Lastebiler

Norge

×

Veras første oppdrag: Volvo Trucks presenterer autonom transport mellom et logistikksenter og en havn

Volvo Trucks sin elektriske, tilkoblede og autonome kjøretøy Vera vil inngå i en integrert løsning for å transportere containere fra et logistikksenter til en havneterminal i Gøteborg. Oppdraget er et resultat av et nytt samarbeid mellom Volvo Trucks og ferge- og logistikkselskapet DFDS.
Vera i havnen med en container
Volvo Trucks' autonome og elektriske kjøretøy Vera gjør seg klar til sitt første oppdrag: Transport av gods i tilkoblet og repeterende flyt fra et av DFDS logistikksentre til en havneterminal. Det nye samarbeidet er et første skritt mot å implementere Vera i en reell transportoperasjon og utvikle hennes potensiale for andre lignende oppgaver.

Formålet med samarbeidet er å sette Vera i drift på et reelt bruksområde, og å ta i bruk et tilkoblet system for kontinuerlig flyt av gods fra et av DFDS logistikksentre til en havneterminal, for distribusjon over hele verden.

I 2018 presenterte Volvo Trucks sin første elektriske, tilkoblede og autonome transportløsning, laget for repeterende oppdrag i logistikksentre, fabrikker og havner. Vera er egnet for korte avstander, og frakter store mengder varer med høy presisjon.

"Nå har vi muligheten til å implementere Vera i en ideell setting og videreutvikle hennes potensiale for andre lignende operasjoner", sier Mikael Karlsson, viseadministrerende direktør for autonome løsninger hos Volvo Trucks.

Målet er å implementere et tilkoblet løsning som består av flere Vera-kjøretøy som overvåkes av et kontrolltårn. Hensikten er å oppnå en sømløs og konstant transportflyt som oppfyller alle krav til større effektivitet, fleksibilitet og bærekraft. Samarbeidet med DFDS er et første skritt mot å sette Vera i drift i et reelt transportoppdrag på forhåndsdefinerte offentlige veier i et industriområde.  

"Vi ønsker å være i forkant med tilkoblet, autonom transport. Dette samarbeidet vil hjelpe oss med å utvikle en effektiv, fleksibel og bærekraftig langsiktig løsning for å motta autonome kjøretøy som kommer til havneportenevåre, til glede for våre kunder, miljøet og virksomheten vår", sier Torben Carlsen, administrerende direktør i DFDS.

Den autonome transportløsningen vil bli videreutviklet når det gjelder teknologi, drift og infrastruktur før den kan bli fullt operativ. Det vil dessutenbli truffet nødvendige sikkerhetstiltak for å oppfylle samfunnsmessige krav til en sikker prosess mot autonome transporter.

Etter hvert som Volvo Trucks får mer erfaring, vil Vera ha potensiale til å kunne brukes til lignende oppdrag, som et supplement til dagens transportløsninger.

"Autonom transport med lavt støynivå og nullutslipp kommer til å spille en viktig rolle i fremtidig logistikk, og den vil være til nytte for både næringslivet og samfunnet. Vi ser dette samarbeidet som en viktig start, og vi vil være med på å videreutvikle dette området. Det kan være at Vera har en fartsgrense, men det har ikke vi. Testingen har allerede startet, og vi kommer til å implementere løsningen i løpet av de neste årene", sier Mikael Karlsson.

Fakta: 

  • Oppdraget er å flytte containere fra DFDS-logistikksenteret i Gøteborg til en havneterminal tilpasset nødvendig kapasitet.
  • Den autonome transportløsningen  overvåkes av en operatør i et kontrolltårn, som også er ansvarlig for transporten.
  • Løsningen er egnet for gjentakende oppdrag med en maksimal hastighet på 40 km/t.
  • Infrastrukturtilpasninger inngår i implementeringen av det totale transportsystemet, inkludert automatiserte porter ved terminalene.
  • Volvo Trucks og DFDS er hovedpartnere, men flere aktører er involvert i implementeringen av Veras første oppdrag.
  • DFDS tilbyr ferge- og transporttjenester i Europa og Tyrkia, og genererer en årlig omsetning på rundt 17 milliarder DKK. De 8 000 ansatte er lokalisert på skip og kontorer i 20 land. DFDS har hovedkvarter i København, og er notert på NASDAQ Copenhagen.
  • Initiativet gjennomføres med støtte fra det det svenske innovasjonsbyrået, Vinnova, den svenske Trafikverket og de svenske energimyndighetene gjennom det strategiske kjøretøyforsknings- og innovasjonsprogrammet FFI.

 

For mer informasjon, vennligst kontakt:
 

Bjørn-Inge Haugan
PR- og kommunikasjonsdirektør, Volvo Norge AS
E-post: bjorn-inge.haugan@volvo.com
Tlf: +47 97 97 79 97

Volvo Trucks leverer komplette transportløsninger for profesjonelle og krevende kunder, og tilbyr et komplett utvalg av middelstunge til tunge lastebiler. Kundestøtten ivaretas av et globalt nettverk av 2100 forhandlere og verksteder i mer enn 130 land. Volvolastebiler monteres i 14 land over hele verden. I 2019 ble det solgt mer enn 131 000 Volvolastebiler på verdensbasis. Volvo Trucks er en del av Volvo Group, som er en av verdens ledende produsenter av lastebiler, busser, anleggsmaskiner og motorer til maritimt og industrielt bruk. Volvo Group tilbyr også komplette løsninger innen finansielle tjenester. Alt Volvo Trucks gjør, er basert på kjerneverdiene kvalitet, sikkerhet og miljøhensyn.