I løpet av de neste årene vil infrastrukturen for alternative drivstoff over hele Europa få et løft av EUs nye AFIR-forordning. Det betyr at det nå er juridisk bindende mål på plass for antall offentlige ladere for lastebiler og fyllestasjoner for hydrogen.
I april 2024 vedtok EU forordningen om utbygging av infrastruktur for alternativt drivstoff (AFIR), en del av "Fit for 55"-pakken som har som mål å kutte EUs utslipp med 55 % innen 2030. Forordningen omfatter flere typer alternative drivstoff og transportformer, som personbiler, tunge kjøretøy, marine fartøy og luftfart. Den skiller seg ut med sitt brede omfang og ved å innføre juridisk bindende mål for utbygging av infrastruktur for alternative drivstoff i EU.
Den største innvirkningen AFIR vil ha på elektriske lastebiler er at ladestasjoner for tunge kjøretøy må være tilgjengelige hver 120. kilometer langs Europas hovedveinett innen 2030 (se bildet nedenfor). Minst 15 % av veinettet må oppfylle disse kravene innen 2025, og dette tallet skal øke til 50 % innen 2027. I tillegg må hydrogenstasjoner være tilgjengelige hver 200. km innen 2030.
– AFIR vil bidra til å etablere et grunnleggende ladenettverk som vil gjøre det mulig å kjøre hvor som helst i Europa, sier Henrik Engdahl, direktør for forretningsutvikling i Volvo Trucks. – Det vil også gi trygghet for eierne av elektriske lastebiler, og det viser at det gjøres betydelige investeringer på dette området.
Ved å opprette et minimumsnivå for ladeinfrastruktur over hele EU, vil AFIR bidra til å fremskynde ytterligere investeringer. Subsidiene som medlemslandene vil tilby, åpner nye muligheter for ladeoperatører, inkludert aktører som allerede bygger ladestasjoner for personbiler. Dette vil videre styrke stordriftsfordelene og legge et solid grunnlag for utbygging og drift av flere offentlige ladere.
– På samme måte som det tidligere var for personbiler har vi et høna og egget-dilemma, forklarer Henrik. – Uten tilstrekkelig infrastruktur er det vanskelig å investere i elektriske lastebiler, men uten en betydelig bilpark er det vanskelig å investere i ladeinfrastruktur. Det AFIR vil gjøre er å hjelpe til med å løse dette dilemmaet og tvinge egget til å klekkes, for å si det sånn. Det vil ikke alene løse alle behovene for infrastruktur til lading, men det vil drive ting fremover og få ting til å skje.
EUs planlagte nettverk av ladestasjoner vil gi elektriske lastebiler muligheten til å kjøre betydelig lengre distanser, noe som åpner for elektrifisering av et bredere spekter av bruksområder og bransjer. Samtidig vil det planlagte hydrogennettverket legge til rette for enklere introduksjon av hydrogendrevne lastebiler i fremtiden, når disse blir tilgjengelige.
– For øyeblikket lader mange kunder sine elektriske lastebiler på hjemmebasen, noe som begrenser dem til oppdrag innenfor en viss radius, forklarer Henrik. – Men med et godt utbygd nettverk av offentlige ladestasjoner, blir det langt mer sannsynlig å kunne lade én gang i løpet av dagen, noe som vil øke denne radiusen betydelig.
Med et godt utbygd nettverk av offentlige ladestasjoner, blir det langt mer sannsynlig å kunne lade én gang i løpet av dagen, noe som vil øke denne radiusen betydelig.
Et av de viktigste resultatene av AFIR er at den harmoniserer innsatsen i alle EU-land og etablerer en felles forståelse for fremtidens retning innen alternative drivstoff. Den fungerer som en tydelig intensjonserklæring for utbygging av infrastruktur og en garanti for at omfattende investeringer er på vei. For både eksisterende og potensielle eiere av elektriske lastebiler gir AFIR også en tydelig bekreftelse på at elektriske lastebiler kan benyttes til et stadig bredere spekter av transportoppdrag.
For å lære mer om alternative drivstoff og fremtidige trender innen infrastrukturutvikling, kan du lese:
● Hva er det beste alternative drivstoffet for tunge lastebiler?
● Forskjellige veier til en fossilfri fremtid for lastebiler
● 7 vanlige spørsmål om hydrogenlastebiler
● Slik legger du til rette for elektriske lastebiler og lading