For mange som eier eller drifter lastebiler i Norge, er rekkeviddeangst fortsatt en barriere for å ta steget over til elektriske lastebiler. Men er vi kanskje blitt litt for opptatt av rekkevidde?
Flere undersøkelser viser at både sjåfører og flåteansvarlige ofte bekymrer seg for rekkevidde på elektriske lastebiler, altså hvor langt de faktisk kan kjøre på én lading. Samtidig viser tall at 70 % av tunge lastebiler i Europa kjører mindre enn 500 km per dag. Det er en avstand som dagens elektriske lastebiler i Norge allerede håndterer uten problemer. Det reiser et viktig spørsmål: Er transportbransjen for fokusert på rekkevidde?
I transportnæringen er vi vant til diesellastebiler som kan fylles med opptil 1500 liter diesel, og bensinstasjoner på hvert hjørne. Tanking har aldri vært et problem, før nå. Med batterielektriske lastebiler får du mindre energi om bord, og da dukker usikkerheten opp. Logistikk handler tross alt om planlegging, og lading av elektriske lastebiler blir et nytt element som må tas med i regnestykket.
Professor Patrick Plötz, en av Europas ledende forskere på elektrifisering av transport, har brukt over ti år ved Fraunhofer-instituttet i Tyskland på å analysere hvordan elektriske lastebiler påvirker transportbehovet.
Han mener behovet for lengre rekkevidde er i stor grad psykologisk.
– Vi er vant til å kunne kjøre 1000 km på én tank, så 400-500 km føles fort litt lite, selv om det faktisk dekker behovet i mange tilfeller.
I Tyskland viser studier at over 60 % av alle lastebiler kunne vært erstattet av elektriske lastebiler med nattlading, for eksempel ved hjemmedepotet.
Etter hvert som ladeinfrastrukturen blir bedre, og det blir enklere å lade underveis, for eksempel i sjåførens lovpålagte hvilepauser, blir rekkevidden mindre avgjørende. I langtransport stopper man uansett hver 4,5. time for en 45 minutters pause. Hvis du kan lade i løpet av den pausen, kan en elektrisk lastebil med 400 kilometers rekkevidde i praksis tilbakelegge 1000 kilometer på én dag.
Ved å insistere på en rekkevidde du kanskje ikke egentlig trenger, risikerer du å utsette overgangen til elektrisk og gå glipp av fordelene som lavere drivstoffkostnader og null CO₂-utslipp. Samtidig kan man ende opp med å kjøpe en elektrisk lastebil med for stort batteri, noe som øker de totale eierkostnadene (TCO) og reduserer nyttelast.
Det viktigste er å finne riktig lastebil for riktig bruksområde. Spør deg selv:
Ofte vil du oppdage at en elektrisk lastebil allerede er et smart valg for din virksomhet, både økonomisk og klimamessig. Enten du vurderer å investere i en elektrisk lastebil for distribusjon, se på muligheter for hjemmelading, eller ønsker å forstå kostnader ved lading av elektrisk lastebil, finnes det mye nyttig informasjon der ute. Ta gjerne kontakt med din nærmeste forhandler for råd og hjelp til å analysere dine behov.