Lastebiler

Jan-Inge Svensson
2023-09-21
Teknologi og innovasjon Sikkerhet
Author
Jan-Inge Svensson
Product Owner Steering Software

Slik bidrar Volvo Dynamic Steering til bedre sikkerhet

Siden lanseringen har Volvo Dynamic Steering bidratt til å forhindre ulykker og gjort lastebilsjåførenes hverdag tryggere. Peter Een er en erfaren lastebilsjåfør som mener systemet avverget det som ellers ville vært en alvorlig hendelse. 

Peter Een hadde nettopp losset av et parti tømmer og var på vei tilbake til arbeidsgiveren, Sundbergs Åkeri i Herrljunga i Sverige, da han plutselig hørte et høyt smell. Høyre dekk foran hadde eksplodert. «Du går umiddelbart inn i panikkmodus», sier Peter, som har kjørt lastebil i nesten 50 år. «Sist gang det skjedde, skjente jeg over hele veibanen før jeg klarte å stoppe i venstre kjørefelt. Det var ren flaks at jeg kom så bra ut av det som jeg gjorde.»

Men denne gangen trengte ikke Peter å stole på flaks: Lastebilen hans hadde nemlig Volvo Dynamic Steering. Til tross for at han kjørte i 80 km/t, holdt lastebilen perfekt kurs. «Det viste seg at dekket hadde løsnet, og at jeg kjørte på felgen. Den skar gjennom asfalten som en kniv. Uten Volvo Dynamic Steering ville jeg aldri ha klart å holde lastebilen på veien, og det kunne ha endt virkelig ille.»

 

Hvordan hjelper Volvo Dynamic Steering?

Vanligvis når dekket på et forhjul punkterer, gjør den første eksplosjonen og luften som slipper ut, at forhjulene styres og kjøretøyet vipper, noe som får kjøretøyet til å avvike fra kursen. Det er da opp til sjåføren å ta umiddelbar kontroll over rattet og holde lastebilen på veien.

Men i dette tilfellet oppdaget sensorer på Volvo Dynamic Steering-enheten umiddelbart de ufrivillige styrebevegelsene forårsaket av punkteringen. Volvo Dynamic Steering-styringsenheten, som håndterer lastebilens styring, var i stand til å redusere disse bevegelsene og hjalp dermed sjåføren med å holde stø kurs.

«Punktering på et fordekk kan påvirke styrevinkelen med opptil 80 grader», sier Jan-Inge Svensson, produkteier styringsprogramvare, som var med på å utvikle Volvo Dynamic Steering.

«Dette kan føre til at kjøretøyet skjener til siden på en brøkdel av et sekund, og konsekvensene kan bli fatale. Volvo Dynamic Steering er laget for å redusere disse bevegelsene og gi føreren mer tid til å reagere. Det kommer selvsagt an på omstendighetene i hvilken grad denne funksjonen vil kunne hjelpe sjåføren med å unngå en ulykke.»

Å kjøre lastebil lenge om gangen tar på skuldre og rygg for sjåføren, men med Volvo Dynamic Steering lettes den fysiske belastningen.

Slik kan Volvo Dynamic Steering bidra til å forhindre skrensing

Utilsiktet kjøring ut av kjørefeltet på grunn av punktering er bare en av flere ulykkestyper som potensielt kan forhindres med Volvo Dynamic Steering. Skrensing er en annen ulykkestype som kan forhindres, takket være Stability Assist, en av funksjonene i Volvo Dynamic Steering. Funksjonen utnytter en kombinasjon av Volvo Dynamic Steering og elektronisk stabilitetskontroll, som bruker kjøretøyets sensorer til å overvåke stabiliteten til kjøretøyet. 

Ved det minste tegn til skrens, for eksempel hvis bakhjulene mister veigrepet, styrer systemet automatisk lastebilen forsiktig i motsatt retning for å stabilisere den.
 

