Byggeplasser slipper ut enorme mengder CO₂ hvert år. Men elektriske lastebiler og elektriske anleggsmaskiner kan være med på å kutte disse utslippene. De bidrar også til bedre luft og mindre støy, særlig i byene. Nå som flere byer innfører nullutslippssoner, er det på høy tid med endring. Men hvordan fungerer det egentlig i praksis? Og hva må man tenke på for å komme i gang?
Det anslås at omtrent 13 prosent av alle klimagassutslipp globalt kommer fra byggebransjen. Det handler både om produksjon av materialer som sement og stål, og om selve transporten og rivingen. Byggeplasser står også for en betydelig del av utslippene, med anleggsmaskiner som alene slipper ut 400 millioner tonn CO₂ i året, tilsvarende 1,1 % av de globale utslippene.
Elektriske maskiner og lastebiler kan gjøre en stor forskjell. Flere elektriske anleggsplasser bruker allerede strøm i stedet for diesel, og det fungerer godt. I Oslo er faktisk nesten alle byggeplasser fossilfrie byggeplasser, der i underkant av en fjerdedel av denne aktiviteten er drevet av elektrisk kraft.
Utslippsfrie byggeplasser gir ikke bare lavere utslipp. De gir også mindre støy, bedre luft og tryggere arbeidsmiljø. I tillegg viser det at bransjen er på vei inn i en ny tid, der elektriske løsninger blir vanlige, og fungerer i praksis.
Les mer om elektriske løsninger fra Volvo
Gustav Boberg jobber med bærekraft og elektriske løsninger hos Volvo Construction Equipment. Han forteller at de allerede i 2019 bestemte seg for å satse på elektriske maskiner, og slutte å utvikle små dieselmaskiner. På industrimessa Bauma i Tyskland samme år viste de fram de første elektriske modellene, en elektrisk gravemaskin og en elektrisk hjullaster. Disse maskinene passer godt til jobber i bymiljø, og har siden blitt tatt i bruk flere steder.
– Mange byer har egne klimamål, og elektriske maskiner kan hjelpe dem å nå disse, sier Gustav.
Behovet for ny infrastruktur vokser også etter hvert som flere innbyggere i byen går over til elbil. Det gir en fin mulighet: å bygge ladestasjoner med elektriske maskiner.
– For å få fortgang i overgangen, må vi samarbeide tett med alle som er en del av verdikjeden, som energileverandører, strømselskaper og lokale myndigheter. Skal vi få til reelle endringer, må vi jobbe sammen på en måte som faktisk gjør en forskjell, sier han.
Muamer Music leder anleggssegmentet i Volvo Trucks. Han er ofte ute på byggeplasser og snakker med entreprenører og andre i bransjen.
– Elektriske lastebiler brukes allerede på byggeplasser over hele verden, sier han. – Det viser at selskapene tenker fremover.
Vi må fortsette med infrastruktur, utvikling, oppussing av gamle bygninger og oppføring av nye bygninger. Vi blir aldri ferdige: og til det trenger du lastebiler og maskiner.
Mange er skeptiske til å prøve noe nytt. De fleste vet hva de kan forvente av diesel, men er usikre på hvordan elektrisk fungerer i praksis. Én bekymring er at lastebilen skal gå tom for strøm midt i en jobb. Men ifølge Muamer er det mye enklere enn mange tror.
– Elektriske lastebiler har færre deler som kan gå i stykker, og det meste kan oppdateres via skyen. Vi tester dem grundig, og de er pålitelige. Ja, temperaturer kan påvirke batteriet, men vi hjelper til med planlegging og utstyr for lading. Vi kan også beregne effektive ruter og ladepauser.
Elektriske byggeplasser endrer inntrykket mange har av anleggsarbeid.
– Folk tenker ofte at det er bråkete og skittent. Men når du bruker elektrisk, viser du at du vil bidra til endring, sier han.
Selv om mange fortsatt er litt usikre på rekkevidden til elektriske maskiner, trenger det ikke å være et problem, spesielt ikke på elektrisk anleggsplass i byområder. De fleste jobbene kan fint gjennomføres med fire batterier, siden maskinene ikke er i bruk hele dagen. Planlegger man lading mellom to skift, holder det som regel gjennom hele arbeidsdagen. Mange av disse lastebilene er allerede i daglig bruk, og kan være i drift i gjennomsnitt 100–150 kilometer per dag før de returnerer til depotet for å lade, forklarer Muamer.
– Du kan lade i planlagte pauser. Det er som regel ikke noe problem med kapasitet, og mange tilrettelegger allerede med hurtigladere. Har du en powerbank til lastebil, kan du også bruke den til å lade lastebilen. De samme laderne kan brukes både til lastebiler og anleggsmaskiner, sier han.
Elektriske lastebiler egner seg særlig godt til store infrastrukturprosjekter og elektrisk rivning, der det er behov for å frakte bort ulike typer masser. De passer også godt til transport av masser elektrisk, som sand og grus. En el-betongblander kan enkelt drives elektrisk og noen kunder har egne batterier for å slippe å bruke strømuttak. På byggeplasser kan man dessuten bruke både AC og DC-lading byggeplass.
Byggeplasser i byer går foran, og det er viktig, for i løpet av året kan det bli over 500 nullutslippssoner i Europa. Det betyr at bare de som har tatt i bruk nullutslippsløsninger, får jobbe der.
Etter hvert som teknologien utvikler seg, blir elektriske lastebiler og batteridrevet anleggsmaskiner enda bedre. Men en lastebil du kjøper nå, kan fint brukes i mange år framover.
De elektriske produktene finnes allerede, og stadig flere begynner å tenke annerledes. Nå gjelder det å holde farten oppe. Heldigvis blir det lettere å se endringene i praksis etter hvert som utviklingen fortsetter.
– Det å være ute på en byggeplass er den morsomste delen, sier Gustav Boberg fra Volvo Construction Equipment. – Når du ser at maskinene fungerer, også i streng kulde, skjønner du at vi er med på å forandre bransjen. Og du snakker ikke bare med de som jobber der, du snakker også med folk rundt byggeplassen, som blir nysgjerrige.
– Vi har startet reisen. Bit for bit blir bransjen mer elektrisk. Det skjer ikke på en dag, men gir vi det fem år, vil vi se hvilke land som ligger lengst fremme. Og utviklingen kommer ikke til å stoppe.
Hver gang et prosjekt gjennomføres med elektrisk utstyr, viser det at teknologien fungerer, og noen ganger kan den gjøre jobben bedre enn dieselmaskiner. Det passer spesielt godt i noen områder, men kan brukes nesten overalt. Det viser at endring er mulig.
– Det er et stort steg fremover, sier Muamer Music. – For kundene, for miljøet, for nabolaget, for alle. For byggearbeidet stopper ikke. Vi må fortsette å bygge infrastruktur, pusse opp gamle bygg og sette opp nye. Vi blir aldri ferdige og derfor trenger vi lastebiler og maskiner som også tar hensyn til fremtiden.