Lastebiler

Klas Nilsson Samuel Nerdal
2024-01-22
Teknologi og innovasjon Sjåførens verden
Authors
Klas Nilsson
Product Manager, Volvo FH and Volvo FH16
Samuel Nerdal
Product Manager Electronics and Electrical Solutions

Hvordan det å investere i komfort for lastebilsjåfører lønner seg

For mange sjåfører er lastebilen mer enn en arbeidsplass – det er et andre hjem. Ved å investere i kjørekomfort og funksjoner som gjør det enklere å bo og jobbe i lastebilen hver dag, investerer bedrifter ikke bare i sjåførenes velvære, men bidrar også til å tiltrekke og beholde de beste sjåførene.

– Med den globale sjåførmangelen kan vi se at sjåførene har mer å si når det kommer til lastebilspesifikasjoner og merker, sier Klas Nilsson, produktsjef for Volvo FH og Volvo FH16. – Mange sjåfører kjører i 8–10 timer per dag og bor i førerhuset i inntil syv netter i uken. Da er det ikke rart at komforten og bekvemmeligheten man får tilbud om spiller en stor rolle når en sjåfør skal velge arbeidsgiver.
 

Hva ser sjåførene etter i en lastebil?

Hvert år møter Volvo Trucks hundrevis av lastebilsjåfører over hele verden og stiller dem nettopp dette spørsmålet. Forskningen inkluderer seminarer med sjåfører, undersøkelser og dybdeintervjuer med sjåfører på lastebilstopp og arbeidsplasser.

– Vi møter et bredt spekter av sjåfører, både dem som primært kjører lastebilen, dem som også bruker den som hjem og alle i mellom, sier Samuel Nerdal, produktsjef for elektronikk og elektriske løsninger i Volvo Trucks. – Ved å snakke med dem ser vi hva de er opptatt av, og vi kan sikre at utviklingsarbeidet vårt holder fokus på nettopp sjåførene.

Ved å snakke med sjåførene har Volvo Trucks funnet ut at de fleste langtransportsjåfører stort sett prioriterer søvn og hvilekomfort, mens sjåfører i andre segmenter verdsetter kjørekomfort og synsfelt.

– Vi har gjort dette i 20 år og svarene forandrer seg ikke så mye, legger Klas til. – Det kan være forskjeller mellom bransjer. Sjåfører på langtransportoppdrag prioriterer ting som senger og matlagingsfasiliteter, mens for sjåfører som ofte går inn og ut av førerhus, er det åpenbart at det å komme seg inn og ut av førerhuset på en enkel måte er avgjørende. Men totalt sett er disse tre faktorene – hvilekomfort, kjørekomfort og synsfelt – alltid viktige.
 

Hvordan forvandle en lastebil til et hjem borte fra hjemmet

Med dette i tankene har Volvo Trucks introdusert flere nye funksjoner og oppgraderinger for å forbedre kjørekomforten i sitt nyeste lastebilutvalg. Øverst finner vi det nye Globetrotter XXL-førerhuset, som er 250 mm lengre og derfor har plass for mer boareal, inkludert en bredere seng. Interiøret er også tilpasset for å forbedre boarealet.

Mikrobølgeovnen er for eksempel nå montert sømløst i hyllene foran i førerhuset. I tillegg er stigtrinnet foran på Globetrotter XXL-førerhuset utvidet slik at det kan brukes som benk. For sjåfører som jobber med avfallshåndtering eller distribusjon i byer, og som må gå inn og ut av førerhuset ofte, finnes nå Volvo FM Low Entry, som senker kjørestillingen ned til gatenivå og gjør det mulig for sjåføren å komme seg inn og ut på en enkel måte.
 

Ved å erstatte sidespeilene forbedrer det nye kameraspeilet den direkte sikten for sjåføren, spesielt i rundkjøringer og veikryss. Kameraene kan også bidra til økt personlig sikkerhet i førerhuset ved overnatting, siden de lar sjåføren se langs sidene av kjøretøyet uten å måtte åpne gardiner eller dører.

Skjermen i førerhuset bruker widgets og apper for å gjøre den tydeligere, og det blir enklere for sjåfører å få tilgang til digitale verktøy og funksjoner.
Sjåførene har mer å si når det kommer til lastebilspesifikasjoner og merker ... og komforten og bekvemmeligheten man får tilbud om spiller en stor rolle når en sjåfør skal velge arbeidsgiver.

Hvorfor multimedia og lyd er så viktig for lastebilkjøring

Når sjåførene forventes å utføre flere oppgaver i løpet av en arbeidsdag, blir sjåførgrensesnitt og digitale verktøy stadig viktigere. For å hjelpe sjåførene i det daglige arbeidet vil et nytt abonnementsbasert navigasjonssystem være tilgjengelig med de nye lastebilene. Sjåfører kan dra nytte av et innebygd navigasjonssystem som er trygt og enkelt å bruke, og som reagerer raskt på kommandoer og endrede kjøre- og trafikkforhold.

