Sent i 2024 gikk Nor-log til innkjøp av en Volvo FH 16 700. Ekvipasjen går fast mellom Oslo og Tromsø med 60 tonn totalvekt. Tidlige resultater på drivstofforbruket er meget lovende.
– Vi har redusert dieselforbruket på mellom 0,15 til 0,2 per mil, innleder materiellsjef Kaj Gjerstad i Nor-log, når han sammenligner med 540-en de har benyttet på den samme ruten de siste årene. – Vi kjører én tur i uka med disse bilene, og det er over 500 mil på rundturen. På årsbasis er det en betydelig reduksjon i kostnader.
Nor-log har testet mange merker og modellstørrelser gjennom årene. De innrømmer at de var veldig spente da de fikk 700-hesteren på veien. Større motor har gitt lavere kostnader målt mot 540-en.
– Vi ble raskt positivt overrasket over resultatene, men også over bilens funksjonalitet, effekten og dreiemomentet. Bilen arbeider lettere i bakkene og arbeidshverdagen blir lettere for sjåførene, roser han.
LES OGSÅ: – Dette er den beste bilen jeg har kjørt
Nor-log jobber konstant for å finne riktig og kostnadseffektiv konfigurasjon på bil og utstyr. I dette tilfellet fikk de hjelp av Volvo til å spesifisere riktig bil til strekningen, og de fikk råd og assistanse om bygging, utveksling og motorstørrelse.
– Teknisk avdeling på Volvo har hjulpet oss, og vi har sammen kommet fram til den løsningen som står her nå. Vi har truffet veldig bra på den, sier Gjerstad.
Nor-log og Gjerstad overlater svært lite til tilfeldighetene. Alt analyseres nøye, for alle monner drar. Små forskjeller gir store utslag med så mange kilometer det rulles i løpet av et år.
– Vi kjører veldig mye linjetrafikk i Norge, på kryss og tvers, så det er veldig viktig for oss å bygge settene våre riktig. Vi vurderer alltid aerodynamikk, utveksling og motor med tanke på drivstoffeffekt, sier han.
Derfor har de gjort det de kan for å minimere luftmotstanden. Innfelte led-barer i både grill og solskjerm, samt kameraspeil bedrer aerodynamikken.
– Lys både oppe og nede er for å kunne variere med tanke på vær og vind. At det er innebygget, minimerer luftmotstanden. Det fungerer veldig bra. Vi ser effekt på det, sier materiellsjefen.
– Kameraspeilene gjør alt mer oversiktlig. De er aldri møkkete, sjåføren ser mer, og de gir bedre sikkerhet når det er mørkt og vått, fortsetter han.
– Vi hadde også håpet vi kunne få til aero-fronten, men på grunn av lengdereglene i Norge så kan vi ikke det ennå. Når det kommer så ønsker vi å sette det foran der og prøve det, legger han til.
I skrivende stund tester de også ut et helt nytt og aerodynamisk modulsett som etter planen skal henge bakpå 700-hesteren. Når vi besøker dem på Gardermoen, er nevnte modulsett til registrering.
– Den har vindtunneler på taket og skjermer bak på siden av semi og kjerre, slik at vi får en helt annen type vindstrøm. Dette vil gjøre at luftmotstanden blir helt annerledes enn på tradisjonelle semi-modulsett, forteller Gjerstad.
– Tester gjort i Europa viser at man kan spare 5–7 prosent drivstoff. Det blir spennende å forsøke dette i praksis, fortsetter han.
Nor-log har også et sterkt fokus på sjåførene og premierer god kjørestil. Det vinner alle på. Forbruket daler, sikkerheten øker og sjåførene blir belønnet.
– Vi har et kjørestilprogram for alle sjåførene våre, hvor de kan få bonus for hvordan de håndterer bilen med tanke på for eksempel forbruk, fart og avstand, sier materiellsjefen.
– Bilen har gode hjelpemidler som forteller sjåføren hvordan han eller hun kan optimalisere kjøringen sin. Den indikerer hva en må trene på, i forbindelse med for eksempel gir, bakker og brems, fortsetter han.
Nor-log jobber målrettet for å bli klimanøytrale innen 2030. Per i dag betyr det å konvertere mest mulig over til biogass og elektrisk i transporten, der infrastrukturen er lagt til rette for det. Nettopp infrastrukturen på kjøring nord-sør gjør det vanskelig med alternative drivlinjer. Foreløpig.
– Vi må derfor velge den type biler og motorstørrelser som passer vår kjørestil og våre løsninger på de forskjellige rutene. Vi kjører modulvogntog for å få ned antall biler på veien, og vi øker antall moduler der vi kan for å effektivisere kjøringen, forteller materiellsjefen.
– For oss er det viktig at vi bygger komplette lass og fyller opp bilene. Derfor går vi mer og mer over til modulsett på de strekningene det er mulig. Vi må finne mest mulig effektiv bil for hver enkelt strekning. For oss handler alt om å bygge riktig bil, sier Kaj Gjerstad.