Gjør lastebilen klar for en ny eier

Gjensalgsverdien er en viktig del av totalkostnaden for en lastebil, og bør derfor tas med i betraktning fra første stund. Forskjellen mellom en lastebil som blir solgt raskt, og en som ikke blir det, handler ofte om små detaljer.
Volvo FH

Valgene du tar når du bestiller en ny lastebil, har stor innvirkning på gjensalgsverdien i fremtiden.

I dag har kjøpere av brukte lastebiler tilgang til et stort utvalg på nettet, noe som gjør markedet svært konkurranseutsatt. For å sikre maksimal gjensalgsverdi må du sørge for at lastebilen din skiller seg ut og oppfyller kjøpernes behov og forventinger.

Goran Travancic

Lastebilen din er bare verdt det en kunde er villig til å betale for den, sier Goran Travancic, direktør for brukte lastebiler i Volvo Europe.

For det første må du forsikre potensielle kjøpere om at lastebilen din er velholdt. Dette krever nøye vedlikehold, smarte investeringer og langsiktig tenkning. Ofte har kundene bare mulighet til å ta en kort kikk på kjøretøyet, så eventuell synlig slitasje kan føre til at kjøpet faller gjennom umiddelbart. Selv om feilene bare er på overflaten, kan det gi et generelt inntrykk av forsømmelse og at kjøretøyet er i dårlig forfatning. Derfor er det svært viktig at du tar godt vare på kjøretøyet. 

– Bruktkjøpere ønsker pålitelighet, og gjerne i større grad enn førstegangskjøperne ettersom de ikke har en garanti å falle tilbake på, sier Goran Travancic som er direktør for brukte lastebiler i Volvo Europe. – Du må kunne fremvise en dokumentert servicehistorikk for lastebilen der det fremgår at den har fått regelmessig service på godkjente verksteder, samt at originaldeler er brukt.

Når du bestiller en ny lastebil, er det ofte fristende å utstyre den etter dine spesifikke behov. Men jo mer spesifikt utstyret er, desto færre potensielle bruktbilkjøpere får du. 

– Hvis du utstyrer lastebilen din for regiontransport, blir det vanskeligere å tiltrekke langtransportkunder på et senere tidspunkt, legger Goran Travancic til. – Den vanligste feilen jeg ser, er at kunder velger færre hk for å spare penger. Da får de problemer med å selge lastebilen noen år frem i tid, ettersom kundene ønsker flere hk.

Allerede når du kjøper lastebilen, bør du tenke på hvem de potensielle bruktbilkjøperne er, og hvilke behov og forventninger disse kundene har. Det er ofte lurt å investere i tilleggsfunksjoner eller ekstra kapasitet, ettersom du tjener inn investeringen gjennom økt gjensalgsverdi. – Lastebilen din er bare verdt det en kunde er villig til å betale for den, sier Goran Travancic. 

– Hvis du ikke klarer å finne en kunde, er verdien ganske enkelt null.

 

Volvo FH

Valgene du tar når du bestiller en ny lastebil, har stor innvirkning på gjensalgsverdien i fremtiden.

Service
En veldokumentert servicehistorikk fra godkjente verksteder forsikrer kjøperen om at kjøretøyet er i topp stand.

Farge
Standardfarger er best ettersom unike farger og spesialfarger kan føre til at antallet potensielle kjøpere reduseres. Hvitt er ideelt ettersom det er enklere for den neste eieren å tilpasse kjøretøyet med selskapets logoer og skilter.

Deler
Volvo Originaldeler er et bevis på at kjøretøyet er holdt i god stand, og at kjøperen kan forvente pålitelighet.

Dekk
Gamle eller slitte dekk medfører at verdien på lastebilen synker dramatisk.

Førerhus
Et stort førerhus med ekstra mye plass og to senger kan være verdt tilleggsprisen ettersom det blir enklere å selge.

Interiør
Sørg for at førerhuset er rent og velholdt. Vond lukt og ødelagt trekk oppdages umiddelbart, og gjør at kjøpere mister interessen. 

Motor
Trenden i markedet er hele tiden flere hestekrefter, så det kan være lurt å investere i en kraftig motor ettersom du får igjen for dette i form av økt gjensalgsverdi.

Spoilere
Mangel på spoilere kan være negativt rent visuelt sett, og føre til et inntrykk av økt drivstofforbruk. Ettersom det er dyrt å ettermontere spoilere, er det ofte verdt å investere i disse med en gang.

Beslektet innhold

Seks tips for å velge rett lastebil for bytransport

De mange valgmulighetene for transportoppdrag i byer kan virke avskrekkende, men de behøver ikke være det. Tobias Bergman, produktsjef i Volvo Trucks, trekker frem seks faktorer som bør tas i betraktning....

Høyest mulig ferdighetsnivå

Sjåfører med fremragende ferdigheter, er viktige. For det svenske transportselskapet Jardlers Åkeri er de helt essensielle....

En aktiv løsning på problemet med for få sjåfører

Mangel på sjåfører er en kilde til bekymring i lastebilbransjen. I Australia, hvor problemet er akutt, bestemte president og adm.dir. for Volvo Group Australia, Peter Voorhoeve og teamet hans seg for å takle utfordringen på en proaktiv måte....

Filtrer artikler

5 true 5