Lastebiler

Undercover på veien: kunder prøver den nye lastebilserien

| 5 min å lese | 5 min å lese
På de svingete veiene i Sierra de Los Filabres i Spania fikk utvalgte kunder sjansen til å prøvekjøre de nye Volvo FH16, Volvo FH og Volvo FM. Her er deres inntrykk seks måneder før lanseringen.
En testlastebil på veien i Spania
Volvo Trucks' kunder har alltid hatt en viktig og aktiv rolle i utviklingen av nye lastebiler og funksjoner.

Septembersolen har sakte begynt å krype opp bak fjellene, og gir den tørre jorden langs A-349 en varm, brunrød tone. På veien, som strekker seg gjennom ørkenområdet Tabernas og forbi Sierra Filabres-fjellkjeden, har tre maskerte Volvo-lastebiler nettopp begynt på en av de mange prøvekjøringene i området.

Sjåførene i dag er Volvo Trucks-kunder som har blitt invitert til å gi tilbakemeldinger og innspill om disse nye lastebilmodellene før lansering. Med seg i førerhuset har hver kunde en representant fra det lokale markedet. Under kjøreturen vurderer de alt fra helhetsinntrykket av førerhuset til nye funksjoner som cruisekontroll for nedoverbakker og hjørnekamera på passasjersiden.

Volvo Trucks' kunder har alltid hatt en viktig og aktiv rolle i utviklingen av nye lastebiler og funksjoner. I motsetning til felttester – der lastebilene blir testet av kunder i lange perioder og som gir viktige innspill for produktutvikling – har disse testene et annet formål.

– For oss i salgsavdelingen er det viktig å forstå produktet fra et kjøpers perspektiv og vite hva det er kundene setter mest pris på. Disse testene gir oss en god idé om hvor vi er akkurat nå, sier Tommy Aronsson, ansvarlig for salgsargumentasjon i Volvo Trucks.

Tidligere i 2019 arrangerte Tommy Aronsson og kollegene lignende kundetester i Kiruna i Nord-Sverige. Da ble testene avholdt under tøffe vinterforhold, med snødekte, glatte veier og temperaturer ned til minus 20 grader. Her i Spania er det i stedet svingete veier og bratte stigninger som utgjør de største utfordringene.

– Siden kundene er kjent med de tidligere modellene, kan de enkelt gjøre sammenligninger og se styrkene og svakhetene til de nye lastebilene. Både de spontane reaksjonene og innspillene vi får fra kundene er veldig verdifulle, sier Tommy Aronsson.

Testflåten som ruller forbi marmorbruddet og olivenlunder i Sierra de Los Filabres består av en Volvo FM, en Volvo FH og en Volvo FH16. Fordi lastebilene er maskert og førerhusene er utstyrt med mange måleenheter og kameraer, er fokuset i dag på å evaluere funksjonaliteten til lastebilene i stedet for utformingen.

– Denne typen arrangementer blir alltid veldig verdsatt av kundene – mange føler seg stolte over å kunne delta og dele sin innsikt. Vi får også mange spørsmål fra de som deltar. Du merker virkelig at det er stor interesse for de nye lastebilene, sier Tommy Aronsson.

ROMAN FRANK

Eier
SELSKAP: Frama.
LAND: Tsjekkia.
VIRKSOMHET: Transport av overdimensjonert gods.
LASTEBILER: 35, hvorav 34 er Volvo-lastebiler.

– Helhetsinntrykket er veldig positivt. For eksempel synes jeg den nye skjermen er veldig brukervennlig. Den er enkel å administrere med knappene på rattet og grensesnittet ser fint ut.

– Når det gjelder kjøreegenskapene, finner du den største forbedringen innen Volvo FM-segmentet. Denne Volvo FM-modellen er en helt ny lastebil, den er som en helt annen historie.

– I spørreskjemaet ga jeg den høyeste poengsummen til fronten og sidespeilene. Sikten er fantastisk, og hjørnekameraet på passasjersiden fungerer veldig bra. Jeg likte også de nye LED-lysene innvendig, og at du kan slå dem på med bare en enkel berøring.

DANIEL MCNULTY

Selvstendig lastebileier
SELSKAP: Danjak Ltd.
LAND: Storbritannia.
VIRKSOMHET: Transport på flatvogn.
LASTEBILER: 5 Volvo-lastebiler.

– Lastebilene er selvsagt ikke ferdige, men kjøringen i dag var fantastisk. Veiene er veldig forskjellige fra de jeg vanligvis kjører på i Storbritannia.

– Jeg har veldig liten erfaring med lastebiler med rattet på venstre side, så jeg måtte lære raskt. En ting jeg likte med lastebilene, er det nye instrumentbordet. Jeg liker det gamle også, men dette er neste nivå. Det er veldig moderne og du føler at du er i en helt ny bil.

– Selv om Volvo FM ikke passer til driften vår, likte jeg virkelig kjøreturen i den lastebilen i dag. Sikten i det nye førerhuset er strålende, og du sitter lavere – jeg kan se hvorfor denne lastebilen vil appellere til visse bruksområder.

CHRISTOFFER ELAMSSON

Sjåfør og trafikkoperatør
SELSKAP: Hedenskogs Åkeri AB.
LAND: Sverige.
VIRKSOMHET: Transport og håndtering av tankcontainere.
LASTEBILER: 6 Volvo-lastebiler.

– Helhetsinntrykket er veldig positivt. For eksempel synes jeg den nye skjermen er veldig brukervennlig. Den er enkel å administrere med knappene på rattet og grensesnittet ser fint ut.

– Når det gjelder kjøreegenskapene, finner du den største forbedringen innen Volvo FM-segmentet. Denne Volvo FM-modellen er en helt ny lastebil, den er som en helt annen historie.

– I spørreskjemaet ga jeg den høyeste poengsummen til fronten og sidespeilene. Sikten er fantastisk, og hjørnekameraet på passasjersiden fungerer veldig bra. Jeg likte også de nye LED-lysene innvendig, og at du kan slå dem på med bare en enkel berøring.

OLLI HAAPANEN

Flåtesjef
SELSKAP: Simeon Group.
LAND: Finland.
VIRKSOMHET: Transport av flytende varer.
LASTEBILER: 230, hvorav cirka 100 er Volvo-lastebiler.

– Alle de nye lastebilene var svært gode å kjøre. Volvo FH16 er førsteklasses på veier som dette. Men for driften vår er Volvo FM bedre, og vi har ventet på den nye modellen. Sammenlignet med det gamle, er det nye FM-førerhuset som dag og natt. Sikten er veldig god, og jeg synes hjørnekameraet på passasjersiden er en av de viktigste sikkerhetsfunksjonene de siste årene.


– I dag brukte jeg adaptiv cruisekontroll på 98 prosent av turen, den fungerte så bra at jeg nesten ikke trengte å gjøre noe. Jeg liker også at cruisekontroll for nedoverbakker er tilbake som en funksjon i de nye lastebilene.

– Jeg synes det er veldig bra at Volvo Trucks inviterer kunder til å delta i tester som dette. Som sluttbrukere kjenner vi behovene våre og hva som fungerer best i driften. Som flåtesjef er det også veldig nyttig å vite hvilke nye funksjoner som kommer.

Relaterte nyheter