Derfor gjør Volvo Dynamic Steering det tryggere å kjøre på motorveien

Punktering er ikke den vanligste årsaken til ulykker ved utilsiktet kjøring ut av kjørefeltet. Ulykker skjer oftere som følge av at sjåføren er trøtt eller uoppmerksom. Volvo Dynamic Steering-funksjonen Lane Keeping Assist er laget for å hjelpe deg i slike situasjoner. Den aktiveres automatisk når lastebilen når 55 km/t og overvåker kontinuerlig lastebilens posisjon ved hjelp av et kamera for å spore kjørefeltmerking. Når den oppdager at lastebilen beveger seg utenfor kjørefeltet, sendes et signal til Volvo Dynamic Steering, som deretter korrigerer kursen ved forsiktig å styre lastebilen i motsatt retning. Sjåføren vil også bli varslet gjennom vibrasjon i rattet. 

Med Volvo Dynamic Steering er det uproblematisk å manøvrere og rygge med last. Du blir heller ikke påvirket av sidevind på samme måte. Lastebilen er så mye mer stabil å kjøre. Det er som å kjøre en helt annen lastebil.

Slik reduserer Volvo Dynamic Steering stress og belastning ved daglig lastebilkjøring

Mens trafikkulykker er den mest åpenbare faren ved lastebilkjøring, er en av de største yrkesrisikoene over tid den fysiske belastningen som kommer av kjøring, spesielt for nakke, rygg og skuldre. Dette forårsakes av å sitte mange timer på samme sted og kontinuerlig gjøre små rattjusteringer, og det kan forverres av å måtte kjøre i bakker, på ujevne veier eller i områder med sterk sidevind.

 

Volvo Dynamic Steering kan oppdage slike kjøreforhold og automatisk justere styringen deretter. Dette avlaster sjåføren, som da slipper å måtte kontinuerlig korrigere styrevinkelen manuelt.

 

I de personlige innstillingene i Volvo Dynamic Steering kan sjåføren justere responsen til rattet etter kjøreforholdene og sine personlige preferanser. Sjåføren kan velge mellom forhåndsprogrammerte innstillinger som er angitt for optimal styring på ulike veityper og i forskjellige situasjoner, eller fritt justere ulike parametere etter eget ønske.

 

«Å kjøre lastebil lenge om gangen tar på skuldre og rygg for sjåføren, men med Volvo Dynamic Steering lettes den fysiske belastningen», sier Jan-Inge.

 

«Den bidrar til å fjerne de mange små og stadige forstyrrelsene som gjør sjåføren sliten, og dermed skapes det et mye bedre arbeidsmiljø. Resultatet er at sjåføren føler seg mer avslappet og blir mindre sliten. Sjåføren kan dessuten konsentrere seg bedre om veien og omgivelsene, noe som gjør ham til en tryggere sjåfør også.»

 

Dette har helt klart vært Peter Eens erfaring: «Med Volvo Dynamic Steering er det uproblematisk å manøvrere og rygge med last. Du blir heller ikke påvirket av sidevind på samme måte. Lastebilen er så mye mer stabil å kjøre. Det er som å kjøre en helt annen lastebil.»

Oppsummering: Sikkerhetsfordelene med Volvo Dynamic Steering

Volvo Dynamic Steering er laget for å...

 

  • Oppdage og redusere utilsiktede styrebevegelser, for eksempel på grunn av punktering.
  • Oppdage antydning til skrensing og automatisk forsiktig styre i motsatt retning for å stabilisere kjøretøyet.
  • Oppdage utilsiktet kjøring utenfor kjørefeltet og forsiktig styre i motsatt retning og gi vibrasjonsvarsler til sjåføren.
  • Lette stress og belastning på rygg, nakke og skuldre ved å redusere behovet for stadige rattjusteringer og korrigeringer av kursen.



Lurer du på noe?

Har du spørsmål om artikkelen eller vil du vite mer om Volvo lastebiler og tjenester?

Din lokale forhandler kan hjelpe deg.