Lastebiler

×

Hvordan påvirker den nye europeiske fartskriverforskriften for lastebiler meg?

| 3 min | 4 min
Førstegenerasjons smarte fartskrivere har vært obligatorisk i alle nye tunge lastebiler siden juni 2019. Nå innfører EU ytterligere reguleringer som vil kreve at andregenerasjons fartskrivere skal installeres fra august 2023.
Sjåfør i førerhus som kjører på en lang vei
Målet med EUs fartskriverforskrifter er å øke sikkerheten og sikre at sjåførene får tilstrekkelig hvile mellom skiftene.

Her er en forklaring på hva du trenger å vite om EUs nye fartskriverforskrift og hva det betyr for deg som sjåfør. La oss begynne med å se på hvorfor EU bestemte seg for å få inn regelverket i utgangspunktet.


Bedre sikkerhet og profesjonalitet i bransjen

Hovedmålene med disse forskriftene er å øke sikkerheten, redusere manipulasjonen av fartskriverdata og å sikre at sjåførene får tilstrekkelig hvile mellom skift og kjøreperioder.


Forskriften gjør det enklere for deg å gå gjennom kontroller og komme deg frem i god tid. Myndighetene i alle land i EU kan utføre eksterne kontroller, og forutsatt at fartskriverdataene dine er i orden, vil du kunne fortsette reisen uten å bli stoppet. Dette er en viktig grunn til å forsikre deg om at du ikke bryter noen retningslinjer. Eksisterende kjøretøy med gamle fartskrivere kan fortsatt være gjenstand for veikontroll, så riktig bruk av alle fartskrivere er fortsatt ekstremt viktig.

 

Tidligere har det vært kjent at noen sjåfører og lastebileiere manipulerer fartskriverdata for å unngå å overholde sjåførsikkerhetsstandarder. EUs forskrifter er laget for å gjøre dette mye vanskeligere, samtidig som de ikke hindrer og forsinker dem som overholder de unødvendige kontrollene. 

 

Hva er den nye fartskriverforskriften?

Førstegenerasjons smarte fartskrivere har vært obligatorisk i alle nye lastebiler siden 15. juni 2019. I følge EUs siste forskrift skal andregenerasjons fartskrivere installeres i alle nye lastebiler over 3,5 tonn fra 21. august 2023. Innen utgangen av 2024 skal alle gamle analoge eller digitale fartskrivere (unntatt førstegenerasjons intelligente fartskrivere) i lastebiler som brukes i oppdrag over landegrenser, skiftes ut. Og innen august 2025 må alle førstegenerasjons intelligente fartskrivere som brukes i oppdrag over landegrenser oppgraderes.

Hovedfunksjonene som introduseres med andregenerasjons fartskrivere er at de kan sjekke trafikk som går over landegrenser via et satellittposisjoneringssystem, og de kan sjekke tid og sted for lasting og lossing.

 

Den smarte fartskriveren vil også kunne kommunisere med lokale myndighetspersoner, som vil kunne kontrollere fartskriverdataene dine uten behov for å stoppe kjøretøyet. Hvis ingen problemer oppdages, må myndighetene slette dataene innen tre timer.

 

Planlegging av turen for å møte den nye fartskriverforskriften

Den nye fartskriverforskriften betyr at det aldri har vært viktigere å planlegge reisen. Det å planlegge reisen effektivt hjelper deg med å bli en bedre sjåfør, betyr at reisen er mer behagelig og gir deg mer kontroll. Her kan du laste ned en veiledning som kan forklare hvordan du administrerer tiden din effektivt og kan hjelpe deg med å overholde regelverket. Den inkluderer:

  • Tips om hvordan du kan nå din destinasjon i tide
  • Måter du kan gjøre lastebilturen mindre stressende på
  • Hva gjør du hvis kjøretiden er i ferd med å gå ut og neste rasteplass er full

Lær mer om den nye fartskriverforskriften for lastebiler

Relaterte artikler