Denne navigasjonen er tilpasset de spesifikke behovene en lastebilsjåfør har, med automatiske kartoppdateringer som gjør effektiv levering av varer mulig. Den er også integrert med Volvo Connect* og My Business Apps, noe som gjør det enkelt og trygt å dele destinasjoner og ruter mellom flåteledere, sjåfører og andre tredjeparter.

I My Business Apps kan alle Volvo-godkjente tredjepartsapper tilordnes kjøretøyene i Volvo Connect, slik at de kan brukes i sekundærdisplayet – du trenger strengt tatt ingen smarttelefoner eller nettbrett i førerhuset. Med disse forbedringene kan sjåførene nyte et tryggere, mer personlig og effektivt arbeidsmiljø, og en generelt mer moderne kjøreopplevelse. 

En av prioriteringene i utviklingen av det nye førerhuset har vært å forbedre HMI (menneske/maskingrensesnittet). Skjermen i førerhuset har blitt forenklet med widgets og apper, noe som gjør den tydeligere, og det blir enklere for sjåfører å få tilgang til de nødvendige verktøyene og funksjonene når det er behov. 

I tillegg er antallet USB-porter økt fra tre til seks på Volvo FH, og fra én til fire på Volvo FM. En stor forbedring i hele serien er lydsystemet i førerhuset, som har blitt fullstendig overhalt med nye høyttalere for å forbedre den generelle lydkvaliteten. Det er også tilgjengelig med en forbedret ekstern digital forsterker og subwoofer for enda bedre lyd.

– Lydsystemet er noe sjåførene verdsetter i økende grad, fordi de bruker så mye av dagen på å lytte til lydbøker, radio eller egne medier, sier Samuel. – Vi legger derfor mye innsats i å forbedre det, og nå kan du virkelig høre forskjellen. Nøkkelfjernkontrollen er nå standard på alle kjøretøy og har mulighet for å slå av batteristrømmen. Noe som gjør det enklere å spare strøm og bevare levetiden på batteriene i lastebilen. I tillegg kan den også brukes til å aktivere utvendig belysning når man forlater lastebilen i mørket. 

Lydsystemet i førerhuset har blitt overhalt og forbedret med nye høyttalere og er tilgjengelig med en ekstern digital forsterker og subwoofer.
Lydsystemet er noe sjåførene verdsetter i økende grad ... Vi legger derfor mye innsats i å forbedre det, og nå kan du virkelig høre forskjellen.

Hvordan digitale verktøy og programvareløsninger forbedrer kjørekomforten

For mange sjåfører kommer det største ubehaget fra den mentale og fysiske belastningen det er å måtte sitte stille i lange perioder, samtidig som man kontinuerlig foretar små justeringer av kjøretøyets hastighet og retning. For å lette arbeidsbelastningen for sjåføren, utviklet Volvo Trucks Volvo Dynamic Steering, som bidrar til å redusere behovet for slike justeringer for å skape en smidigere kjøreopplevelse. 

 

De siste oppdateringene i Volvo Dynamic Steering inkluderer Pilot Assist, et system som kontinuerlig overvåker lastebilens posisjon på veien og gir lett styrehjelp hvis kjøretøyet driver ut av kjørefeltet. Den overvåker også kjøretøyet foran for å sikre trygg avstand. Ved kjøring i bakker og helninger bruker Volvo Trucks I-See kartbaserte data for å forutse den kommende topografien og velger det optimale giret og dreiemomentet for å gjøre kjøreturen så smidig som mulig.

 

– Hvis en lastebil er spesifisert med I-See og Pilot Assist, kan du i hovedsak kjøre med cruisekontrollen på i alle hastigheter og i omtrent alle situasjoner, selv i rundkjøringer eller i tett trafikk, sier Klas. – Dette gjør ikke bare sjåførens jobb enklere, men det betyr også at de er tryggere. Og i tillegg til det kan du også spare drivstoff.

 

Hvis du vil vite mer om hva du kan gjøre for å tiltrekke deg og beholde lastebilsjåfører, kan du lese vår tidligere artikkel, som tar for seg:

  • Hva motiverer en lastebilsjåfør?
  • Hvilke tiltak kan du ta for å beholde sjåfører?
  • Hvorfor det er viktig å ta hensyn til sjåførenes prioriteringer?

 

* Volvo Connect er Volvo Trucks' eget system for administrasjon av lastebilflåter og er inngangsporten til Volvo Trucks' digitale tjenester.

Se noen av de siste oppdateringene og funksjonene:

Lurer du på noe?

Har du spørsmål om artikkelen eller vil du vite mer om Volvo lastebiler og tjenester?

Din lokale forhandler kan hjelpe deg.