Lastebiler

Hva vil EUs reviderte CO2-standarder for tunge lastebiler bety for lastebilbransjen?

Ylva Dalerstedt
2024-09-12
Bærekraft
Author
Ylva Dalerstedt
Sjef for langtransportsegmentet

Som en del av ambisjonen om å være karbonnøytral innen 2050, oppdaterte EU sine CO2-standarder for tunge lastebiler i mai 2024. De siste endringene er utformet for å fremskynde tempoet i utviklingen av lav- og nullutslippskjøretøy og vil påvirke både produsenter og lastebileiere.

EUs CO2-standarder ble opprinnelig innført i 2019 før de ble revidert i mai 2024, som en del av EUs Fit for 55-strategi for å redusere klimagassutslippene med minst 55 % innen 2030 (og til slutt oppnå klimanøytralitet innen 2050).

 

Den viktigste endringen i den reviderte standarden er at målet for reduksjon av utslipp fra tunge lastebiler i 2030 er økt fra -30 % til -43 % (sammenlignet med 2019-nivåene).

 

Nye mål er også innført, inkludert en reduksjon på 65 % innen 2035 og 90 % innen 2040. Det opprinnelige målet om 15 % lavere utslipp innen 2025 står fast. 

EUs nye CO2-reduksjons­mål for tunge lastebiler

  • 2025:     -15 %
  • 2030:     -43 %
  • 2035:     -65 %
  • 2040:     -90 % 

VECTO, simuleringsverktøyet som er utviklet av EU for å kvantifisere CO2-utslipp og drivstofforbruk, vil fortsatt bli brukt til å beregne verdier og utslippsklasser for hvert kjøretøy. Det vil også bli brukt til å spore og måle fremgang mot EUs CO2-mål.
 

I tillegg vil de reviderte CO2-standardene nå gjelde for et bredere utvalg av kjøretøy, som omfatter 6×4- og 8×4-konfigurasjoner samt 4×2-konfigurasjoner mellom 7,4 og 16 tonn. De vil også gjelde for tilhengere på grunn av påvirkningen de har på kjøretøyets drivstofforbruk.
 

– Hensikten med disse endringene er å virkelig få fart på CO2-reduksjoner fra tunge kjøretøy, med 2050-målet i tankene, sier Ylva Dalerstedt, sjef for langtransportsegmentet hos Volvo Trucks.
 

– De største konsekvensene vil være for lastebilprodusentene, som må investere enda mer i utviklingen av lav- og nullutslippsteknologi. Og med disse endringene vil tilhengerprodusenter også bli påvirket.

Lastebileiere kan forvente å se et bredere spekter av alternativer når de kjøper en ny lastebil, og flere muligheter for å redusere sin egen miljøpåvirkning.

Hvordan vil de nye standardene påvirke lastebileiere? 

EUs CO2-standarder er rettet mot lastebilprodusenter og derfor vil ansvaret ligge på dem for å utvikle lav- og nullutslippskjøretøy for å bidra til å nå de nye målene.
 

De største konsekvensene for lastebileiere vil være nye kjøretøy med stadig lavere CO2-fotavtrykk og et bredere spekter av alternativer når det kommer til nullutslippslastebiler. Samtidig vil lastebilprodusentene måtte fase ut kjøretøy og funksjoner som negativt påvirker CO2-fotavtrykket.
 

– Ikke bare vil nye drivlinjer øke, men konvensjonelle forbrenningsmotorer må bli mer effektive hvis produsentene skal nå de nye målene, sier Ylva. – For kundene vil dette bety lavere energiforbruk og økonomiske besparelser. Det vil også hjelpe dem å spare avgifter og bompenger knyttet til CO2-utslipp, mens gode VECTO-vurderinger kan øke kjøretøyets bruktverdi.
 

Lastebileiere vil stå overfor viktige valg om de vil fortsette å investere i konvensjonelle drivlinjer eller utforske andre alternativer med ny teknologi, som batterielektriske kjøretøy eller gassdrevne lastebiler.

Kan VECTO hjelpe bedrifter og lastebileiere med bærekraftsrapportering og CSRD-krav?

Mange virksomheter er i økende grad pålagt å rapportere om egne CO2-utslipp. I noen tilfeller kommer disse kravene fra egne kunder, men de kan også komme fra myndighetene.
 

EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), som har vært gjeldende siden januar 2023, betyr for eksempel at alle store selskaper som har virksomhet i EU er lovpålagt å rapportere sine egne bærekraftresultater.
 

Men mens VECTO-vurderinger kan hjelpe bedrifter med å kjøpe kjøretøy med redusert klimapåvirkning, kan ikke verktøyet i seg selv bidra direkte til bærekraftsrapportering eller oppfylle CSRD-krav.
 

– VECTO er basert på en kombinasjon av simuleringer og målinger og er ikke et eksakt CO2-fotavtrykk, sier Ylva. – For det må du ta hensyn til kjøretøyets faktiske kjørelengde og drivstofforbruk. Og det er verdt å merke seg at det er andre faktorer som påvirker kjøretøyets CO2-fotavtrykk, som sjåføren og klimapåvirkningen fra energiproduksjon. Disse faktorene dekkes ikke av VECTOs simuleringer.
 

Alternativt er det en rekke telematiske og digitale tjenester tilgjengelige som presist kan måle et kjøretøys energiforbruk og CO2-utslipp i sanntid.
 

Når du kjøper en ny lastebil, vil beregning av en livssyklusvurdering (LCA) bidra til å vise dens fullstendige klimapåvirkning, inkludert utslipp fra produksjon av lastebilen og fra produksjonen av energikilden.   
 

Hvis du vil ha mer informasjon om noen av emnene nevnt ovenfor, kan det hende du er interessert i:

Kort om VECTO

Vehicle Energy Consumption Calculation Tool (VECTO) trådte i kraft i 2019 som en del av EUs opprinnelige CO2-lovgivning. Formålet er å simulere CO2-utslipp og drivstofforbruk for en gitt lastebilkombinasjon, basert på data fra produsenten. Fra og med 1. januar 2019 må alle nye lastebiler som selges i EU med en totalvekt på over 3500 kg leveres med en sertifisert CO2- og drivstofforbrukserklæring, laget av VECTO.