Lastebiler

Helena Knappe Markus Fabiansson
2024-02-19
Drivstoffeffektivitet
Authors
Helena Knappe
Ansvarlig for Volvo Originaldeler
Markus Fabiansson
Manager Services Offer

Fem måter å spare drivstoff og energi på med deler og tjenester fra Volvo Trucks

Redusering av drivstoffkostnader er en kontinuerlig utfordring for alle lastebileiere og noe av det viktigste du kan jobbe med for å drive en lønnsom virksomhet. Mange faktorer bidrar til drivstoffeffektiviteten du kan oppnå med lastebilen, inkludert hvordan du bruker og betjener kjøretøyet. Her er fem områder hvor du kan gjøre lastebilen enda mer effektiv. 

Data og digitalisering gjør det mulig å overvåke drivstofforbruket i sanntid.

1. Bruk data og digitalisering for å forbedre kjøreteknikken

Hvordan man kjører lastebilen kan ha stor påvirkning på drivstoff- og energiforbruket. Utrulling og minst mulig bremsing og akselerering vil for eksempel forbedre effektiviteten, mens unødvendig tomgangskjøring er bortkastet. Ved å samle inn og analysere data er det mulig å finne forbedringsområder og sette tiltak i verk for å redusere forbruket.

 

Volvo Trucks' digitale tjenester Drivstoff og miljø og Energi og miljø, som er tilgjengelig gjennom Volvo Connect, leverer klare og tydelige rapporter om drivstoff- eller energiforbruk fra både individuelle kjøretøy og hele bilflåter. De omfatter kjøreatferd på tvers av flere parametere, inkludert bremsing og akselerering, hastighetstilpasning, forventning og tomgangskjøring.

Med data kan sjåførene finjustere og perfeksjonere teknikkene sine og samtidig spare drivstoff og energi i prosessen.

– Selv de beste og mest erfarne sjåførene kan ha rom for forbedring, sier Markus Fabiansson, leder for tjenestetilbud i Volvo Trucks. – Med data kan sjåførene finjustere og perfeksjonere teknikkene sine og samtidig spare drivstoff og energi i prosessen.
 

Finn ut mer om hvordan tilkobling og dataanalyse kan bidra til mer drivstoff- og energieffektiv kjøring.

Servicemekanikere kan løse en rekke problemer som vil føre til unødvendig høyt drivstofforbruk hvis de ikke blir tatt hånd om.

2. Regelmessig service og programvareoppdateringer

Et godt vedlikeholdt kjøretøy er drivstoffeffektivt. Gjennom regelmessig service kan mekanikere løse ting som bremsemotstand, tilstoppede filtre, trykk- og drivstofflekkasjer, hjulstilling og andre problemer som kan føre til økt drivstofforbruk hvis de ikke håndteres.

 

Regelmessig service sørger også for at anbefalte intervaller for oljeskift overholdes, noe som hjelper motoren til å gå med minimal friksjon og energitap. I tillegg kan servicen foreta de siste programvareoppdateringene, som kan inneholde forbedringer av ytelse og drivstoffeffektivitet. Finn ut mer om hvordan regelmessig vedlikehold kan spare drivstoff.

 

En servicekontrakt er den enkleste og mest praktiske måten å sikre regelmessig service og vedlikehold på. Lær mer om de forskjellige Volvo-servicekontraktene vi tilbyr eller kontakt din nærmeste Volvo Trucks-forhandler.
 

3. Sørg alltid for at dekkene har riktig trykk

Som en del av EUs generelle sikkerhetsforordning (GSR) er dekktrykkovervåkingssystemer nå obligatoriske på alle nye lastebiler fra 2024. Via sensorer i hvert hjul gjør disse systemene det enklere å holde oversikt over dekktrykket i sanntid og på den måten unngå dekkrelaterte hendelser, sikre oppetiden og sørge for sikker kjøring.

 

For lite luft i dekkene gir også økt rullemotstand og dermed økt drivstoff- og energiforbruk, så det lønner seg alltid å sørge for at de har riktig trykk.

 

Volvo Trucks' dekkovervåkingstjeneste gir flåteeiere en fullstendig oversikt over lastebilene og tilhengerne gjennom Volvo Connect, noe som reduserer risikoen for kostnader og driftsstans knyttet til problemer med dekk. Den gir advarsler for under- og overtrykk, punktering og feil. Den viser også status for batteriene i sensorene, oversikt over dekktemperatur og registrerer sigepunkteringer.

Finn ut mer om hvordan rullemotstand og dekk kan påvirke drivstofforbruket.

 

4. Hvis du kjører elektrisk, kan du forvarme batteriene med My Truck-appen

I en elektrisk lastebil sørger forvarming av batteriene for at hele kraften kan utnyttes, og det bidrar til best mulig energieffektivitet. Det bidrar også til å forlenge batterienes levetid. Gjennom Klar til å kjøre-funksjonen i My Truck-appen er det mulig å forhåndsinnstille varmesystemene i førerhuset fra smarttelefonen uansett hvor du er, slik at de slår seg automatisk på. På denne måten har batteriet i lastebilen den mest gunstige temperaturen ved avgang.

 

Se flere tips for å forlenge rekkevidden til en elektrisk lastebil.

Luftmotstanden er en betydelig bidragsyter til lastebilens drivstofforbruk, men den kan gjøres minst mulig gjennom spoilere og skjørt.

5. Skreddery kjøretøyet ditt for forbedret aerodynamikk

Tak- og sidespoilere, skjermer, skjørt og hjulkapsler kan bidra til forbedret aerodynamikk og drivstoffeffektivitet. For å få mest mulig gevinst av innvesteringen er det imidlertid viktig at slikt tilbehør tilpasses i henhold til lastebilen og tilhengerkonfigurasjonen.

 

– Alt du kan gjøre for å gjøre lastebilens overflate jevnere og lukke åpninger, vil bidra til å forbedre drivstoffeffektiviteten, sier Helena Knappe, ansvarlig for Volvo Originaldeler. – Det anbefales sterkt at du bruker deler og tilbehør fra den opprinnelige produsenten av lastebilen, fordi de er utformet til å passe perfekt med kjøretøyet for å sikre best mulig aerodynamikk.

Alt du kan gjøre for å gjøre lastebilens overflate jevnere og lukke åpninger, vil bidra til å forbedre drivstoffeffektiviteten.

Her er mer informasjon om betydningen av aerodynamikk. For mer informasjon om noen av tjenestene som er nevnt, kan du kontakte din nærmeste Volvo Trucks-forhandler.

 

Lær enda mer om hvordan teknologi kan bidra til mer drivstoffeffektiv kjøring, blant annet:

  • Hvordan tilkoblede tjenester og en god kjøreteknikk reduserer drivstofforbruk og CO2-utslipp
  • Hvordan bruke digitale sjåførveiledningstjenester i praksis
  • Hvordan kunstig intelligens og maskinlæring driver utviklingen av fremtidige sjåførveiledningstjenester

 

Lurer du på noe?

Har du spørsmål om artikkelen eller vil du vite mer om Volvo lastebiler og tjenester?

Din lokale forhandler kan hjelpe deg.