høre på musikk, podcaster eller lydbøker (63 %), levering av varer (43 %) og det å prate med andre sjåfører (41 %).

Er det hindringer for kvinner i lastebilbransjen?

Selv om det er mye positivt med jobben, peker undersøkelsen også på noen utfordringer. Mange sliter med å finne toaletter (63 %) og dusjer (57 %) på lastebilstopp, og 70 % har opplevd problemer med rensligheten på de tilgjengelige toalettene. 

Når det gjelder det de misliker, nevnte flest mangel på respekt fra andre trafikanter og sjåfører (70 %), farer og risikoen for ulykker (53 %) og strenge regelverk (40 %). Selv om mange synes jobben er positiv for deres mentale helse, sier 49 % at den påvirker deres fysiske helse negativt, og 43 % opplever at det går ut over privatlivet. I tillegg rapporterer 31 % om sexistisk eller kvinnefiendtlig oppførsel.

Undersøkelsen tok også for seg lastebildesign, ergonomi og trygghet på rasteplasser. Resultatene viser at dette ikke er store problemer for de fleste kvinnelige sjåfører. Selv om mange bruker sikkerhetstiltak som kameraer og dørlåser, sier 70 % at de føler seg trygge når de sover i lastebilen om natten.

Mange kvinnelige sjåfører ikke ønsker noen spesialbehandling. De vil bare bli akseptert som vanlige sjåfører og behandlet likt som sine mannlige kolleger.

Hva kan bedriftene gjøre for å trekke til seg og holde på flere kvinnelige sjåfører?

Delphine Maury mener at transportselskaper bør fokusere på noen viktige tiltak basert på undersøkelsen. Det handler om å sikre trygge rasteplasser for overnatting, tilgang til rene toaletter i løpet av skiftet, og å utstyre lastebilene med sikkerhetsutstyr som kameraer og alarmer. I tillegg er det viktig å tilby fleksible arbeidsordninger, slik at sjåførene kan få en god balanse mellom jobb og privatliv.


– Det er viktig å understreke at disse tiltakene ikke bare hjelper kvinnelige sjåfører, men også er bra for menn, sier Delphine. – Det jeg har lært fra denne undersøkelsen, er at mange kvinnelige sjåfører ikke ønsker noen spesialbehandling. De vil bare bli akseptert som vanlige sjåfører og behandlet likt som sine mannlige kolleger.

– Jeg elsker friheten

22 år gamle Amanda Gren fra Tomelilla i Sverige har vært lastebilsjåfør i litt over ett år, og hennes erfaringer passer godt med funnene i undersøkelsen. Før hun byttet karriere, jobbet hun i detaljhandel. Hun ønsket en god lønn, men var ikke interessert i å studere i flere år. Derfor valgte hun å bli lastebilsjåfør. Allerede før hun var ferdig med sjåførutdanningen, fikk hun jobb hos det lokale transportfirmaet Erikssons Åkeri.

 

– Jeg elsker friheten, sier hun. – Da jeg jobbet i butikk, hadde sjefen alltid et øye med meg, og jeg kunne bare ta pause når han bestemte. Nå bestemmer jeg selv. Det føles som om jeg er min egen sjef.

Da jeg jobbet i butikk, hadde sjefen alltid et øye med meg, og jeg kunne bare ta pause når han bestemte. Nå bestemmer jeg selv. Det føles som om jeg er min egen sjef.

Amanda opplever at de fleste i bransjen aksepterer henne som sjåfør, selv om noen eldre menn fortsatt kan riste på hodet når de ser henne bak rattet. – Som kvinne får du ofte tilbud om hjelp, selv når du ikke trenger det. Folk antar bare at du trenger det, og det kan være litt frustrerende, sier hun.

 

Vil du vite mer om hvordan det er å være kvinne i lastebilbransjen? Les om den polske sjåføren og transportoperatøren Iwona Blecharzyk, og se videoer fra reisen hennes gjennom Sverige og Nord-Norge i Volvo Trucking Adventure.

Lurer du på noe?

Har du spørsmål om artikkelen eller vil du vite mer om Volvo lastebiler og tjenester?

Din lokale forhandler kan hjelpe deg.