Lastebiler

Norge

×

Kjølevareleveranser

For 20 år siden kjøpte Mark Clare en melkerute, og startet bedriften sin med bare én lastebil. I dag anses selskapet som den største leverandørene av frosne og temperaturkontrollerte matvarer i Irland.
Like etter at han kjøpte sin første distribusjonsbil, oppdaget Mark Clare en åpning i markedet for distribusjon av kjøle- og frysevarer i Irland.

Eier og adm.dir. i Clare Distribution Services, Mark Clare, er en travel mann. Han har lastebiler i drift i alle de 32 fylkene i Irland – i alt fra tett bytrafikk i sentrum av Dublin til distribusjon på den irske landsbygden. Selv om han har 95 ansatte, er Mark fortsatt svært involvert i den daglige driften. Etter to tiår liker han fortsatt å ha en travel hverdag.

 

Volvo FL i Dublin

– Jeg er svært involvert i bedriften, og tar fortsatt i et tak når det er nødvendig. Det gjelder alt fra å følge opp en potensiell kunde til å faktisk kjøre lastebilen selv. Det jeg er aller mest opptatt av, er likevel å gi god service gjennom å finne løsninger på kundenes utfordringer samt å jobbe hardt for å overgå forventningene deres, sier han.

Etter hvert som vi utvidet driften, innså vi at det ikke var særlig lurt å ha brukte lastebiler i flåten, ettersom disse hadde mye nedetid i forbindelse med vedlikehold.

Det var på mange måter tilfeldig at Mark Clare endte opp som eier av den største uavhengige matdistribusjonsflåten i Irland. Etter å ha fullført studiene i 1986, begynte han å jobbe som daglig leder i en stor butikk. Her lærte han viktigheten av å være flink med mennesker og yte førsteklasses kundeservice. På denne tiden hadde faren hans sin egen melkerute, og da faren ble syk en periode, tok Mark over styringen av bedriften. Mark innså at han likte å kjøre melkeruten tidlig om morgenen, og bestemte seg for å kjøpe sin egen bedrift. Dermed ble CDS grunnlagt i 1997. Det tok ikke lang tid før Mark så mulighetene i markedet for distribusjon av kjøle- og frysevarer som la grunnlaget for suksesshistorien selskapet har blitt den dag i dag.

– Da jeg kjørte melk, spurte folk ofte om jeg kjente noen som kunne levere kjølevarer til de store matbutikkene. Kona mi Ann-Marie og jeg diskuterte saken og bestemte oss for å investere i vårt første kjøretøy med to ulike temperaturkamre. Det viste seg å være en svært god beslutning, og vi fikk raskt så mye å gjøre at melkeruten bare ble en deltidsjobb, mimrer Mark Clare.

Bedriften vokste raskt, og i 2001 fikk de Aryzta Foods – landets største leverandør av ferdigstekte brød – som en av hovedkundene sine. CDS har vokst i takt med Aryzta Foods, og har etter hvert doblet flåten og oppgradert den til en førsteklasses standard. I dag er alt utstyret til Mark temperaturkontrollert, og det meste har to ulike temperaturinnstillinger. Utstyret er i gjennomsnitt under fem år gammelt.

– Før vi innledet samarbeidet med Aryzta Foods, hadde vi ikke råd til å kjøpe nye lastebiler, så vi kjørte brukte lastebiler fra forskjellige merker. Etter hvert som vi utvidet driften, innså vi at det ikke var særlig lurt å ha brukte lastebiler i flåten, ettersom disse hadde mye nedetid i forbindelse med vedlikehold, forklarer han.

Deretter møtte Mark en rekke produsenter før han bestemte seg for å samarbeide med Volvo Trucks og bestilte sine første Volvo FE- and FL-modeller.

– Vi oppdaget raskt at disse lastebilene har svært god ytelse og er perfekte for bydriften vår på grunn av manøvreringsevnen i trange bygater. Derfor kontaktet vi Volvo på nytt for å kjøpe flere lastebiler, og valgte Volvo FL til bydistribusjon. I dag består flåten vår av 90 % Volvo-er, så Volvo-merkevaren har også blitt vår merkevare.

Møte med en kunde

Valget av lastebil til bydistribusjon var svært viktig for CDS, ettersom det er veldig utfordrende å kjøre i sentrum av Dublin. Dette er en travel storby hvor mange lastebiler, biler, syklister og fotgjengere møtes, og CDS' sjåfører har små marginer rent tidsmessig. Matvarer må leveres i tide, og ettersom sjåførene har cirka 35 leveringer hver dag, må det være enkelt å komme seg inn og ut av lastebilen og kjøre i de trange sentrumsgatene. I tillegg til utfordringene på veien skal sjåførene fungere som ambassadører for merkevaren – ikke bare for CDS, men også for kundene deres. Derfor har sjåførene ofte faste ruter slik at de kan få et personlig forhold til de ansatte i butikkene de leverer til.

Dette er ikke noe man kan oppnå alene. Alle de ansatte er viktige for å lykkes.

– Det første vi ser etter hos nyansatte, er folk som er flinke med mennesker. Vi ser på sjåførene som ambassadører, både for vårt eget selskap og for kundene våre, og derfor er det viktig at de kommunisere med de ansatte og ledelsen i matbutikkene for å sørge for at de er fornøyde med leveransene våre. Derfor gjennomfører vi mange opplæringsøkter slik at sjåførene vet nøyaktig hva som forventes av dem når det gjelder kundeservice og sjåførferdigheter.

Å yte førsteklasses service har vært målet fra dag én, og Mark mener suksessen til selskapet skyldes iveren etter å behage kundene ved å være fleksible og tilpasse seg behovene deres. 

– Vi produserer ingenting selv. Hele driften vår er basert på kundeservice. Derfor må vi hele tiden jobbe for å bli bedre. Vi ser at kundenes behov endres etter hvert som bransjen forandrer seg, og jobber kontinuerlig for å tilpasse oss disse nye kravene. Det er svært viktig at servicenivået forblir skyhøyt slik at vi kan oppfylle forpliktelsene våre overfor kundene, sier han.

I tillegg til å ha en klar visjon om hva han ønsker å oppnå i bransjen, og i tillegg til gode arbeidsprosesser og pålitelige lastebiler, mener Mark at en av nøklene til selskapets suksess er at han forstår viktigheten av å lytte til de ansatte. Derfor tar han hele tiden imot innspill og råd.

– Jeg har noen av de beste folkene i bransjen, og de individuelle ferdighetene og kvalitetene deres har vært svært viktig for CDS' suksess. Dette er ikke noe man kan oppnå alene. Alle de ansatte er viktige for å lykkes. Derfor ble vi alle svært glade for å vinne National Haulier of the Year 2017-prisen for et par måneder siden. Alle timene og dagene, all innsatsen, ga resultat den kvelden for 800 bransjekollegaer, sier Mark Clare med et bredt smil om munnen.

CDS

Historie: Clare Distribution Services (CDS) ble grunnlagt i 1997 av Mark Clare med formål om å levere førsteklasses frakttjenester.

Tjenester: Selskapet er spesialister innen distribusjon av temperaturkontrollerte produkter, og leverer kjøle- og frysevarer samt mindre mengder legemidler.