Lastebiler

Jonas Nordquist
2022-11-18
5.5 min
Spare drivstoff
Author
Jonas Nordquist
Director Transport Industry Intelligence

Fem tips for å spare drivstoff og forbedre lastebilens drivstofføkonomi

Selv i gode tider er det avgjørende å minimere lastebilens drivstofforbruk for en lønnsom virksomhet. Men når du i møte med inflasjon, høye energipriser og en levekostnadskrise, kommer alle besparelser godt med. Den gode nyheten er at det er mye du kan gjøre med en gang for å forbedre kjøretøyets drivstoffeffektivitet.

1. Hold kjøretøyet godt vedlikeholdt og gjennomfør service regelmessig

  • Regelmessig service og vedlikehold: Servicemekanikere kan hjelpe deg med å identifisere problemer som forårsaker unødvendig høyt drivstofforbruk som bremsemotstand og fastlåste bremser, tette luftfiltre, trykklekkasjer og drivstofflekkasjer.
  • Drivstoff- og oljekvalitet: Bruk alltid riktig drivstoff og olje som spesifisert av produsenten. Smøremidler er der for å redusere friksjonen, men de vil brytes ned over tid, så det å gå glipp av en planlagt service kan bety unødvendige energitap. Ved å holde deg til oljeserviceintervallene dine sikrer du at motoren går med minimalt energitap. 
  • Kjøretøyoppdateringer: Programvare er stadig viktigere for å forbedre ytelsen og drivstoffeffektiviteten til lastebiler og motorene deres, og produsenter gjør kontinuerlige                    oppdateringer og forbedringer. Det er verdt å kontakte ditt lokale verksted for å se hvilke programvareoppgraderinger som er tilgjengelige for din lastebil. 

       
Finn ut mer om hvordan godt vedlikehold av kjøretøyet kan spare deg for drivstoff.

 

2. Velg de riktige dekkene og sørg for at hjulene dine er riktig justert

  • Riktige dekk: Bruk dekkmerking og -klassifiseringer til å finne dekk med lav rullemotstand, da dette kan ha en betydelig innvirkning på drivstofforbruket. For eksempel har de nyeste dekkene i klasse A forbedret mønster, samt gummi- og sideveggblandinger som gir lavere rullemotstand og friksjon. Det antas at dekk i klasse C og D kan bidra til å redusere kostnadene gjennom lengre levetid, men ofte vil drivstoffbesparelsene fra dekk i klasse A oppveie kostnadene ved at det er kortere intervaller mellom dekkskifte, spesielt for lastebiler som kjører lange avstander.
  • Dekktrykk: For lite luft i dekkene vil øke rullemotstanden, noe som vil øke drivstofforbruket. Dette vil også bidra til økt slitasje på dekkene.
  • Hjulinnstilling: Når for- og bakakselen er feiljustert, skaper det betydelig høyere rullemotstand, noe som ikke bare øker drivstofforbruket, men også dekkslitasjen. På en standard trekkvogn kan dette øke drivstofforbruket med opptil tre prosent – enda mer hvis tilhengeren også er feiljustert. Hvis alle tilhengerakslene er feiljustert, kan det øke drivstofforbruket med opptil 15 %. Hjulinnstillingen kan kontrolleres og korrigeres av en servicemekaniker under neste planlagte service.

 

Finn ut mer om hvordan rullemotstanden påvirker drivstofforbruket.

3. Sørg for at kjøretøyets aerodynamikk er optimal

  • Legg til takspoiler og vindavvisere: Ved høye hastigheter kan en takspoiler redusere drivstofforbruket med opptil fem prosent. Men hvis du virkelig ønsker å maksimere den aerodynamiske ytelsen, er det også viktig å sørge for at takspoileren er riktig justert. Forskning fra Volvo Trucks har vist at når en takspoiler monteres 5 cm for lavt eller 10 cm for høyt, reduseres den potensielle besparelsen med opptil én prosent. Derfor anbefales det på det sterkeste at en takspoiler monteres av verkstedet.
  • Legg til sidespoilere: Hvis de ikke allerede er montert, kan disse spare opptil tre prosent i drivstoff.
  • Fjern unødvendig eksternt tilbehør: Selv om eksternt tilbehør, som ekstralys, kufangere, takbøyler og lufthorn, kan være viktige for driften din, må du være klar over at de påvirker luftstrømmen og drivstofforbruket, så det er verdt å vurdere om hver av dem virkelig er nødvendig.

         
Finn ut mer om hvordan aerodynamikk og lastebiltilbehør påvirker drivstofforbruket.


4. Vær mer strategisk med ruteplanlegging og timeplan

  • Optimale ruter: Avhengig av kjøretøyets vekt kan en lengre, flat rute kreve mindre drivstoff enn en kortere, kupert rute. Det kan også være gunstig å unngå tett trafikk og dårlige veier, da disse faktorene også kan øke drivstofforbruket.
  • Bruk digitale verktøy og flåtestyringssystemer: Disse kan hjelpe med planlegging og timeplan for hele bilparken slik at lastebiler ikke kaster bort drivstoff unødvendig.

         
Finn ut mer om hvordan et flåtestyringssystem kan bidra til å spare drivstoff.


5. Inspirer og motiver sjåførene dine til å kjøre mer effektivt

  • Sjåføropplæring: Gode kjøreteknikker som hastighetstilpasning, forutseenhet, girvalg og bruk av cruisekontroll, kan forbedre en lastebils drivstofforbruk betydelig. Sjåføropplæringsprogrammer kan hjelpe individuelle sjåfører med å perfeksjonere teknikken sin.
  • Digitale verktøy: Flåtestyringssystemer og andre digitale verktøy kan hjelpe med å spore drivstofforbruket på tvers av bilparken og identifisere områder hvor det kan forbedres. 
  • Belønninger og insentiver: Få hele teamet med på å spare drivstoff ved å oppmuntre og anerkjenne drivstoffeffektiv kjøring gjennom interne konkurranser og gruppemål.

Les mer om drivstoffsparing

Slik kan teknologi hjelpe med sjåførutvikling og drivstoffeffektiv kjøring, og slik kan man best implementere tiltak for å oppmuntre til drivstoffeffektiv kjøring i hele bilparken. I tillegg til alt det ovennevnte, er det også mye du kan gjøre når du spesifiserer din nye lastebil for å redusere drivstofforbruket. Lær mer om hvordan du forbedrer lastebilens drivstoffeffektivitet her.