Lastebiler

Volvo Trucks lanserer nye sikkerhetssystemer

Med mål om å øke sikkerheten for syklister og fotgjengere, og også lette arbeidet for lastebilsjåførene, lanserer Volvo Trucks nå en rekke nye sikkerhetssystemer til kjøretøyene sine.
Volvo Trucks lanserer nye sikkerhetssystemer
Volvo Trucks introduserer nye sikkerhetssystemer med mål om å øke sikkerheten for syklister og fotgjengere, og i tillegg forenkle arbeidet for sjåføren.

Blant funksjonene som har blitt utviklet for å øke sikkerheten for fotgjengere og syklister og samtidig gjøre arbeidet lettere for sjåføren er den nye Front Short Range Assist. Systemet er designet til å oppdage en syklist eller fotgjenger i risikoområdet foran lastebilen ved å bruke en radar og et kamera og advarer sjåføren hvis det er en umiddelbar fare for kollisjon. En annen funksjon er det nye systemet Varsel om døråpning, som er designet for å advare hvis en fotgjenger, syklist eller bil nærmer seg lastebilen bakfra på den siden som døren åpnes.

– Vi utvikler og introduserer hele tiden nye sikkerhetssystemer som kan forbedre sjåførenes ferdigheter og hjelpe beskytte både dem og menneskene de deler veien med. I Volvo Trucks er vår langsiktige visjon null ulykker, og sikkerhet står i sentrum av alt vi gjør. Med disse nye systemene tar vi viktige steg for å oppnå disse målene, sier Anne Wrige Bergling, Direktør for trafikk- og produktsikkerhet i Volvo Trucks.

Noen av de nye funksjonene har blitt utviklet slik at de allerede nå tilfredsstiller eller til og med overgår EUs oppdaterte sikkerhetslovgivning, General Safety Regulation (GSR), som vil gjelde fra juli 2024. GSR krever at flere avanserte sjåførassistentsystemer blir obligatoriske og har som mål å øke trafikksikkerheten og øke beskyttelsen til sjåfører, fotgjengere og syklister. Ved å innføre denne lovgivningen forventer EU å spare over 25 000 liv og unngå 140 000 skader innen 2038.

– Vi er positivt innstilt til tøffere lovgivning når det gjelder sikkerhet, og Volvo Trucks tilbyr allerede de andre systemene som blir obligatoriske i 2024 med GSR, sier Anne Wrige Bergling.

 

De nye sikkerhetssystemene fra Volvo Trucks er:

 

Front Short Range Assist (inkludert i GSR)

Radar og kamera i fronten brukes for å oppdage om noen er foran lastebilen. Via lyd og visuelt signal advarer systemet sjåføren hvis det er umiddelbar fare for kollisjon.

Intelligent hastighetshjelp (inkludert i GSR)

Denne funksjonen gir sjåføren informasjon om fartsgrensene ved å lese veiskilt og vise grensene på instrumentpanelet. Systemet viser fartsgrensen for den aktuelle kjøretøykombinasjonen og advarer også, både med lyd og visuelle varsler, hvis fartsgrensen overstiges.

Dekktrykkovervåkning (inkludert i GSR)

Dette systemet overvåker dekktrykket på både lastebil og henger. Den nye GSR-lovgivningen fastsetter at hvis trykket faller 20 % under referansenivået skal sjåføren varsles via instrumentpanelet. Volvos system overgår kravene i loven ved å la sjåføren velge å bli varslet enda tidligere enn det fastsatte trykkfallet på 20 %. Systemet er i stand til å overvåke et vidt spekter av under- og overtrykksmålinger. I tillegg får man bedre energieffektivitet ved alltid å ha riktig dekktrykk.

Varsel om døråpning

Dette systemet, som er tilgjengelig på begge sider av lastebilen, varsler hvis et bevegelig objekt, som en fotgjenger, syklist eller bil, nærmer seg bakfra i det overvåkede området på samme side av lastebilen hvor døren åpnes. Systemet er aktivt når lastebilen har stanset og i to minutter etter at motoren er skrudd av.

Auto Hold

Auto Hold-funksjonen hjelper til med å holde lastebilen i ro inntil man tråkker på gasspedalen og på denne måten beroliger og hjelper sjåføren i stigninger og bakker.

 

Intelligent hastighetshjelp blir tilgjengelig i de fleste markeder, mens de andre systemene blir tilgjengelig globalt på Volvo FH, FM og FMX med diesel, gass og elektrisk drivlinje fra september i år. Volvo FL- og FE-modellene får sikkerhetssystemene som en del av GSR-forbedringene innen utgangen av 2023.

 

LINK til høyoppløselige bilder

LINK til film om de nye sikkerhetssystemene

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Bjørn Inge Haugan | Direktør salg, kommunikasjon og marked  
97 97 79 97 | bjorn-inge.haugan@volvo.com

Preben Wilhelmsen | Markeds- og kommunikasjonssjef
911 85 626 | preben.wilhelmsen@volvo.com

 

Volvo Trucks leverer komplette transportløsninger for profesjonelle og krevende kunder, og tilbyr et komplett utvalg av middelstunge til tunge lastebiler. Kundestøtten ivaretas av et globalt nettverk av forhandlere med 2200 servicepunkter i omtrent 130 land. Volvo-lastebiler monteres i 12 land over hele verden. I 2023 ble det levert omtrent 145 000 Volvo-lastebiler på verdensbasis. Volvo Trucks er en del av Volvo Group, som er en av verdens ledende produsenter av lastebiler, busser, anleggsmaskiner og motorer til maritimt og industrielt bruk. Volvo Group tilbyr også komplette løsninger innen finansielle tjenester, deler og vedlikehold. Alt Volvo Trucks gjør er basert på kjerneverdiene kvalitet, sikkerhet og miljøhensyn.