Lastebiler

×

Volvo Trucks gir sine elektriske lastebiler unike lyder

For å forbedre sikkerheten har Volvo Trucks utviklet et akustisk varslingssystem med unike lyder for sine elektriske lastebilmodeller. Det Volvo-designede varselet vil øke sikkerheten ved å gjøre fotgjengere, syklister og andre trafikanter oppmerksomme på lastebiler som nærmer seg. Bilene ville ellers være nesten stille. Samtidig er lydene designet for å være hyggelige og lite påtrengende, både for sjåføren og andre i nærheten.
volvo-trucks-adds-unique-sounds-to-its-electric-trucks
Lydene er designet for å ikke trenge gjennom vegger slik at de tillater stille nattleveranser og bidra til bedre arbeidsforhold for sjåførene og et roligere og renere miljø.

Fra 1. juli 2021 vil alle nye elektriske kjøretøyer i EU være pålagt å avgi et bestemt lydnivå når de kjører med hastigheter under 20 km/t. Lydnivået som kreves blir høyere etter hvert som hastigheten øker. Ved maksimal hastighet på 20 km/t skal det være minst 56 desibel. USA har lignende lovgivning for kjøretøy som kjører under 30 km/t. Hvis kjøretøyet er for stille, må det ha et eksternt akustisk varslingssystem (AVAS).

For å oppfylle de nye kravene, og samtidig opprettholde fordelene med lavere støynivå som følger med elektriske biler, har Volvo Trucks utviklet et unikt sett med premiumlyder for sine elektriske lastebilmodeller.

– Vi ønsker virkelig denne nye lovgivningen velkommen. Fra vi var barn, har vi lært å ikke bare stole på det vi ser, men også det vi hører i trafikken – noen ganger så mye at vi ikke en gang ser oss for før vi krysser en gate. Med vårt nye varslingssystem ønsker vi å sikre at fotgjengere og syklister merker når de er i nærheten av våre elektriske lastebiler, forklarer Anna Wrige Berling, trafikk- og produktsikkerhetsdirektør i Volvo Trucks.

Utviklet av akustikkeksperter

Utvalget av lyder er resultatet av grundig forskning og testing av Volvokonsernets egne akustikkeksperter.

– Vi er spesielt stolte av å ha utviklet førsteklasses lyder av høy kvalitet som er merkbare nok til å advare folk nær lastebilen, og som likevel er behagelige for sjåføren og andre trafikanter, sier Anna Wrige Berling.

Det er viktig å merke seg at lastebilene fortsatt vil være mye stillere enn vanlige lastebiler.

– Lydene er designet for å ikke trenge gjennom vegger. Våre elektriske lastebiler vil fortsatt tillate stille nattleveranser og bidra til bedre arbeidsforhold for sjåførene og et roligere og renere miljø, sier Anna Wrige Berling.

Fire forskjellige lyder

Det Volvo-utviklede akustiske varslingssystemet for elektriske biler er har ikke bare én, men fire forskjellige lyder, og informerer folk i nærheten om hva lastebilen gjør; kjører, tomgang, revers og så videre. Lydene vil variere i intensitet, basert på lastebilens hastighet og vil skifte i frekvens under akselerasjon og retardasjon.

Bygger opp elektrisk transport

Med den nylig annonserte salgsstarten av tre nye tunge elektriske lastebilmodeller – Volvo FH, FM og FMX – har Volvo Trucks nå en imponerende serie med seks mellomstore og tunge elektriske lastebiler. Dette er for tiden det mest komplette kommersielle elektriske lastebilsortimentet i bransjen.

– Elektriske lastebiler vil bli stadig mer vanlige i trafikken, og ved å innføre det akustiske varsellydsystemet i våre elektriske kjøretøyer, er vi stolte over å kunne kombinere vår spennende reise mot nullutslipp med vår langvarige ambisjon om null ulykker, sier Anna Wrige Berling.

 

Hør lydene i denne videoen

Last ned bilder med høy oppløsning

Relatert pressemelding: Volvo Trucks nå klar til å elektrifisere en stor del av varetransporten

Mer informasjon på temaside om elektriske lastebiler

Film om de nye elektriske tunge lastebilene

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Bjørn Inge Haugan | Direktør salg, kommunikasjon og marked  
97 97 79 97 | bjorn-inge.haugan@volvo.com

Preben Wilhelmsen | Markeds- og kommunikasjonssjef
911 85 626 | preben.wilhelmsen@volvo.com

 

Volvo Trucks leverer komplette transportløsninger for profesjonelle og krevende kunder, og tilbyr et komplett utvalg av middelstunge til tunge lastebiler. Kundestøtten ivaretas av et globalt nettverk av forhandlere med 2200 servicepunkter i mer enn 130 land. Volvo-lastebiler monteres i 13 land over hele verden. I 2021 ble det levert omtrent 123 000 Volvo-lastebiler på verdensbasis. Volvo Trucks er en del av Volvo Group, som er en av verdens ledende produsenter av lastebiler, busser, anleggsmaskiner og motorer til maritimt og industrielt bruk. Volvo Group tilbyr også komplette løsninger innen finansielle tjenester, deler og vedlikehold. Alt Volvo Trucks gjør er basert på kjerneverdiene kvalitet, sikkerhet og miljøhensyn.