Lastebiler

Volvo FMX feirer 10 år

I 2010 introduserte Volvo modellen FMX, en lastebil designet for en krevende anleggsbransje. Egenskapene den har til å takle tøffe og krevende oppgaver har utviklet seg i disse årene som et resultat av flere innovative løsninger. Etter et tiår med leire og møkk opp til ramma, har 10-åringen opparbeidet seg et solid rykte som en trofast og robust arbeidshest som takler de fleste utforinger og litt til.
Volvo FMX anleggsbil

Før lanseringen av Volvo FMX, ble det bygget forskjellige varianter av Volvo FM og Volvo FH til bruk som anleggsbil. I 2010, etter mange års tilbakemeldinger og ønsker fra våre kunder, kunne Volvo lansere en lastebil spesielt designet for de tøffe anleggsjobbene.

- Volvo FMX ble en game changer, og den ble raskt en vinner blant våre kunder, sier Torbjörn Wilson, nyansatt administrerende direktør i Volvo Norge, med over 30 års fartstid fra ulike lastebilmarkeder i hele verden.

Designet for tøffe forhold

- Det robuste og moderne utseende på den første Volvo FMX, med klare likhetstrekk med Volvo anleggsmaskiner, var spesielt attraktivt for kundene, sier Wilson.

Funksjonalitetene på den første modellen var blant annet forsterket fremre trekkøye, frontlys-beskyttelse, stigtrinn med anti-skli funksjon og en hendig stige. Med en tredelt støtfanger i stål, forsterkede hjørner med 3 millimeter tykt stål, en solid beskyttelsesplate under motor og drivverk og en beskyttende kufanger, var dette en robust lastebil i dette segmentet.

Den tøffe ble tøffere allerede etter tre år

Kun tre år etter introduksjonen av Volvo FMX, kom det en ny versjon. Førerhuset var modifisert og alle komponenter i frontkonstruksjonen ble redesignet. Nye luftfjæringer ga en økt bakkeklaring på 300 millimeter. Fremre trekkøye tålte nå opp til 32 tonn.

- Vi ble oppmuntret av den umiddelbare suksessen Volvo FMX fikk, så vi vi lanserte en ny versjon allerede i 2013. Denne ble gjort enda mer robust for å passe enda bedre inn i de røffe forhold en slik bil går under, sier Lasse Børge Sætre, produktsjef i Volvo Norge.

Volvo Dynamic Steering – en revolusjon for sjåføren

Samme år ble Volvo Dynamic Steering (VDS) introdusert. En patentert revolusjon, som gjorde det mulig for sjåføren å styre en tung lastebil med minimal kraft. Volvo Dynamic Steering kombinerer konvensjonell hydraulisk servostyring med en elektrisk motor montert på styringssystemet.

- Dette styringssystemet er perfekt for denne typen lastebiler. Ved lave hastigheter bidrar VDS til presis og lett styring, samt å redusere belastningen og stresset som skuldre, armer og nakke utsettes for. Dette vil i det lange løp redusere risiko for skade og slitasje, noe vi hører sjåfører har erfart, sier Sætre.

I-Shift girkasse tilpasset anleggsbiler

Anleggsversjonen av den bransjeledende I-Shift girkassen gjør det mulig for en Volvo FMX å håndtere bratt og utfordrende terreng med høy grad av produktivitet og kjørekomfort.

- Når vi i 2016 introduserte Volvo Trucks I-Shift med krabbegir, ble det mulig for en stillestående lastebil å dra i gang med opptil 325 tonn totalvekt, sier Sætre. I tillegg ble det mulig å kjøre med hastighet helt ned mot 0,5 km/t, noe som er til enorm hjelp ved behov for navigering med høy presisjon. Dette ble av mange oppfattet som en liten revolusjon.

Nå står lanseringen av nye FMX rett rundt hjørne, med en mengde små og store forbedringer.
 

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Bjørn-Inge Haugan
Direktør kommunikasjon, salg og marked 
E-post: bjorn-inge.haugan@volvo.com
Tlf: +47 97 97 79 97

Volvo Trucks leverer komplette transportløsninger for profesjonelle og krevende kunder, og tilbyr et komplett utvalg av middelstunge til tunge lastebiler. Kundestøtten ivaretas av et globalt nettverk av forhandlere med 2300 servicepunkter i omtrent 130 land. Volvo-lastebiler monteres i 12 land over hele verden. I 2022 ble det levert omtrent 145 000 Volvo-lastebiler på verdensbasis. Volvo Trucks er en del av Volvo Group, som er en av verdens ledende produsenter av lastebiler, busser, anleggsmaskiner og motorer til maritimt og industrielt bruk. Volvo Group tilbyr også komplette løsninger innen finansielle tjenester, deler og vedlikehold. Alt Volvo Trucks gjør er basert på kjerneverdiene kvalitet, sikkerhet og miljøhensyn.