Lastebiler

Norge

×

Høyest mulig ferdighetsnivå

Sjåfører med fremragende ferdigheter, er viktige. For det svenske transportselskapet Jardlers Åkeri er de helt essensielle.
Jardlers Åkeris Volvo FH
Jardlers Åkeri samarbeider med Volvo Trucks om å utvikle et tilpasset opplæringsprogram for Volvo-sjåfører.

Den nye sølvfargede Volvo FH-lastebilen har nettopp ankommet Jardlers Åkeri i Lindesberg midt i Sverige. Den flunkende nye lastebilen skinner i solen, og selskapets flåtesjef Henrik Carlzon er strålende fornøyd. 

«Dette er vår andre nye Volvo FH. Den er helt fantastisk!», sier han. 

Jardlers Åkeri er et selskap med en lang historie. Det ble etablert allerede i 1931. 

I dag er det et av en rekke svenske selskaper som leverer lastebildeler til Volvo Trucks. I Lindesberg produseres det hjulaksler for Volvo-lastebiler, og Jardlers Åkeri transporterer dem til lastebilanlegget i Göteborg. 

Tre av selskapets ni sjåfører er til stede under dagens leveranse. Henrik Carlzon sier at nettopp det er tatt for gitt. 

«Sjåførene trenger detaljert opplæring i alle de nye funksjonene i denne lastebilen. Hvis noe skjer med lastebilen, kan vi spare både tid og penger dersom sjåføren vet hva årsaken er.» 

Henrik Svedberg fra Volvo Trucks-forhandleren Tage Rejmes i Örebro Lastvagnar AB, og Andrew Low som er ansvarlig for Volvo Trucks' sjåføropplæring, er også til stede under overtakelsen. 

«Jardlers Åkeri er et godt eksempel på et transportselskap som har investert i sjåføropplæring. Dette er den rette fremgangsmåten. Det er jo tross alt sjåførene som kan spare store penger ved å bruke funksjonene i lastebilen på rett måte,» sier Andrew Low. 

Vi ønsker å gi noe tilbake til sjåførene våre som gjør en fantastisk jobb.

Opplæring er ikke bare viktig for å få bedre kjennskap til nye lastebiler. 

Siden 10. september 2009 må alle lastebilsjåfører i EU ha et kompetansebevis for yrkessjåfører (DCPC). Sjåfører som allerede hadde et relevant yrkesbevis da denne loven trådte i kraft, må gjennomføre 35 timer med sjåføropplæring for å få det nye kompetansebeviset. Hvert enkelt EU-land kan selv bestemme når denne opplæringen må gjennomføres. I Sverige gikk fristen ut 10. september 2016. 

«Vi avholder DCPC-kurset én gang i året. I 2016 hadde alle sjåførene i transportselskapet fullført de 35 pålagte opplæringstimene», sier Henrik Carlzon.

DCPC-opplæringen er delt opp i fem deler som består av effektiv kjøring, trygg transport, lovgivning i transportbransjen, helse, trygg kjøring og kundefokus. Hos Jardlers Åkeri organiseres denne opplæringen i tett samarbeid med Volvo Trucks-forhandleren Tage Rejmes i Örebro Lastvagnar AB.

«Jardlers Åkeri har vært svært aktive når det gjelder å gi sjåførene sine best mulig opplæring, og sammen har vi utviklet en opplæringsplan som inkluderer alle de ulike delene av kurset», forklarer DCPC-lærer Henrik Svedberg. 

I henhold til lovverket er hver enkelt sjåfør ansvarlig for å skaffe eller inneha en gyldig CPC-sertifisering. 

Jardlers Åkeri har likevel valgt å betale CPC-opplæringen for alle sjåførene sine.

«For det første ønsker vi å gi noe tilbake til sjåførene våre som gjør en fantastisk jobb. For det andre er vi fullstendig avhengige av at sjåførene våre er så dyktige som overhodet mulig», sier Henrik Carlzon. 

Lastebilprodusenten Volvo Trucks følger strenge krav i hver enkel fase av produksjonsprosessen. For å transportere hjulaksler til Volvo-gruppens anlegg trenger Jardlers Åkeri fire ISO-sertifikater innen miljø, trafikk, arbeidsmiljø og kvalitet. 

Vi er fullstendig avhengige av at sjåførene våre er så dyktige som overhodet mulig.

«For å beholde disse sertifiseringene må vi for eksempel sørge for kontinuerlig opplæring av sjåførene våre. Opplæring er helt nødvendig for oss», sier Henrik Carlzon. 

Det er hektisk aktivitet rundt den nye lastebilen. Andrew Low og Henrik Svedberg demonstrerer hvor noen av de nye funksjonene til lastebilen er plassert, mens sjåførene stiller dem spørsmål. 

Én av sjåførene er Anna-Lena Kristoffersson. Hun har jobbet i Jardlers Åkeri i 8 år.

«Når man er ute på veien, er det mye enklere om man vet hvordan de viktigste nye funksjonene fungerer», sier hun. 

Anna-Lena setter seg i førersetet, og Andrew Low viser henne hvor de nye funksjonene på instrumentpanelet befinner seg. 

«Det er en god del nye funksjoner, men jeg får vel bare sette meg inn i dem», sier hun med et smil.

 

FLÅTEN

Kjøretøyer: To Volvo FH16 med 700 hk (2013), to Volvo FH16 med 540 hk (2011), to Volvo FH med 480 hk (2009) og én Volvo FH med 500 hk (2011).

Andre funksjoner: De fire Volvo FH16-lastebilene er utstyrt med Dynafleet. De to nye Volvo FH-lastebilene er utstyrt med Volvo Trucks' aktive sikkerhetspakke, ASAFE+ og adaptiv konstantfartholder.

Drivstofforbruk: De to nye Volvo FH16-lastebilene forbruker 0,44 liter per mil. De to andre Volvo FH16-modellene forbruker 0,47 liter per mil.