I Alta finnes det mange transportfirmaer. Byen er et sentralt sted for transport alle veier i det store nordligste fylket i Norge. Oleif er lavmælt – med glimt i øye – han nyter stor respekt – og er nesten en legende i det omfattende transportmiljøet i Alta.
- Men du går i ditt 73. år – ingen tanker om å trappe ned?
Før han får svart skyter svigersønnene nesten i kor inn: – Han sa en gang at etter at jeg fyller 60 skal jeg ikke jobbe en dag!
Oleif smiler og repliserer: – Jeg jobber ikke overtid lenger!
De to svigersønnene har vært med nesten fra starten. Ulf Tomas Hansen – 52 år - har vært med i 30 år og Paul Inge Thomassen - 53 år – har vært med i 27 år.
Ulf Tomas er daglig leder og Paul Inge løser mange oppgaver utenom transportene også. Han har også vært prosjektleder for de nye byggene – det har vært mye arbeid og tøff lærdom.
Oleif kan fortelle at han nå kan være fraværende i lange perioder, de to svigersønnene og firmaets medarbeidere holder hjulene i gang uten å plage «sjefen sjøl»
- Jeg setter meget stor pris på Ulf Tomas og Paul Inge, de er de sønnene jeg ikke fikk, sier han med et smil.
Han forteller at han i sommer var fraværende i fire uker – det kom ikke en eneste jobb-telefon! – nesten litt frustrerende, sier han og ler.
Oleif og kona Ruth Irene – eller Tullemor som de fleste kjenner henne som - har døtrene Randi – 50 – Birgit - 48 og Ann Kristin – 46.
Svigersønn nummer tre er prest i Kristiansand – fint å kunne ha en prest også i familien, sier Oleif med et smil.
Da Oleif startet i 1987 var det ferdigbetong som sto på programmet. Oppdragsgiver var nystartede Jaro AS i Alta – som de fortsatt kjører for. Starten ble gjort med 2 brukte lastebiler – en betongbil og en åpen semitrailer med kran for transport av diverse stål og betongprodukter. Å satse på brukt ble en dyr erfaring. Første nye kjøpte de i 1997 og i år fikk de overlevert ny Volvo nr 25 av selger Trond Nordli i Nordic Last & Buss i Alta, en Volvo FH16 i 25 års jubileumsversjon.
- Begge svigersønnene mine var mekanikere og det reddet meg nok. I en oppstart der man skal bygge relasjoner til oppdragsgivere – er det å alltid levere – helt avgjørende. Det ble en utfordring med to brukte lastebiler som stadig måtte repareres, sier Oleif Simensen. I ettertid har bedriften utviklet seg til mye mer enn transport av bare ferdigbetong.
Men det meste bygger på byggeindustrien – de kjører stål inn til betongfabrikken, og ferdigbetong og betongelementer ut.
Begge svigersønnene mine var mekanikere og det reddet meg nok. I en oppstart der man skal bygge relasjoner til oppdragsgivere – er det å alltid levere – helt avgjørende.
Det spesielle med å kjøre ferdigbetong med Alta som utgangspunkt – er at en stor del av kjøringen er langtransport. Derfor kjører de ofte med bil og kjerre – for å få med seg mest mulig på den lange turen. Å transportere ferdigbetong 30-40 mil, hører med til det daglige i virksomheten.
- Jeg er meget nøye på at vi skal ha råd til bra dekk på alle biler og at bilene skal se rene ut – til enhver tid! Alle betongbilene vaskes hver dag etter lasting og lossing. At bilene er rene er et viktig tegn på at det er orden på butikken. Allerede ved oppstart i 87 var jeg klar på at vi skulle drive med orden og renhold og vi skal overholde alle regelverk. Vi tuller ikke med kjøre- og hviletiden sier han og forteller om en søker som kunne fortelle at han hadde to sjåførkort og om han skulle bruke begge?
