Etter at de gikk til innkjøp av de første elektriske trekkvognene fra Volvo, så Elling Tuft Transport raskt at de var nødt til å etablere sin egen infrastruktur for lading.
– De fleste installerer kun en nattlader, men da hadde vi ikke fått nok ut av bilene. Vi så at vi var helt avhengig av å lade på dagtid for å kunne levere, begynner daglig leder Elling Tuft.
Få steder i landet er godt rigget for tungbillading. Ringerike er definitivt intet unntak. Da tok transportbedriften ansvar. Når det ikke fantes god nok ladeinfrastruktur rundt dem, valgte de like godt å etablere en selv.
Derfor står det nå fem ladepunkter for tungbil ved hovedkvarteret til Hønefoss-bedriften, ved Nedre Kilemoen, et par steinkast bortenfor E16. Den er oppført med noe Enova-støtte, men primært med egne midler. Den eies og driftes av Elling Tuft Transport AS.
– Vi tok rett og slett sats, konstaterer Tuft.
– Vi har ett ladepunkt på 400 kW med væskekjølte slanger, og to hver på henholdsvis 300 kW og 250 kW, og det er det du får nå i dag, fortsetter han.
Det handlet om to ting. Hvordan optimalisere egen transport med elektriske biler, og om å gjøre ladepunkter tilgjengelig og levere strøm til andre i tungtransporten. De ligger tross alt i nærheten av et knutepunkt, få kilometer unna der veien deler seg i riksvei 7 og E16, og trafikken går videre mot både Hallingdal og Valdres. Så gunstig er plasseringen at Elling Tuft Transport har gjort en avtale med Fastcharge, i likhet med mange av de store lastebilprodusentene.
– Eieren av kjøretøyet får da en brikke som gjør at han eller hun kan lade på alle Fastcharge sine anlegg, forklarer Tuft.
Dermed også på Nedre Kilemoen. Så langt er det ikke kamp om plassene, det er stort sett egne biler som lades her, men Elling Tuft håper at det vil endre seg i fremtiden.
– Omsetningen er lav så langt, men vi forventer heller ikke at dette blir noe butikk i 2025. Forhåpentligvis dukker det opp så mange biler at det begynner å hjelpe etter hvert. Hvis ikke politikerne gjør helomvending, men det tror vi jo ikke da, sier den daglige lederen.
De er da selvforsynt med strøm til de to elektriske lastebilene, begge Volvo FH Electric. Den ene er en treakslet bil med bakmontert kran og henger, den andre en trekkvogn.
– Kranbilen går med fulle tonnasjer. Trekkvogna bestilte vi fordi vi har ganske mye kjøring av flis, pellets, stein, tanker, egentlig alt mulig. Vi hadde ingen kontrakter, men gjorde dette rett og slett for å skaffe erfaring, sier Tuft.
Les også: – Denne ladeparken er gull verdt for oss
– Og hva er erfaringen deres så langt?
– Noe småtrøbbel var det i starten, men Volvo tok tak og har vært her et par ganger for opplæring og oppfølging. Jeg ser dette litt fra sidelinjen, men jeg mener at oppstarten har gått bedre enn vi forventet, sier Tuft.
Det er ikke mer enn et drøyt år siden den første elektriske trekkvognen fra Volvo sto på Nedre Kilemoen, klar for oppdrag. Veien frem til det var relativt lang.
– Vi hadde en kunde som utfordret oss på å levere varer fossilfritt, forteller Tuft.
Da startet prosessen, men kontraktskjøringen forsvant underveis. De valgte likevel å kjøpe elektriske biler, men Tuft innrømmer at avgjørelsen satt litt langt inne.
– Vi var nok litt utrygge, men fant ut at vi med vår størrelse, og med veldig mye last mot og gjennom Oslo, så var det kanskje lurt å kunne tilby det, sier han.
Dermed ble det både elektriske lastebiler fra Volvo og egen ladepark på tunet.
– Transportbransjen er ikke enkel, men de siste årene har det gått litt bedre. Vi følte at vi hadde muskler til å tørre å prøve, selv om vi visste at dette kommer ikke til å gi noe pluss i starten, sier han.
– Ja, det er ikke noe garanti for at det da blir noe suksess, men gjør man ingenting så blir det i hvert fall ikke noe suksess, skyter medeier John Gunnar Nerstad inn.
Om utfordringene med å få kundene til å betale for grønn transport vedvarer, ser Tuft for seg at det at de tilbyr elektrisk transport kan åpne opp for nye kunder. Ikke minst håper han at det blir kø på ladeplassen.
– Det er ikke tvil om at vi har tatt en sjanse, men dette gir også noen muligheter. Vi har blant annet mye kjøring for Asak Miljøstein, som holder til ved siden av oss her. De setter pris på at vi kjører på en miljøvennlig måte. Vi har satsa, og håper vi kan få litt igjen for det i fremtiden, avslutter Elling Tuft.