Lastebiler

Anna Wrige Berling
2023-05-23
Teknologi og innovasjon Sikkerhet
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

Ni nye og oppdaterte Volvo Trucks sikkerhetsfunksjoner

Teknologi er avgjørende for moderne trafikksikkerhet – og dette stemmer definitivt for Volvo Trucks, hvor en rekke banebrytende funksjoner har blitt utviklet gjennom årene. Nå har en helt ny serie sikkerhetsfunksjoner blitt avduket. Disse spiller en viktig rolle i arbeidet mot Volvos visjon om null ulykker, som har som mål å eliminere alle ulykker som involverer en Volvo-lastebil.

Ni nye og oppdaterte funksjoner er designet for å advare sjåfører om farer og oppdage hindringer i blindsoner, skreddersydd for en rekke situasjoner og miljøer. Her er en gjennomgang av de enkelte funksjonene og oppdateringene – og hvordan de kan øke sikkerheten for sjåfører og andre trafikanter.

– Vi introduserer ytterligere sikkerhetssystemer som kan forbedre sjåførens evner, og bidra til å beskytte dem og menneskene de deler veien med. Ved å bruke de siste tekniske fremskrittene kan vi forutsi potensielle kollisjoner og bidra til å forhindre at de skjer, sier Anna Wrige Berling, trafikk- og produktsikkerhetssjef i Volvo Trucks.


Hvordan utvikle lastebilsikkerhetssystemer

Alle de nye sikkerhetsfunksjonene er sluttresultatet av en kontinuerlig utviklingsprosess, basert på omfattende ulykkesgranskning. En av tingene som gjør dette mulig er det faktum at Volvo Trucks i over 50 år har samlet inn og analysert data fra ulykker der kjøretøyene deres har vært involvert. Denne enorme mengden kunnskap om hva som forårsaker ulykker, fremhever vanlige scenarier og gir uvurderlig innsikt når man skal lage sikkerhetssystemer for de nyeste Volvo-lastebilene.

– Det er ingen hemmelighet at sikkerhet alltid har vært en integrert del av vår identitet. Ikke bare utfører vi grundige ulykkegranskninger, vi vurderer også lastebilsikkerheten nøye fra alle perspektiver. Våre Stopp, se etter, gi tegn- og Se og bli sett-kampanjer er bevis på denne måten å tenke på, sier Anna Wrige Berling.

Veisikkerhet har alltid vært svært viktig for Volvo Trucks. Den siste tiden har det rykket opp på den politiske dagsorden med ny lovgivning som EUs generelle sikkerhetsforordning, som håndhever aktive sikkerhetssystemer på lastebiler. Volvo Trucks ønsker strengere sikkerhetskrav velkommen. Dessuten strekker flere av deres nye og oppdaterte systemer seg det lille ekstra – og overgår faktisk lovkravene.

Anna Wrige Berling forteller at det også er fantastisk å se sikkerhetsteknologi som kan hjelpe sjåføren på andre måter, for eksempel ved å dempe stresset de kan oppleve i for eksempel travle byer. Som hun sier: – Hos Volvo Trucks ser vi fortsatt på sjåførene som det viktigste sikkerhetssystemet. Våre nye sikkerhetsfunksjoner er imidlertid utviklet for å hjelpe dem på dagens trafikkerte veier for å redusere risikoen for kollisjoner. Gjennom ny teknologi, fortsatt ulykkesgranskning og et helhetlig syn på lastebilsikkerhet, kan vi komme nærmere vår visjon om null ulykker.

Hos Volvo Trucks ser vi fortsatt på sjåførene som det viktigste sikkerhetssystemet. Våre nye sikkerhetsfunksjoner er imidlertid utviklet for å hjelpe dem på dagens trafikkerte veier for å redusere risikoen for kollisjoner.

Nye sikkerhetsfunksjoner

1. Front Short Range Assist – Nyhet

Bidrar til å redusere kollisjoner ved å varsle sjåføren når en fotgjenger eller syklist oppdages i risikoområdet foran lastebilen. Laget for å bidra til å øke sikkerheten for alle trafikanter. 

2. Varsel om døråpning – Nyhet

Dette smarte systemet, som tilbys på begge sider av lastebilen, bidrar til å forhindre at andre trafikanter kolliderer med åpne dører når lastebilen står stille, selv når motoren er slått av. Det gir derfor ekstra beskyttelse for syklister og fotgjengere på begge sider av lastebilen.

3. Støtte for å unngå sidekollisjoner – Nyhet

Laget for å redusere risikoen for kollisjoner når lastebilen svinger eller skifter fil ved å overvåke områdene på sidene av kjøretøyet og varsle sjåføren når andre trafikanter befinner seg i dem. Ved å tilby funksjonen på begge sider av lastebilen og i tillegg motvirke ulykker knyttet til filskift, overgår denne funksjonen kommende lovkrav.

4. Auto Hold – Nyhet

Funksjonen Auto Hold bidrar til å holde lastebilen i ro til gasspedalen trykkes ned, og gir sjåføren trygghet og assistanse i bakker og helninger.

5. Dekktrykkovervåking – Nyhet

Har forbedrede sensorer montert i felgene som kan advare sjåføren om lavt trykk og økt risiko for eksplosjon eller flatt dekk. Dette systemet overgår også lovkravene og er i stand til å overvåke et bredere spekter av under- og overtrykkmålinger. I tillegg til sikkerhet gir den også fordeler som bedre energieffektivitet.
 

Oppdaterte sikkerhetsfunksjoner

6. Kollisjonsvarsler med full autobrems – Oppdatert

Volvo Trucks' avanserte autobremsesystem har lenge overskredet lovbestemmelsene for å forhindre påkjøring bakfra. Det bruker den nyeste radar- og kamerateknologien foran på lastebilen.

7. Sjåførvarselassistent – Oppdatert

Denne intelligente funksjonen ble lansert av Volvo Trucks lenge før den ble lovpålagt og overvåker og analyserer lastebilens bevegelser i kjørefeltet for å oppdage tretthet og uoppmerksomhet hos sjåføren. Systemet varsler og informerer deretter sjåføren om å ta en pause ved behov. Den er nå oppdatert til å bruke den nyeste kamerateknologien på lastebilen.

8. Intelligent hastighetshjelp – Oppdatert

Denne smarte funksjonen holder sjåføren informert om fartsgrenser ved å oppdage fartsgrenseskilt og vise fartsgrensen på instrumentpanelet. Den er nå oppdatert for å vise fartsgrensen for den aktuelle kjøretøykombinasjonen.

9. Adaptivt fjernlys – Oppdatert

Adaptivt fjernlys slår automatisk av LED-segmentene til frontlyktene når andre kjøretøy nærmer seg ved kjøring om kvelden og natten. Dette opprettholder fjernlysdekning i andre områder, hvor det ikke er andre kjøretøy. Har nå en oppdatert radar og kamera.


Hvis du vil ha mer informasjon om de nye og oppdaterte sikkerhetsfunksjonene finner du det her.

Slik hjelper aktive sikkerhetssystemer sjåfører og bidrar til å redusere risikoen for kollisjoner 

Lurer du på noe?

Har du spørsmål om artikkelen eller vil du vite mer om Volvo lastebiler og tjenester?

Din lokale forhandler kan hjelpe deg.