Lastebiler

×

Vurderer du å gå over til en elektrisk lastebil for bytransport? Her er noen spørsmål du kan tenke over.

| 5 min
Elektriske lastebiler er blitt en realitet og nødvendig for mange transportoppdrag. Driver du transport i bynære områder og trenger veiledning i neste steg mot elektriske transportløsninger? Her er noen spørsmål du kan tenke over.

Hva er transportoppdragene dine?

Takket være de lave støy- og utslippsnivåene er elektriske lastebiler ideelle for bruk i boligområder og bymiljøer, for eksempel for bytransport bestående av avfallsinnsamling, transport av forbruksvarer og lett anleggsarbeid.
 

Hvor tung er lasten du transporterer?

Jo større nyttelast, desto flere batterier trengs for å kjøre en gitt avstand. Batterier øker imidlertid totalvekten, og vekten påvirker rekkevidden. Dette bør vurderes for eksempel i anleggskjøring og avfallsinnsamling. Ifølge et EU-direktiv, kan ett ekstra tonn tillates for kjøretøy med alternativt drivstoff for å kompensere for den ekstra vekten. Hos Volvo Trucks lager vi realistiske rutesimuleringer for å sikre at du kan utføre oppdraget ditt når du spesifiserer lastebilen.
 

Hvor langt trenger du å kjøre?

Elektriske lastebiler kan for tiden kjøre 70 til 300 km på én nattlading, avhengig av bruksområdet. Planlegging av lengre avstander betyr selvsagt lading på bestemte steder underveis, tilpasset kjøre- og hviletid.
 

Hva er lademulighetene dine?

I utgangspunktet tror vi at flertallet av lastebilene kommer til å bli ladet på kundens hjemmebase over natten. Flere raske DC-ladere er i ferd med å bli et interessant alternativ i virksomheter med to skift. Etter hvert som elektriske kjøretøy blir vanligere, vil det også være behov og mulighet for å lade dem mange forskjellige steder, for eksempel ved bensinstasjoner, lasteporter, serviceverksteder, lastebilstopp og andre steder der lastebiler er parkert. Når vi leverer en lastebil fra Volvo Trucks, er ladeutstyr inkludert og vi vurderer ruten nøye sammen med kunden og beregner hvor lading vil være nødvendig for å oppfylle transportkravene.
 

Er du villig til å investere i ruteplanlegging og sjåføropplæring?

For å få det beste ut av en elektrisk lastebil, må den kjøres på en måte slik at den kan gjenvinne energi og maksimere rekkevidden. For å hjelpe sjåførene med å bruke elektrisk drivlinjeteknologi på den mest effektive måten kan et opplæringskurs og verktøy for å planlegge økonomiske ruter for kjøretøyene dine være en verdifull investering.
 

Vil elektriske lastebiler hjelpe omdømmet ditt og bidra til å forbedre virksomheten din?

Som et mer stillegående og mer bærekraftig alternativ kan elektriske lastebiler hjelpe deg med å redusere karbonavtrykket, øke omdømmet ditt og vinne kontrakter med kunder eller offentlige etater som har høye bærekraftsmål. Et mer stillegående og høyteknologisk kjøretøy kan også være et stort trekkplaster for sjåfører, som er en knapp ressurs. Hvis markedsføring og omdømmebygging er en prioritet, kan elektromobilitet være et godt alternativ for deg.
 

Ønsker du å foreta urbane leveranser om natten?

Mange større byer opplever en økning i nattleveranser med mer stillegående elektriske lastebiler. Fleksibiliteten det gir virksomheter som ikke er tvunget til å måtte sende lastebiler i morgenrushet, er attraktiv, noe som gjør at ressursene kan spres mer økonomisk. Reduksjon av trafikken i rushtiden og støyforurensning er prioriteringer for byer over hele verden.
 

Er elektriske lastebiler et lønnsomt valg?

Nye forretningsmuligheter blir tilgjengelig for selskaper som ønsker å kunne transportere varer til steder og til tider som ikke er mulig med fossildrevne biler. Et økende antall byer planlegger å innføre nullutslippssoner der bare elektriske kjøretøy er tillatt. Det diskuteres også skatter som vil støtte overgangen til et mer CO2-nøytralt samfunn. Flere selskaper som bruker elektriske lastebiler blir involvert i grønne partnerskap, som kan være en fordel for virksomheten.
 

Er du klar til å ta neste steg inn i elektrifiserte transportløsninger? Kontakt din lokale forhandler for å lære mer om mulighetene for virksomheten din.

Jarkko Aine

Jarkko Aine works as Director for Electric Solutions at Volvo Trucks

Relaterte artikler