- Nei her skal vi ha ett kort pr mann og bil og vi skal overholde regelverket – ga vi klar beskjed om.
Firmaet samarbeider med transportlinja på den videregående skolen. De rekrutterer derfra. I dag er det Daniel Volden – 17 år – som er på utplassering – fast bestemt på at han skal bli sjåfør.
- Det er lenge siden vi søkte etter sjåfører. Men det er stadig sjåfører som kontakter oss og spør om jobb – vi har kanskje et godt rykte? Det er jo et kvalitetsstempel? – sier Oleif.
Han kan fortelle at de er veldig nøye på systemer og HMS – og er det en bil som ikke holdes i orden som firmaet ønsker, blir det en samtale på kontoret med sjåføren – det er ofte nok.
Da vi besøkte Alta i sommer, fikk vi muligheten til å treffe en lærling, lærlinger er noe bedriften satser mye på. For å treffe henne og fotografere måtte undertegnede og fotograf Werner tidlig opp, veldig tidlig.
Rebecka Pettersen er 19 år gammel og begynte som lærling i 2018. Hun kjører en 2 år gammel Volvo FH 540 tridem med betongtrommel – litt uvanlig finsk påbygg – fra KART. Hun skal ta fagbrev til våren.
- Hvorfor jeg satset på dette yrket? Jeg ville utfordre meg selv – se hva jeg kunne klare – strekke grensene - dette er en tøff jobb – men jeg stortrives, sier hun.
Vi møter henne på betongfabrikken JARO as kl 05.10 – hun skal på en utfordrende tur sammen med veteranen Tor Inge Olsen – nevø av Oleif – de må kjøre halv seks – skal nå en ferge som går kl 08.15.
- Vi skal ut på langtur med ferdigbetong til et vindmølleprosjekt på Sørøya – det er langt og etter en lang biltur er det ferge over til øya. Der må vi kjøre over øya på en smal og dårlig grusvei – det er til tider så bratt at vi kan rett og slett ikke ta med oss en kjerre hver. Det er vanvittig bratt der ute – vi kan ikke kjøre der vinterstid, forklarer de to sjåførene.
Vindmølleparken på Sørøya – Dønnesfjord Vindpark søkte allerede i 2010 om konsesjon.
- Det blir 12 timers dag før jeg er hjemme – da har jeg levert ett lass betong – sier Rebecka. Dette må med andre ord bli en dyr betong – 12 timers jobb for ett eneste lass!
Veteranen Tor Inge Olsen kjører denne dagen en blå Volvo FMX trekkvogn med en betongsemi.
- Hver sjåfør har sin bil – det er kjempeviktig for interessen for å holde materialet i orden. Oleif er meget nøye på at bilene skal holdes rene – og det krever sin mann eller kvinne når man hele tiden skal ha rene betongbiler. Nybygget inneholder et utvendig vaskeanlegg – med varmtvann skal vi vaske bilene ute også om vinteren – forklarer Paul Inge Thomassen.
De leter etter løsninger når det gjelder sjåfører og deres bosted og ønsker. De har to mann som bor andre steder deler på en bil – de opererer den 14 dager hver seg og har så 14 dager fri – dette fungerer bra.
Bilene leases – på fem år – langtransportbilene byttes etter fem år, men betongbilene og kranbilene kjøres mye mindre og beholdes ofte i 7-10 år.
De satser på å ha en del trekkvogner – som kan trekke mange typer hengere.
Oleif Simensen AS har linjekjøring med stål, fra Mo i Rana og helt til Kirkenes. Tidligere kjørte de faste ruter for Bring Offshore, men ettersom lønnsomheten ble dårligere og dårligere – valgte de å si opp denne avtalen i 2018. Ca 50 prosent av transporten er innen betong, råvarer inn ferdigprodukter ut. De må ha tandemdrift – ettersom de kjører mye offroad – på byggeplasser med mykt ufremkommelig underlag.
