Lastebiler

Håkan Mårtensson
2023-05-15
Teknologi og innovasjon Bærekraft
Author
Håkan Mårtensson
Circular Parts Offer Manager

Hvorfor byttekomponenter er et bærekraftig valg

Volvo Byttekomponenter kan tilby opptil samme kvalitet og ytelse som nye deler. De kommer også med samme garanti. Den eneste forskjellen er at det kreves opptil 85 prosent mindre energi for å produsere dem og at de bruker 85 prosent mindre råmateriale. 

Byttekomponenter er i hovedsak gamle deler som har gjennomgått Volvo Trucks' systematiske og omfattende prosess for tilbakeføring av delene til originaltilstand slik at de kan levere samme funksjonalitet som en ny del. Faktisk er Volvo Trucks så trygg på kvaliteten på byttekomponenten at de leveres med den samme toårsgarantien som gjelder for Volvo Originaldeler.


Hva er forskjellen på tilbakeføring til originaltilstand og overhaling?

Samlebegrepet «byttekomponenter» inkluderer både deler som er tilbakeført til originaltilstand og overhalte deler. Forskjellen mellom dem er at delene som er tilbakeført til originaltilstand er fullstendig restaurert 100 prosent til «som ny», inkludert utseende. Overhalte deler kan derimot ikke helt gjenopprettes til dette høye nivået og som et resultat, kan de vise noen synlige tegn på slitasje og ha en noe kortere levetid. De er imidlertid restaurert til en «nesten-ny»-tilstand, og de oppfyller fortsatt særlig høye standarder: Begge dekkes også av den samme toårsgarantien.


– Det er mange deler som det teknisk sett ikke er mulig å tilbakeføre 100 prosent til ny tilstand, men hvor vi likevel kan komme veldig nært, forklarer Håkan Mårtensson, Circular Parts Offer Manager i Volvo Trucks.


– En del som for eksempel er 98 prosent ny, er fortsatt svært gunstig for både kunden og miljøet. Men hvis vi hadde satt standarden til 100 prosent ny tilstand, hadde vi gått glipp av disse mulighetene. Å tilby overhalte deler er en måte for oss å øke porteføljen av reproduserte deler og utvide bærekraftsfordelene på når tilbakeføring til originaltilstand ikke er et alternativ.


Hvorfor er ikke byttekomponenter det samme som brukte deler?

Før de selges, går byttekomponenter gjennom en streng og omfattende prosess som gjenoppretter dem til ny, eller ved overhaling, nesten ny tilstand. Dette står i sterk kontrast til brukte eller annenhånds deler, eller resirkulerte og ombygde deler.


Prosessen med å gjenopprette deler til originaltilstand starter når utslitte kjernedeler fra motorer og girkasser, samt en rekke andre deler, sendes fra Volvo Trucks-forhandleren til et mottaksanlegg. Hver sammensatt del blir demontert, og hver komponent blir grundig rengjort og inspisert. Alle komponenter som ikke oppfyller visse kvalitetskriterier, kasseres og erstattes med nye. De godkjente komponentene settes deretter sammen igjen og testes grundig for å verifisere at de oppfyller kvalitetsstandardene før de selges til en kunde, enten som en del som er tilbakeført til originaltilstand, eller som en overhalt del.

Med byttekomponenter kan både Volvo Trucks og kundene våre bidra til en mer sirkulær og bærekraftig transportindustri.

På vei mot sirkulærøkonomi og en bærekraftig transportnæring

Byttekomponenter bidrar til å redusere avfall, bevare naturressurser og redusere CO2-utslipp. Dette er grunnen til at ett av bærekraftsmålene i Volvo Trucks, og resten av Volvo Group, er å øke bruken av byttekomponenter. Dette betyr ikke bare en betydelig reduksjon i Volvo Trucks karbonavtrykk, men også at det er mulig for lastebileiere å redusere egne karbonutslipp.


– Med utgangspunkt i det enorme potensialet for å forbedre både vår egen og kundenes påvirkning på miljøet, utvider vi kontinuerlig utvalget av produkter som er inkludert i tilbudet vårt av byttekomponenter. På den måten kan vi sammen bidra til en mer sirkulær, mer bærekraftig transportnæring, sier Håkan.


Finn ut mer om prosessen for tilbakeføring av deler til originaltilstand

Se kortfilmen vår eller besøk Volvo Trucks Reman-nettstedet. Kontakt din lokale Volvo Trucks-forhandler for mer informasjon om Volvo Circular Parts.

 

Lurer du på noe?

Har du spørsmål om artikkelen eller vil du vite mer om Volvo lastebiler og tjenester?

Din lokale forhandler kan hjelpe deg.