På sin nettside har de skrevet; Det er ikke lenger noe som heter «ved veis ende» godset skal fram uansett! vi sørger for logistikken fra start og helt fram til der kunden vil ha varen levert sommer og vinter!
En del transport er for kraftindustrien – det har de en rekke spesialutstyr for å dekke opp, sleder for transport av kabelruller vinterstid, prepareringsmaskiner som trekker disse på snøen – en spesiell gravemaskin der de har fjernet loddet bak og montert en 54 tonnmeter kran – i kranbommen har de mannskapskurv – for montasjearbeid. Snakk om spesialutstyr!
De er nå involvert i linjebygging – en ny høyspentlinje - fra Skaidi over Sennalandet til Alta – som bygges av et kroatisk selskap!
Oleif Simensen fikk transport inn med morsmelken. Han startet tidlig som sjåfør og kjørte fisk på Finland i mange år. Han holder førerkortet ved liv, tar pålagte YSK og tar fortsatt en tur i ny og ne.
- Vi er imponert over hva du har fått til og bygd opp – og at du har en gjeng rundt deg som synes å stortrives. At du har klart deg så mange år, med minusresultat kun en gang – hva skyldes det?
- Hardt arbeid er det viktigste – det andre er å holde orden på butikken. Uten kona – Tullemor, som var regnskapsfører – hadde dette aldri gått. Vi gjorde jo regnskapet hjemme på fritiden i mange mange år, hun hadde styr på dette og uten henne hadde vi ikke vært der vi er i dag.
Han berømme også de to svigersønnene som har vært med nesten fra starten – uten dem hadde vi ikke vært der vi er i dag. Vi er en stor familie her føler vi det som – tror en del ansatte som ikke er i familie har samme følelsen – det håper jeg i alle fall, eier den sympatiske Alta-væringen.
Vi omsetter 45 millioner – med fortjeneste 4-5 % - har hatt som mål 8%, men det synes uoppnåelig i denne bransjen. Jeg har gitt ordre til svigersønnene at de hver dag skal starte dagen med å sjekke innholdet på bedriftskontoen - det lever vi etter.
På industrifeltet de holder til på har de de senere år reist ikke mindre enn tre moderne bygg, til en verdi av 50 millioner kroner. Ett huser Volvo Maskin sitt verksted - det siste skal firmaet selv flytte inn i. Siste bygg har en grunnflate på 400 m2 – tre etasjer – 680 m2 totalt.
- Vi har vært vår egen byggherre og entreprenør, gjort grunnarbeider – montert betongelementer med eget monteringslag på tre personer. En sjåfør la flisene i bygget!
Blir det flere bygg?
- Nei, sier Oleif og gliser – men vi skal kjøpe en tomt til, vi trenger plass for å parkere alt materialet vi har.
Når man har med Werner Juvik som fotograf hender det han har litt vel ambisiøse mål angende foto-motiv. Denne gangen sa han tidlig at vi må ta bilder ved verdens beste lakseelv, Altaelven, vi må ha med en laksefisker, en elvebåt og en fin Oleif Simensen lastebil!
Da jeg nevner dette for de to svigersønnene, sier Paul Inge Thomassen:
- Jeg er lidenskapelig laksefisker – dette må vi fikse.
Og det gjorde de, for en flott gjeng vi fikk bli kjente med i Alta!
2008 Volvo FH 520 8x4 kranbil
2011 Volvo FMX 500 8x4 trekkvogn med tipphydraulikk
2016 Volvo FH 750 6x2 trekkvogn
2016 Volvo FH 750 8x4 betong
2016 Volvo FH 540 betong
2017 Volvo FH 540 8x4 betong
2017 Volvo FH 750 6x2 krantrekker
2017 Volvo FM 500 8x4 kranbil
2018 Volvo FH 540 6x4 trekkvogn
2018 Volvo FH 750 6x4 trekkvogn
2019 Volvo FH 750 6x4 trekkvogn